Osaatko olla itsesi hyvä ystävä?

Osaatko olla itsesi hyvä ystävä?

Kun ajat ovat vaikeat, tässä on yksi vanha itämainen harjoitus, joka voi auttaa niin itseä kuin ihmissuhteita. Osa mindfulness-opettajista ohjaa tätä harjoitusta. Se voi olla aluksi outo ja vaikeakin. Aluksi voi keskittyä vain läheiseen ihmiseen tai lemmikkieläimeen ja itseen.

Yksi kikka on siinä, että ei aloita harjoitusta itsestä vaan toisesta, koska varsinkin vaikeuksien kohdatessamme usein suhtaudumme itseemme ankarammin kuin toiseen ihmiseen. Toki usein suhtaudumme myös toisiin aivan liian ankarasti, mikä usein myrkyttää myös oma mieltämme. Siksikin harjoitus voi olla hyödyllinen.

Jos laajempien ihmisryhmien ajattelemien tuntuu vaikealle, voit jättää ne pois ja ehkä joskus myöhemmin kokeilla laajentaa harjoitusta ja aluksi keskittyä vain toiseen ihmisen ja itseesi.

Istu tai makaa mukavassa asennossa ja toki voit tehdä harjoituksen kävellenkin. Jos haluat tehdä muutaman venytyksen tai liikkeen ennen harjoitusta, niin se on hyvä lisä harjoitukseen. Tarkkaile hetki asentoasi, kehoasi ja hengitystäsi, ja jo näin kehosi vähän rentoutuu. Anna hengityksen virrata vapaasti. Jos haluat hengittää pari kertaa vähän syvempään tasaisesti ja hitaasti, tee niin.

Voit vapaasti muutella sanoja mielesi mukaan ja tilanteen mukaan

Ajattele hetki toista läheistä ihmistä tai eläintä, joka herättää sinussa pääosin myönteisiä tunteita. Sano hänen nimensä ja sano sitten hiljaa mielessä tai hiljaa ääneen, toista lauseita muutamia kertoja:

Toivon, että olet tyytyväinen

Toivon, että löydät turvaa ja tasapainoa

Toivon että hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet

Toivon, että löydät toivoa ja rauhaa

Sitten muistele hetki niitä hetkiä, jolloin olet auttanut muita ihmisiä, jolloin olet ollut hyväntahtoinen muita kohtaan. voit muistella sitä, kuinka isä, äiti, ystävä on katsellut sinua ystävällisesti

Sen jälkeen sano samat sanat itsellesi hiljaa mielessä tai hiljaa ääneen:

Toivon, että olen tyytyväinen

Toivon, että löydän turvaa ja tasapainoa

Toivon että hyväksyn itsesi sellaisena kuin olen

Toivon, että löydän toivoa ja rauhaa

Jos huomaat, että sinun on vaikea osoittaa myötätuntoa itsellesi, suhtaudu tuohon tuntemukseen myötätuntoisesti, hyväksy myös tuollaiset tunteet. hyväksy se, että hyväksyminen voi olla vaikeaa

Sitten, jos mahdollista ajattele laajempaa ihmisryhmää ja toista näitä samoja lauseita muutama kerta joko hiljaa mielessä tai hiljaa ääneen:

Toivon, että olemme tyytyväisiä

Toivon, että löydämme turvaa ja tasapainoa

Toivon että hyväksymme itsemme sellaisina kuin olemme

Toivon, että löydämme toivoa ja rauhaa

Sitten ajattele vielä laajempaa ihmisryhmää ja toista näitä samoja lauseita muutama kerta:

Toivon, että olemme tyytyväisiä

Toivon, että löydämme turvaa ja tasapainoa

Toivon että hyväksymme itsemme sellaisina kuin olemme

Toivon, että löydämme toivoa ja rauhaa

Lopuksi kokeile ajatella kaikkia maapallon ihmisiä ja jos mahdollista maailman kaikkia eläimiä ja toista muutama kerta näitä samoja lauseita:

Toivon, että olemme tyytyväisiä

Toivon, että löydämme turvaa ja tasapainoa

Toivon että hyväksymme itsemme sellaisina kuin olemme

Toivon, että löydämme toivoa ja rauhaa

Lopuksi lepää hetki kaikessa rauhassa. Anna kehon ja hengityksen vain olla. Jos haluat lopuksi hengittää pari kertaa vähän syvempään tasaisesti ja hitaasti tai jos haluat venyttää kehoa tai tehdä jonkun liikkeen, silloin kannattaa tehdä niin.

Sopivan säännöllisesti tehtynä tällainen harjoitus voi muuttaa mielialaasi, joka voi johtaa myönteiseen toimintaan. Eli ajatukset ja tunteet vaikuttavat toimintaamme.

Ja toiminta muuttaa ajatuksiamme ja tunteitamme. Jos tällainen myötätuntoharjoitus ei tunnu sopivalle, silloin voi kokeilla jotain mielekästä toimintaa.

Mielekäs toiminta itsen ja muiden hyväksi voi olla mielen hyvinvoinnin kannalta hyvinkin hedelmällistä. Kun auttaa toisia, auttaa samalla myös itseään.

Veikko Tarvainen

veikonvenytys.fi

9.7.2022

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu