Mitä Venäjän media kirjoitti Lahden viestinhiihdon loppusuoran tapahtumista?

Lahden hiihtokisat saivat puheenaihetta sunnuntaina kun isot pojat kisasivat viestikunniasta.

Suomalainen media ja sosmed on jo puhut aiheen rei´ille. On aika vilkaista, mitä naapurissa kirjoitetaan.

*

RIA Novosti, Alexander Rogulin kirjoitti eilen (24.1.2021):

”Venäläinen hiihtäjä Alexander Bolshunov ei olisi sallinut [tapahtua] sattunutta tapausta suomalaisen Joni Mäen kanssa viestin maalisuoralla Lahden Maailman Cup – kisoissa, jos hänellä vain olisi ollut käytössään tavalliset suksensa, sanoi Venäjän maajoukkueen vanhempi valmentaja Juri Borodavko.

Ohessa video Bolshunovin skandaalimaisesta teosta maailmancupissa.  Venäjän maajoukkue [II-joukkue] tuli sunnuntain miesten viestissä kolmanneksi, hävittyään Suomen joukkueelle melkein 27 sekuntia.

Maalisuoralla Mäki esti Bolshunovin radan, minkä jälkeen venäläinen heitti keppiään vastustajaansa.  Heti maalin jälkeen Bolshunov törmäsi tahallaan Mäkeen.

Katsottuaan videota tuomaristo päätti hylätä Bolshunovin henkilökohtaisen suorituksen ja riistää joukkueelta [Venäjän I-joukkue] pronssin.

”En nähnyt episodia, koska olin metsässä”, Borodko kertoi RIA Novostille.

”Sasha [Bolshunov] kaatui eilen [lauantain yhdistelmäkisassa], nyt kävi näin tänään.  On selvää, että kukaan ei halua antaa periksi, kaikki haluavat voittaa ja miehittää korkeimmat sijat podiumilla.  Kukaan ei sano, että se olisi helppoa.  Bolshunov ei ole syyllinen, hän ei olisi sallinut tapahtua tätä normaaleilla [normaaliluistoisilla] suksilla.”

Venäjän I-joukkue hylätiin

”Ongelma ei ole siinä, että ongelma olisi hiihdossa sinänsä. On mahdotonta kilpailla tällaisilla suksilla.  Ei vain maailmanmestaruuskisoissa, vaan myös maailman cupoin osakilpailuissa.  Hiihto on jotain, meillä oli suuri ongelma voitelussa.  Välineet eivät toimineet yhtä hyvin kuin niiden olisi pitänyt toimia”, lisäsi hiihtoviraston lähde [nimeämätön].

*

Down-the-line.com/hiihto -media kirjoittaa:

”Miesten viestit päättivät (24.1.2021) miesten hiihdot Lahden MaailmanCup -osakilpailuissa.

Kilpailu ei sujunut ilman vakavaa skandaalia.  Viestin päättymisen jälkeen Bolshunov kosti suomalaiselle Yoni Mäelle, joka leikkasi venäläisen eteen maalisuoralla, ja löi vastustajaansa sauvalla.  Bolshunovin tällainen epäurheilijamainen käytös ei jäänyt rankisematta.  Aleksander ja hänen tiiminsä hylättiin.  Bolshunovin lisäsi viestissä hiihtivät Aleksei Chervotkin, Jevgeni Belov ja Denis Spitsov.  Heidän suorituksensa hylättiin.

Kilpailun jälkeen Bolshunov pyysi anteeksi liiallista emotionaalisuuttaan ja inkontinenssiaan [kilpatoverin koskemattomuuden rikkomistaan].”

*

RIA Novosti, Sergei Fuchs, 24.1.2021, Moskova:

”Venäjän murtomaahiihtoliitto (FLGR) vetoaa Kansainväliseen hiihtoliittoon (FIS) suomalisen hiihtäjän Joni Mäen tekoja vastaan Lahden maailman-cup -osakilpailun viestin aikana, FLGR:n päällikkö Jelena Välbe kertoi RIA Novostille.

Voiton sunnuntain viestissä voitti Norjan joukkue, toisen sijan sai Suomen joukkue.  Venäjän maajoukkueen I-joukkue sijoittui kolmannelle sijalle, mutta maaliintulon jälkeen Venäjän joukkueen ankkuri Alexander Bolshunov tärmäsi Mäkeen, joka oli aiemmin estänyt hänen liikeratansa, minkä jälkeen tuomaristo päätti hylätä Venäjän joukkueen suorituksen.

Venäjän II-joukkue, joka sijoittui neljänneksi, nousi kolmannelle pallille.

”Olemme täysin eri mieltä tuomariston [kisojen jury] kanssa, joiden mukaan suomalainen urheilija ei rikkonut sääntöjä.  On ilmeistä, että hän esti Bolshunovia maalisuoralla havaiten täydellisesti vastustajansa sijainnin.  Ei ollut mitään järkeä jättää protestia tuomaristolle, koska keskusteltuamme heidän kanssaan 20 minuutin ajan huomasimme että he pitäytyivät kannoissaan, ja me vain käyttäisimme rahaa [protestinjättömaksu].

Siksi vetoamme 48 tunnin kuluessa ylempään organisaatioon – FIS:n erityiskomiteaan ja annamme heidän tehdä päätöksen”, [Venäjän hiihdon johtaja Jelena] Välbe sanoi puhelinhaastattelussa.

*

Näin kirjoitettiin Lahden draamasta tänään Venäjällä.

Jäädään siis odottamaan FIS:in komitean päätöstä asiassa.

Ilman Bolshunovin törmäilyä asia saattaisi olla hieman kinkkisempi, ainakin sen urheilulliselta särmältä?

Viime mediatietojen mukaan saattoi olla niin, että Bolshunov löi sauvallaan Joni Mäen kämmenselkään, josta olisi tullut vammat, jotka sunnuntaina Mäki itsekin arveli syntyneen maahankaadon yhteydessä. Jo YLE:n tv-kuvasta saattoi nähdä, että Bolshunovin oikean käden sauvan sompa ja tyvi olivat katkenneet radan draama-vaiheessa.

[Venäjästä raportit käänsi vh]

0
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu