Varmuus, epävarmuus, pelko ja junalaituri

Mitä enemmän yrität olla varma, sitä epävarmemmaksi tulet. Mitä enemmän pakenet pelkoa, sitä pelokkaammaksi tulet ja sitä lujempaa ja sitä pidemmälle sinun on paettava.
 
Mitä enemmän haet varmuutta tarkistamalla, varmistamalla, sitä enemmän sinun tulee tarkistaa ja varmistaa ja sitä epävarmemmaksi tulet. Näin syntyy pirullinen noidankehä. Tarkistaminen, varmistaminen, välttely, ritualisointi, vakuuttelun hakeminen toiselta ihmiseltä auttaa hetken. Ja sitten tulee uusi pelko ja uudet tarkistukset, varmistelut, välttelyt, vakuuttelujen hakeminen entistä voimakkaampana. Ja uusi pelko ja entistä voimakkaammat oireet.
 
Mikään rituaali tai muu pakkotoiminto ei rauhoita tai ratkaise ongelmaa muuta kuin väliaikaisesti. Pakkotoimintojen vähentäminen ja lopettaminen on vaikeaa, mutta se muuttaa tilanteen radikaalisti helpommaksi tai poistaa ongelman.
 
Yksi ratkaisu ja sekin on vaikea ratkaisu, on löytää luottamusta, löytää luottamusta itseen, löytää luottamusta elämään.
 
Älä kuuntele OCDn tai muun sisäisen ”demonin” ääntä. Sano itsellesi esimerkiksi:
 
”Tämä on nyt taas tätä. Tämä on OCD / sisäinen mörköni /…”
 
Toimi kuin luottaisit itseesi. Ei siis ole kyse siitä, että vakuuttaisit luottavasi itseesi vaan siitä, että toimit kuin luottaisit itseesi. Voi helpottaa, jos otat mallia sellaisesta ihmisestä, joka luottaa itseensä ja teet kuten hän siinä asiassa, joka sinua pelottaa. Tuossa asiassa tuo henkilö voi olla oppaasi, opettajasi.
 
Ennen kuin alat muuttaa toimintapaasi, voit tehdä sen ensin mielessäsi. Voit mielessäsi kuvitella, että toimit kuin luottaisit itseesi.
 
Toiminnan muuttaminen voi muuttaa tunteitasi ja ajatuksiasi.
 
Ja toisinpäin.
 
Käytöksen muuttaminen voi olla helpompaa kuin ajatusten ja tunteiden muuttaminen.
 
Mielikuvaharjoittelu voi nostaa pintaan erilaisia tunteita.
 
Sinun on hyvä tietää etukäteen, että kun teet sellaista, joka pelottaa, sinun on hyväksyttävä ne tunteet, jotka siitä seuraavat. Sinun tulee sietää jonkin aikaa ikäviä tunteita. Jos et ole valmistautunut tähän, todennäköisesti pakenet jälleen kerran.
 
Mitä enemmän kohtaat pelkojasi, sitä pienemmiksi ne tulevat ja sitä helpompaa sinulla on. Ja välillä tulee takapakkeja. Niiden yli pääsee, kun jatkaa pelkojen kohtaamista. Ikävät tunteet ja takapakit on parasta hyväksyä, siten niiden vaikutukset vähenevät. Tunteita vastaan taisteleminen usein vain lisää niiden voimaa. Siinä tapahtuu samantapainen ilmiö, kun huudat jollekulle – todennäköisesti hän huutaa sinulle ja kohta huudatte kumpikin yhä kovempaa.
 
Eräs altistaja toistaa itselleen altistuksissa:
 
”Mitä pahempia tunteet ovat, sen parempi.”
 
Ahdistus voi auttaa ahdistuksen voittamisessa!
 
Kaikkeen tottuu!
 
Kaikki tunteet laimenevat, kun kohtaa ne uudestaan ja uudestaan. Ilman vaivaa ei yleensä saa mitään arvokasta. Kaikki hyvä vaatii harjoittelua.
 
Monet asiat ovat vaikeita ennen kuin ne muuttuvat helpoiksi.
 
Ajatusten ja huolien ei tarvitse tyrannisoida sinua, kun harjoittelet ja harjoittelet. Se ei ole helppoa eikä hauskaa lyhyellä tähtäyksellä. Vähitellen se kantaa hedelmää.
 
Voit ajatella, että ikävät, ahdistavat ajatukset tai tunteet ovat kuin pilviä taivalla, jotka tulevat ja menevät, jotka syntyvät ja häviävät sään vaihtelujen mukaan. Voit ajatella, että nuo ajatukset ja tunteet ovat kuin virran lehtiä, jotka kulkevat virrassa ja vähitellen häviävät pois näkyvistä.
 
Voit ajatella noita tunteita ja ajatuksia autoina, jotka tulevat ja menevät sinun ohitse. Voit ajatella, että nuo ajatukset tai tunteet ovat kuin juna, joka tulee asemalle ja lähtee asemalta pois. Sinä vain katselet sen tuloa ja lähtöä. Jos kuitenkin hyppäät junaan, niin hyväksy, että niin kävi ja tajua, että seuraavalla asemalla voit hypätä junasta pois.
 
Veikko Tarvainen
1.6.2022

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu