Viha on psykologinen syöpä ja välttämätön suojavalli

 

Viha on reaktiivinen tunne, se on reaktio jotain vastaa. Viha on usein toissijainen tunne eli usein se peittää alleen jonkun toisen väkevän tunteen, joka on vihan juurisyy, alkusyy. Tuo alkuperäinen tunne voi olla esimerkiksi pelko, loukkaantuminen, hylätyksi joutumisen tunne, kateus jne.

Parempi olisi, että vihaaja tunnistaisi ja tunnustaisi tuon alkuperäisen tunteen ja työstäisi sitä. Silloin maailmassa ja elämässä olisi vähän helpompaa, kun vihaa olisi vähän vähemmän. Muidenkin tunteiden tunnistaminen helpottaa omaa ja toisten elämää.

Viha on usein heikkoutta ja psykologista laiskuutta. Esimerkiksi netissä on helpompaa kylvää vihaa kuin katsoa toisen kommentin aiheuttamia reaktioita itsessään, esimerkiksi hämmennystä, epävarmuutta, jne.

Vihakolikon toinen puoli on siinä, että viha voi pelastaa meidät silloin, kun meidän on suojauduttava hyökkääjää vastaan. Silloin viha voi antaa meille voimaa tai sitten se voi johtaa ylimitoitettuun, tuhoavaan reaktioon.

Jos ei tunnista vihaansa, se voi kohdistua salakavalasti, mm. piilovihaisesti tosiin ihmisiin ja vielä salakavalammin se voi suuntautua itseen, kun ei itse uskalla ilmaista vihaa toista kohtaan. Silloin syntyy psykologinen syöpä, jolla voi olla vakavia vaikutuksia niin kehoon kuin mieliin, koska mielen syöpä saa kehittyä vapaasti, kun se jyllää tunnistamattomana pinnan alla.

Viha on kuten melkein kaikki muukin: sekä että. Sekä paha että hyvä. Riippuu tilanteesta, tiedostamisesta ja ”tekniikasta”.

Kati Mortonin mielenkiintoinen kuuden minuutin suomeksi tekstitetty video vihasta antoi näitä ajattelemisen aiheita.

Veikko Tarvainen

30.4.2022

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu