Kun Freud kolahti

Katsoin eilen (to 29.6.2023) YLE 1:tä ”Ulkolinja: Putin ja USA:n presidentit”.  ”Vladimir Putinin valtakaudella Yhdysvaltoja on johtanut kaikkiaan viisi presidenttiä. Heistä jokainen on epäonnistunut arvioidessaan Putinin toimia”, kuten ohjelmatiedot ja itse ohjelma todistavat.  Ja omat muistikuvat.

Piti mennä nukkumaan, mutta jäinkin toisella silmällä seuraamaan ykkösen Freud-sarjaa (Freud, Saksa 2020, 4/8), jota en ole aiemmin nähnyt.  Historiallinen fiktio 1880-luvun Wienistä, nuoren lääkärin Sigmund Freudin uran alkuvaiheilta, sisältä nävertyneen imperiumin hämärien syöverien piiristä.    Kävin joskus parikymmentä vuotta sitten Meyuerlingin metsästysmajalla, jossa Rudolf ja Maria Vetsera ”tapasivat kohtalonsa”.  Nyt kuvattiin kolmisen vuotta varhaisempaa elämää.

Kolmenaikaan heräsin ja ajattelin lukea jotain, tiesin saavani siten paremmin unet takaisin. Menin työhuoneeseeni ja sen enempää miettimättä poimin ylähyllyltä Freudin ”Unien tulkinnan”, muistan miten veljeni osti sen 1970, ja luimme molemmat, jokseenkin kiinnostuneina, mutta lopulta vähän turhautuen.  Avasin sattumanvaraisesta paikasta: siinä F. pohti sanasiltoja ja rososkohtien silottelua, etenkin ensinmainittujen merkitystä neuroottisten oireita purettaessa.  Jouduin palailemaan takaisin, ja kun en saanut kontekstista kiinni, selasin sivuja takaisinpäin ja aloin ottaa tuntumaa sieltä.  Ennen kuin pääsin aloituskohtaani, olin nukahtanut.

Vietin päivän Vammalassa eli historiallisessa Sastamalassa, vanhojen kirjojen ja livepuheen vuorottelussa. Ennen kuin menin lounaalle festivaaliravintolaan, poikkesin koululla, jossa oli tiheissä blokeissa kirjanmyyntiä. Hymähdin kun eteeni sattui kolme (3) Freudin teosta, yksi niistä oli Unien tulkinta. Ne oli jostain syystä laitettu tyrkylle, pystyyn hyllyn reunalle.  Käänsin selkäni ja selasin käytävän vastakkaisella puolella olevia kirjoja jonkun tuntemattoman rouvan kanssa rinnakkain. Silloin kopsanti takanamme. Käännyimme katsomaan: siellä ei ollut ketään, mutta yksi krija oli pudonnut itsestään lattialle. Kumarruimme nostamaan kirjan ylös, hän oli nopeampi kuin minä. Samassa huomasimme, että se oli juuri Freudin Unien tulkinta.  Yhteen ääneen tokaisimme: Se putosi itsestään! Se on Freud!

Jäin miettimään, miten tämä oli mahdollista. En osannut ratkaista kysymystä. Se tuntui kummalliselta, mutta itseasiassa en ihmetellyt sitä. Vähän samantapaisia juttujan minulle on sattunut aina joskus pikkupoika-ajoista lähtien. Olen monesti ajatellut, että se ei ollut ”sattuma” vaan ”tarkoitus”.

Mutta edelleenkään ei tiedä, mitä varten, mikä on tämän pelin tarkoitus?

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu