Rokottamattomat, tieto, ei-tieto, sananvapaus ja tulevat kriisit

Rokotteiden vastustajat vastustavat usein koronarajoituksia. Kun rokottamattomien toiminta on tärkeä syy koronarajoituksiin, he edistävät juuri sitä, mitä vastustavat.

Jos rokotusprosentti nousisi, rajoituksia tarvittaisiin vähemmän.

Toki rajoituksia tarvitaan myös siksi, että rokotteet eivät takaa täydellistä suojaa koronan lievää muotoa vastaan. Rokote suojaa hyvin taudin vaarallista muunnosta vastaan.

Rokottamattomuus ei tarjoa mitään suojaa mitään koronatartuntaa vastaan.

Tehohoitopaikat lähestyvät kriittistä pistettä.

Jos pääkaupunkiseudulla tapahtuisi suuronnettomuus, kaikkia ei voitaisi hoitaa, totesi lääkäri pari päivää sitten uutisissa.

Tietoa on ennen näkemätön määrä maailmassa. Samoin väärää tietoa, valheita, puolitotuuksia liikkuu maailmassa julkisesti paljon enemmän kuin koskaan.

Ennen someaikaa yksikään vähänkään vastuullinen media, ei olisi koskaan julkaissut yhdenkään lääketieteellisesti kouluttamattoman rokotevastustajan syvään pelkoon ja/tai syvään vihaan perustuvaa kirjoitelmaa. Sellaisesta olisi vain hiiskuttu kahden kesken.

On ongelmallista, kun nykyään sananvapaus ymmärretään usein siten, että kuka tahansa saa huutaa, kiljua, solvata, pilkata, valehdella ja jakaa puolitotuuksia lähes rajattomasti.

Rajanveto sananvapaudessa on vaikeaa, mutta esimerkiksi ilmiselvien valheiden, tieteellisten perustotuuksien vastaisten käsitysten levittäminen johtaa siihen, että rationaalinen, järkiperäinen, faktapohjainen keskustelu on entistä mahdottomampaa. Kun tilanne jatkuu yhä pimeämpää suuntaan, eikö lopputuloskin ole todennäköisesti pimeä?

Kuunteleminen on oleellinen, välttämätön osa keskustelua. Moni ei halua enää kuunnella muuta kuin kultaisen kuplansa sisäistä puhetta. Moni ei halua enää lukea muuta kuin oman bunkkerinsa autuaaksitekevää omaa aviisia.

Kun ei halua kuunnella, kun ei halua ymmärtää toisinajattelijan ajatuksia, se johtaa yhä kiivaampiin kohuihin ja yhä kiivaimpiin hyökkäyksiin, kun julkiselle areenalle päästetään selkeästi eri tavoin ajattelevia ihmisiä. Näin demokratia rapautuu, kun kommunikaatio rapautuu.

Onneksi äskeinen kuvaus ei ole koko kuva nykytilanteesta, mutta väärän tiedon vapaa laaja levitys ja keskustelukyvyttömyyden syveneminen ovat ilmiöitä, joilla on jo jonkin aikaa ollut vaikutusta yhteiskunnalliseen kehitykseen.

Jo nyt tilanne on vakava rokottamattomien tietämättömyyden, vastuuttomuuden tai irrationaalisen kapinoinnin vuoksi. Entä tulevaisuus: seuraavat pandemiat, muut kriisit – niin ekologiset, poliittiset kuin kansainväliset – kriisit ja entistä ärhäkkäämmät, entistä aggressiivisemmat, entistä väkivaltaisemmat lääketieteellisen ja muun tieteellisen tiedon vastustajat?

Veikko Tarvainen

25.11.2021

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu