Rockin uudelleensyntymä
Neljännesvuosisadan kuoliaana virumaan ehtinyt rockmusiikki on syntynyt uudelleen. Uudestisyntymä on tapahtunut Chicagossa, mistä voi etsiä halutessaan symboliikkaa. Rockin kehdosta Mississipin alajuoksulta on ennätetty seilata jo näinkin kauas. Olisin olettanut sinänsä epätodennäköisen uudelleensyntymän tapahtuvan Argentiinassa, Itävallassa tai Japanissa, joten Amerikan Yhdysvallat tuntuu eksoottiselta vaihtoehdolta.
The Entrance Band Illinois’n Chicagosta on onnistunut mahdottomassa, herättämään rockin henkiin. Yhtyeen viimeisimmän albumin The Entrance Band (2009) ja muutaman Youtube-videon perusteella olen vakuuttunut bändin olevan parempaa kuin mikään muu 80-luvun alkupuoliskon jälkeen rockiksi väitetyn musiikin suunnalta maailmaan pukattu Nirvanoineen ja Pumpkinseineen.
The Entrance Bandin musiikissa melodiat ovat vahvoja ja melodisuus lävistää musiikin kaikki osatekijät. Guy Blakeslee laulaa kauniit sävelmänsä hyvin rehellisesti jonkinlaisen seremoniallisen hartauden vallassa ja kitarasooloissaan etenee samaisen melodiikan parissa paikoitellen jopa David Gilmourin sfääreihin, mikä on täysin epätavallista. Pieninkin teennäisyys, edes ironisessa mielessä harjoitettu, loistaa täysin poissaolollaan.
Paz Lenchantinin suvereeni ja musikaalinen basismi on viimeistä piirtoa myöten täydellistä ja oivaltavaa sekä melodisessa että rytmisessä suhteessa antaen musiikin harmonialle joustavuudestaan huolimatta erittäin selkeän ja eteenpäin vievän hahmon. Rumpali Derek James soittaa tempot mestarillisesti melodioiden luontaisia agogisia vivahteita kunnioittaen. Yhtyeen svengi on valtava ja soundi ei enää syvempi, sävykkäämpi, luvalla sanoen parempi voisi ollakaan. Musiikki on kotonaan eri tahtilajeissa, ilman alleviivauksia. Blakeslee hyödyntää runsaasti efektejä sortumatta musiikin luontaisesta kehyksestä ulos tunkevaan kikkailuun lainkaan. Yhtyeen jäsenet kykenevät joustavasti soittamaan toistensa lomassa ja välissä toinen toisensa musiikillista ajatusta jakaen ja jatkaen ilman pienintäkään vihjettä suomalaisille niin surullisen tyypillisestä ”kukin omalla raiteellaan” –pelaamisesta. Musiikin melodisuus tietenkin edellyttääkin tällaista! The Entrance Bandista ja The Beatlesista voi ja kannattaa alkaa puhua samassa lauseessa.
Edellinen arvio koskee yhtyeen viimeisintä albumia, aiemmat eivät ole niin hyviä. Nykypäivänä on jo ihme että rockyhtye kykenee tekemään hyvän levyn tällaisesta suvereenista mestariteoksesta puhumattakaan. Samalla putoaa Motörheadin Inferno minun papereissani vuosituhannen rocklevyn pallilta.
Paz Lenchantin on paras naispuolinen rockmuusikko koskaan laulajatkin huomioon ottaen. Hän kuuluu ehdottomasti suurten rockbasistien joukkoon eli James Jamersonin, Paul McCartneyn, John Entwistlen, Jack Brucen, John Paul Jonesin ja Geezer Butlerin seuraan. Sijoittaisin hänet Entwistlen jälkeen kakkoseksi yhdessä McCartneyn kanssa. Hän on paljon parempi kuin Carol Kaye.
Lenchantin on onnistunut pääsemään korkeimmalle huipulle instrumentissa joka on perusteltua mieltää miehiseksi monestakin syystä. Hänen soitossaan ei ole minkäänlaista hänen sukupuoltaan yleensä kavaltavaa helpotettuuden tuntua vaan Precisionin soundi on kauttaaltaan lavea, rokkaava ja täyteläisen musikaalinen, etten sanoisi erinomainen. Hänen melodinen oivalluskykynsä on maailmanluokkaa. Ennen Entrancea hän soitti A Perfect Circlessa ja Zwanissa, kahdessa hyvin tunnetussa yhtyeessä joita valitettavasti leimasi täydellinen kohtalaisuus.
