Kuinka mainokset pilasivat Radio Classicin rauhan
Radio Classicissa oli aiemmin noin yksi, kaksi mainosta tunnissa. Suunnilleen aina samat mainokset tyyliin: syöpäsairaalan mainos ja Pelastusarmeijan mainos, jossa toivottiin testamenttilahjoituksia. Nyt siellä sitten mainostetaan mm. seksileluja.
Mainoksia tuntuu nyt olevan enemmän kuin musiikkia. Korostaa sanaa tuntuu Sen verran tuntuu, etten enää kuuntele Radio Classicista.
Kun klassinen musiikki rauhoittaa ja rentouttaa, ei ole mukavaa hienon kappaleen jälkeen kuulla mainoksia, jotka ”iloisesti” huutavat: Osta tätä! Osta lisää!
Siinä mennään toiseen todellisuutteen, rauhattomaan kiihkeään todellisuuteen. Ilmeisesti nykyisessä hässäkkä-hälinä-hulina(media)maailmassa tuollainen hektisyys ei häiritse, vaan monelle on aivan normaalia ja jo tarpeeksi tullutta,, että koko ajan mieli houkutellaan uuteen koukkuun – ja yhä kovempaa koukkuun.
Onneksi löysin netistä useampia vastaavia ulkomaisia kanavia, joissa ei ole mainoksia ollenkaan.
Radio Classic on perinteisen klassisen musiikin kanava. Pääsääntöisesti helppoa klassista. Vuosia sitten siellä oli toimittajia, jotka kertoivat musiikin lomassa musiikista. Joskus joku asiantuntija esitelmöi tai häntä haastateltiin.
Ilmeisesti kanava oli taloudellisissa vaikeuksissa. Niinpä yhdeksi omistajaksi löytyi kiinalainen rahoittaja. Sen seurauksena kanavalle tuli musiikin lomaa Kiinaa käsittelevää materiaalia. Muistaakseni ei kovin propagandistista, mutta tuskinpa missään ohjelmassa kerrottiin Kiinan törkeistä ihmisoikeusloukkauksista.
Jokin aika sitten toimittajat heitettiin ulos Radio Classicista ja paikalle jätettiin yksi kuuluttaja. Varmaan taloudellisesti tuottoisa ratkaisu.
Kun toimittaja Timo Harakka kysyi YLEn tv-ohjelmassa Kokoomuksen puheenjohtaja Ilkka Suomiselta, johtuiko joidenkin teollisuuspamppujen tuki aikanaan Ahti Karjalaiselle Suomen presidentinvaaleissa rahasta, Suominen vastasi leveästi nauraen:
– Aina on kysymys rahasta.
Veikko Tarvainen
10.7.2022
Minusta Classic-radio menetti makunsa jo pari vuosikymmentä sitten, kun se myytiin kiinalaisille, ja ohjelmistoksi tuli tosiaan pelkkää ”helppoa klassista”.
Ilmoita asiaton viesti
Joku sen lystin maksaa. Jos et sinä ole valmis maksamaan, niin radiokanavat tarvitsevat mainostuloja toimintansa rahoittamiseen. Tämänhän nyt kaikki tietekin tietävät.
Ilmaisia palveluja ei vaan ole.
Mainos on yritysten viestintää tuotteistaan kuluttajille. Jos ei olisi mainoksia, miten tekisit ostopäätöksiä? Entä uudet tuotteet tai palvelut, miten osaisit hankkia niitä, jos ei olisi mainoksia?
Ilmoita asiaton viesti
”Jos ei olisi mainoksia, miten tekisit ostopäätöksiä?”
Vähän erikoinen kysymys. Minä en ainakaan kiinnitä mitään huomiota mainoksiin, enkä varmasti osta mitään mainoksen perusteella. Kun tarvitsen jonkin tavaran, menen kauppaan (reaalisesti tai virtuaalisesti) ja katson, mitä on tarjolla.
Ilmoita asiaton viesti
”Minä en ainakaan kiinnitä mitään huomiota mainoksiin, enkä varmasti osta mitään mainoksen perusteella.”
En ymmärrä tuota asennetta, että ”mainoksen perusteella ostaminen” on kielteinen ilmiö. Sehän vain osoittaa, että markkinointiviestintä on onnistunut tavoitteessaan. Jos vielä olet tyytyväinen tuotteen hinta-laatu suhteeseen, niin sehän on hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
En sanonut, että se on kielteinen ilmiö. Retorinen kysymyksesi antoi ymmärtää, että ihmiset noin yleisesti tarvitsevat mainoksia ostopäätösten tekemiseen, mihin vastasin, että ainakin minulle se on tuntematon ilmiö.
Mutta jos ”markkinointiviestintä on onnistunut tavoitteissaan”, ei se minusta ole yksiselitteisesti positiivinenkaan ilmiö. Varsinkin jos tavoitteena on saada ihmiset hankkimaan turhia ja vahingollisia tuotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Miten paljon mainoksista saa tietoa tuotteen puutteista, huonoista puolista?
Ilmoita asiaton viesti
Olli Väisälä otti puheeksi oleellisen näkökulman:
”Mutta jos ”markkinointiviestintä on onnistunut tavoitteissaan”, ei se minusta ole yksiselitteisesti positiivinenkaan ilmiö. Varsinkin jos tavoitteena on saada ihmiset hankkimaan turhia ja vahingollisia tuotteita.”
Tähän on lisättävä vielä kulutuksen volyymi. määrä. Eli ekologisesti kestämättömän ylikulutuksen. Vuosittain joskus toukokuussa suunnilleen olemme tutkijoiden mukaan kuluttaneet sen määrän, mikä olisi ekologisen tasapainon kannalta mahdollista yhden vuoden aikana. Köyhemmissä maissa tuo raja tulee vastaan myöhemmin vuoden aikana.
Mainonnan valtava volyymi, valtava määrä mainosärsykkeitä on yksi syy ylikulutukseen, joka yksinkertaisesti tuhoaa maapalloa. Siitä saamme yhä rankempia muistutuksia yhä konkreettisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ajan hengen kuvaus Veikolta avauksessa! Yritetään jaksaa! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Radio Classic kuuluu minun radion kuunteluuni, noin puolet radioajasta menee Classicin taajuudella.
Olen tunnistanut viime viikkoina saman kuin blogisti Tarvainen: aikaisempi median kohderyhmää myötäilevä mainosprofiili on räjähtänyt kirkuvaksi sekamainonnaksi.
Voidaan myös kysyä, Classicista riippumatta, miksi radiomainonta on niin meluisaa ylipäänsä.
Muistan että kiinnitin tähän piirteeseen huomiota heti samana vuonna kun radiomainonta Suomessa alkoi 1985.
Tuohon aikaa radioni oli ajastettu herättämään minut aamuisin. Oli pakko vaihtaa herättävä kanava Ylen kanavaan, koska kaupallisen radion mainosten suora huuto oli mahdotonta kestää aamutuimaan, niin nuori kuin sillloin olinkin.
Classic Radio on elänyt useita vaiheita ja omistajia. Nykyomistajien kiinalaisten halu tukea asemaa on ilmeisesti hiipumaan päin, koska hyvän alun jälkeen kanavalle on nyt myyty sinne täysin sopimatonta sekamainontaa.
Parhaiten mainonta toimii, kun mainonnan muoto ja sisältö tukee mediaympäristöä ja on myös harmoniassa mediaa käyttävän kohderyhmän arvo- ja kulutusprofiilin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti