Varmuus, epävarmuus, pelko ja junalaituri
Mitä enemmän yrität olla varma, sitä epävarmemmaksi tulet. Mitä enemmän pakenet pelkoa, sitä pelokkaammaksi tulet ja sitä lujempaa ja sitä pidemmälle sinun on paettava.
Mitä enemmän haet varmuutta tarkistamalla, varmistamalla, sitä enemmän sinun tulee tarkistaa ja varmistaa ja sitä epävarmemmaksi tulet. Näin syntyy pirullinen noidankehä. Tarkistaminen, varmistaminen, välttely, ritualisointi, vakuuttelun hakeminen toiselta ihmiseltä auttaa hetken. Ja sitten tulee uusi pelko ja uudet tarkistukset, varmistelut, välttelyt, vakuuttelujen hakeminen entistä voimakkaampana. Ja uusi pelko ja entistä voimakkaammat oireet.
Mikään rituaali tai muu pakkotoiminto ei rauhoita tai ratkaise ongelmaa muuta kuin väliaikaisesti. Pakkotoimintojen vähentäminen ja lopettaminen on vaikeaa, mutta se muuttaa tilanteen radikaalisti helpommaksi tai poistaa ongelman.
Yksi ratkaisu ja sekin on vaikea ratkaisu, on löytää luottamusta, löytää luottamusta itseen, löytää luottamusta elämään.
Älä kuuntele OCDn tai muun sisäisen ”demonin” ääntä. Sano itsellesi esimerkiksi:
”Tämä on nyt taas tätä. Tämä on OCD / sisäinen mörköni /…”
Toimi kuin luottaisit itseesi. Ei siis ole kyse siitä, että vakuuttaisit luottavasi itseesi vaan siitä, että toimit kuin luottaisit itseesi. Voi helpottaa, jos otat mallia sellaisesta ihmisestä, joka luottaa itseensä ja teet kuten hän siinä asiassa, joka sinua pelottaa. Tuossa asiassa tuo henkilö voi olla oppaasi, opettajasi.
Ennen kuin alat muuttaa toimintapaasi, voit tehdä sen ensin mielessäsi. Voit mielessäsi kuvitella, että toimit kuin luottaisit itseesi.
Toiminnan muuttaminen voi muuttaa tunteitasi ja ajatuksiasi.
Ja toisinpäin.
Käytöksen muuttaminen voi olla helpompaa kuin ajatusten ja tunteiden muuttaminen.
Mielikuvaharjoittelu voi nostaa pintaan erilaisia tunteita.
Sinun on hyvä tietää etukäteen, että kun teet sellaista, joka pelottaa, sinun on hyväksyttävä ne tunteet, jotka siitä seuraavat. Sinun tulee sietää jonkin aikaa ikäviä tunteita. Jos et ole valmistautunut tähän, todennäköisesti pakenet jälleen kerran.
Mitä enemmän kohtaat pelkojasi, sitä pienemmiksi ne tulevat ja sitä helpompaa sinulla on. Ja välillä tulee takapakkeja. Niiden yli pääsee, kun jatkaa pelkojen kohtaamista. Ikävät tunteet ja takapakit on parasta hyväksyä, siten niiden vaikutukset vähenevät. Tunteita vastaan taisteleminen usein vain lisää niiden voimaa. Siinä tapahtuu samantapainen ilmiö, kun huudat jollekulle – todennäköisesti hän huutaa sinulle ja kohta huudatte kumpikin yhä kovempaa.
Eräs altistaja toistaa itselleen altistuksissa:
”Mitä pahempia tunteet ovat, sen parempi.”
Ahdistus voi auttaa ahdistuksen voittamisessa!
Kaikkeen tottuu!
Kaikki tunteet laimenevat, kun kohtaa ne uudestaan ja uudestaan. Ilman vaivaa ei yleensä saa mitään arvokasta. Kaikki hyvä vaatii harjoittelua.
Monet asiat ovat vaikeita ennen kuin ne muuttuvat helpoiksi.
Ajatusten ja huolien ei tarvitse tyrannisoida sinua, kun harjoittelet ja harjoittelet. Se ei ole helppoa eikä hauskaa lyhyellä tähtäyksellä. Vähitellen se kantaa hedelmää.
Voit ajatella, että ikävät, ahdistavat ajatukset tai tunteet ovat kuin pilviä taivalla, jotka tulevat ja menevät, jotka syntyvät ja häviävät sään vaihtelujen mukaan. Voit ajatella, että nuo ajatukset ja tunteet ovat kuin virran lehtiä, jotka kulkevat virrassa ja vähitellen häviävät pois näkyvistä.