Naiset ovat rockyhtyeissä soittaneet usein bassoa olletikin koska ovat taustaltaan viulisteja tai sellistejä. Kieliä on bassokitarassakin neljä ja soitto on enimmäkseen yksiäänistä toisin kuin kitarassa. Myös Paz soittaa useampaa klassista instrumenttia mutta maailma saa osoittaa kiitollisuutensa että juuri hän keksi valita bassokitaran. Kiitollisuudenvelka on samalla tasolla kuin se mitä osoitetaan Astrid Kirchherrille, joka vei eräältä liverpoolilaisbändiltä basistin niin että yksi kitaristeista pistettiin basson varteen tunnetuin seurauksin.
Sen verran arvaukseni rockin mahdollisen uudelleensyntymän sijainnista osui oikeaan, että Lenchantin on syntyjään argentiinalainen. Mikä tärkeintä, rockilla on vihdoin taas elämää eli jotain millä maailman nuorison voi koettaa pelastaa. Youtubeen tallenteitaan lataavat amatöörikuvaajat näyttäisivät löytäneen uuden kohdistuspisteen Pazin mekonhelmasta.
No ei, ei tule kauppoja. Liikaa looppia, liian yksitoikkoisen raskas poljento. Ei missään nimessä yllä vaikkapa Nirvanan tunteen tasoon. TUNNE. Koettakaa ymmärtää. Musiikki ei ole insinööritiedettä kuin dokumentaatioltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olet ilmeisesti kuunnellut jotain täysin eri musiikkia kuin mistä minä tässä kirjoitin. Levyllä The Entrance Band ei esimerkiksi ole ensimmäistäkään looppia.
Ilmoita asiaton viesti
Törmäsin tuohon samaiseen orkesteriin jokunen viikko sitten. Korviin pistävää oli juurikin tuo Paz Lenchantin bassottelu, josta minullekin mieleen tuli mm. John Paul Jones – ei niin että Paz olisi jonkinlainen imitoija vaan, että on erittäin tyylitajuinen ja groovaava soittaja. Tämä on piristävää, sillä viime aikojen rockbasisteja on voinut vertailla lähinnä tatuointien perusteella, sillä soittimen hallinnan kanssa on ollut vähän niin ja näin.
Carol Kayehin en osaa häntä verrata. Minusta he ovat ehkä hieman eri ammatissa vaikka basistittaria molemmat ovatkin. Kaye on studiohirmu, joka soittaa tai soitti mitä tahansa. Molemmat ovat loistobasisteja.
PS.
Trio, jos tuossa olisi kaksi kitaristia niin bändi olisi pilalla.
Ilmoita asiaton viesti
Erilaiset tatuoinnit ilmeisesti parantavat soiton tunnistettavuutta. Paz on mielestäni parempi kuin Kaye koska soundi on syvempi ja kosketus ilmeikkäämpi. Voipi olla että Kaye oli niin suosittu studiosoittaja juuri tietynlaisen neutraaliutensa takia, mikä tietenkin lähemmässä tarkastelussa on musiikillinen puute.
”Trio, jos tuossa olisi kaksi kitaristia niin bändi olisi pilalla.”
Juu näin on.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään uutta auringon alla – kuuntelen mieluummin heidän esikuviaan. Yksittäiset instrumentalistit eivät tee kesää, ja mitä tulee käsitteeseen Rock, niin minusta juurikin esim. Nirvana rokkas aika täpöllä ja omalla otteella tähän verrattuna. Niin, ja Kurt Cobain oli hel-ve-tin kova kitaristi.
En sitten tiiä, voisko makuasioilla olla mitään tekemistä näitten makuasioitten kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Kerrotko minullekin mitkä heidän esikuvansa oikein ovat. Kolme yksittäistä instrumentalistia samassa bändissä alkaa jo tehdä kesää! The Entrance Band on täysin poikkeuksellinen orkesteri vaikkei Cobainissa kitaristina mitään vikaa ollutkaan! Nirvana on huonompi, aivan selvästi.
Eivät nämä ole makuasioita.
Ilmoita asiaton viesti
Entrance on 60-70 lukujen vaikutteista ammennettu soppa, josta voi kuulla mm. Doorsit, Zeppelinit, Canned heatin, Creamin ja tuon aikakauden bluesrockin.
Mielestäni toimisivat paremmin cover-bändinä, tai kenties niiden instrumentalistien kannattaisi ruveta kehittelemään omia juttuja.
Ilmoita asiaton viesti
Minun nähdäkseni taasen The Entrance Bandin omat melodiat ovat tuoreita ja heille ominainen bändisoitto on omaperäistä, ei kopioitua.
Ilmoita asiaton viesti
Miltäs tämä kuulostaa? http://www.youtube.com/watch?v=Q5mIgxyvlyo
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on ilmeisesti osoitettu ainakin minulle. Kuulostaa ihan tyylikkäältä mutta kappale on latteanpuoleinen.
Ilmoita asiaton viesti
Törmäsin vasta jokin aika sitten tuohon kappaleeseen ja siinä oli mielestäni jotain Beatlesmaisuutta. 60-luvun alussa kuunneltuna varmaan olisi ollut ihan kovaa kamaa tuokin. Tietenkin sen ajan radioista ja levysoittimista 🙂
Ilmoita asiaton viesti
kuullosti joltain beatleswannabe-paskalta…45s riitti mokomaa rämpytystä…kuuntelisitte jotain jotka osaa edes soittaa..vaikka defunkt tms..
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo defunkt ihan kuunneltavaa.Tuo on kuitenkin minun autosoittimessani mukavempaa musiikkia:) http://www.youtube.com/watch?v=-N_SqtFerjg
Tuosta sinun nimimerkistäsi tuli mieleeni Yoshiki ja Hide Matsumoto ja sitäkautta kappale Tears.
http://www.youtube.com/watch?v=kkURGou_IqE
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin entrancea uudelleen. Sen verran täytyy korjata, että on siinä rockin alkuvoimaa ja sikäli ymmärrän ”uudelleensynnytyksen” fiiliksen. Mutta ollakseen mestariteelmys sitä looppia on kyllä liikaa. Biisin teeman toistoa. Jos veli Pesonen väittää, että nimenomaan melodiakulkujensa erinomaisuudessaan bändi on Beatlesin luokkaa, niin hieman ihmettelen? WTF? Ei ole, hah!
Ilmoita asiaton viesti
Ja nyt kuuntelin vielä lisää, vertaillen Doorsiin, joka enempi tuli mieleen kuin Beatles. Pykälää paremmin ymmärrän taas alkuperäistä väitettä esim ton Grim Reaper Bluesin kanssa. Biisin rakenne on aika mielenkiintoisella tavalla rikottu ja pantu uusiksi, missä on innovaatiota kyllä. Pitänee kokeilla. Silti se toisto vähän häiritsee, mutta sillehän voi omissaan tehdä jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Vertailu Beatlesiin selittyy musiikin melodisuuden suvereeniudella, mikä tietysti asettaa tiettyjä vaatimuksia myös melodioiden laadulle muttei välttämättä vielä tarkoita että päädyttäisiin Fabsien rinnalle. Beatles ja The Entrance Band ovat monessa suhteessa täysin erilaisia bändejä ja niin tietysti pitääkin, kopiot ovat kopioita. The Entrance Bandin kappaleissa on jonkin verran modaalisesta jazzista tuttuja piirteitä, joita esim. Beatlesilla ei juurikaan ollut vaikka erittäin modaalisia hekin olivat. Tässä suhteessa vertaus Doorsiin on tietenkin täysin paikallaan. Doors vain oli bändinä eräänlainen klassillinen kamariyhtye jossa kaikki soittimet soivat ikään kuin ”rivissä” siinä missä The Entrance Bandin pelaaminen muistuttaa vähän enemmän eteläamerikkalaista jalkapalloa jossa pompitaan vähän enemmän. Pidän siis The Entrance Bandin keskinäistä kommunikaatiota parempana kuin Doorsin, samantyyppisenä kuin Creamin, Whon tai Zeppelinin.
Ilmoita asiaton viesti