Voit ajatella noita tunteita ja ajatuksia autoina, jotka tulevat ja menevät sinun ohitse. Voit ajatella, että nuo ajatukset tai tunteet ovat kuin juna, joka tulee asemalle ja lähtee asemalta pois. Sinä vain katselet sen tuloa ja lähtöä. Jos kuitenkin hyppäät junaan, niin hyväksy, että niin kävi ja tajua, että seuraavalla asemalla voit hypätä junasta pois.
Veikko Tarvainen
1.6.2022
Erittäin hyvä hoito-ohjeita. Ovatkohan ne peräisin jostakin HOT/ACT -kirjasta?
Ilmoita asiaton viesti
Kitos kommentista ja kysymyksestä.
Varmaan noista löytyy vastaavaa. Tunnen ne vähän huonommin. Nämä ovat aika pitkälle Kognitiivisen käyttäytymisterapian ohjeita, CBT englanniksi ja OCD:n hoitamisessa käytettyjä altistamisterapiaohjeita.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa ahdistuneita ajatuksia.
Pelkästään tuollaisten vatvominen tekee ihmisestä epätasapainoisen, mielestäni. Jos nämä ovat hoito-ohjeita, selitys lienee kansanviisaudessa ”tauti paranee sillä millä se on tullutkin”. En muuta selitystä keksi – sen ohella että häiriintyneen mielen asemaan on ulkopuolisen vaikea asettautua.
En toki vähättele ongelmaisten ihmisten ongelmia, jokainen kai meistä elää kuplassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäntapaisista ohjeista on ollut minulle ja joillekin muille apua. Ne ovat kognitiivisen käyttäytymisterapian popularisoituja perusjuttuja ja monen muunkin modernin terapeuttisen lähestymistavan kuten Pekka Roponen tuossa jo arvelikin, eli esimerkiksi HOTin eli Hyväksymis- ja omistautumisterapian.
Ikävää, jos nämä ajatukset suututtavat. Se ei ollut kirjoituksen tarkoitus. Vaan päinvastoin. Ajattelin, että jollekin ohjeista voisi olla apua.
En suosittele, että kukaan lähtee kauhistelemaan ja/tai leimaamaan toisia ihmisiä, jos ei heidän taustojaan tunne.
Intiaaneilla oli sanonta:
”Älä tuomitse ketään, jos et ole kävellyt kahta viikkoa hänen mokkasiineissaan.”
Mitä tulee pelkoihin, niin eräs kaverini totesi kerran sangen viisaasti ja rehellisesti:
”Kaikki pelkäävät jotain.”
Eri ihmiset pelkäävät eri asioita. Ja helposti sitten tuomitsevat toisen ihmisen: kun A pelkää asiaa X, hän ihmettelee/tuomitsee henkilön B, joka pelkää asiaa Y.
Tästäkään mielipiteen en suuttumista suosittele. Se nyt vain on minun mielipiteeni. Asiallisesti voidaan yrittää keskustella.
Ilmoita asiaton viesti
On totta, että näitä asioita voi vatvoa liikaa ja siitä voi olla haittaa. Yhtä totta on, että usein näitä asioita käsitellään liian vähän. Eli tässäkin on yksi elämän paradoksi.
Ja toki on kyse myös siitä, että millä tavoin asioita käsittelee.
Eli juttuni perussanoma oli myös paradoksi: pelon välttely voi johtaa pelon kasvamiseen ja sen kohtaaminen voi johtaa pelon pienenemiseen.
Pelko on tärkeä asia. Välillä on se on jopa hengen suojaava asia. Silloin se on haitallinen, jos pelkää jotain liikaa tai pelkää sellaista, mitä ei ole syytä pelätä. Tuo viimemainittu on mm. yleistyneen ahdistuneisuushäiriön oleellinen piirre. Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö on ilmeisesti entistä yleisempi, entistä yleistyneempi mm. modernin elämän modernien paineiden vuoksi. Mm sen vuoksi valtava määrä suomalaisia syö mielialalääkkeitä. En vastusta lääkkeitä sinänsä, mutta jos kokeilee ensin lääkkeettömiä keinoja, niin hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Veikko, juttusi ei lainkaan suututtanut. Koetin vain kertoa mitä ajatuksia sen lukeminen herätti.
Ilmoita asiaton viesti