Bluesnatsit

Sanotaan että soittaakseen bluesia pitää olla ihonväriltään musta. Olen kuullut monen bluesharrastajan sanovan ettei se valkoisilta taitu. Jos ovat itse valkoisia ovat tietysti alemmuudentuntoisia ja kenties kieroutuneesti siitä ylpeitä.

 

Natseja he ainakin ovat sillä he toistavat natsismin keskeisintä perususkomusta, että ihmisen henkiset piirteet johtuvat hänen rodustaan.

 

Toisaalta valkoinen bluesharrastaja oli sekin henkilö joka ensimmäisenä keksi ylentää valkoihoisen Eric Claptonin Jumalaksi. Clapton oli sensaatio josta pidettiin koska hänen soolonsa olivat pitkälinjaisia ja kosketuksensa hienostunut. Hän rakensi pitkälinjaisesti siinä missä jotkut muut saattoivat sortua pelkkiin trilleihin.  

 

Mustien soittajien kohdalla vastaanottokulttuuri näyttäisi olevan erilainen, olet hyvä koska olet elinvoimainen, alkuvoimainen, aito ja niin edelleen. Bluesharrastajat ovat siis kaksinaamaisia ja ehkä eivät sittenkään natseja; he vain eivät ajattele mitään.

 

Jotkut kiertävät tämän ongelman väittämällä että matalammalla kehitystasolla olevan kulttuurin – tai alakulttuurin – tuotetta pitääkin arvioida eri tavalla kuin korkeammalla kehitystasolla olevan. He itse tietenkin ovat sillä korkeammalla tasolla ja voi vain ihmetellä kuinka he sitten viitsivät edes vilkaista matalatasoisemman tuotoksen suuntaan? Näkemys on sisäisesti ristiriitainen, mahdoton. Jos he kerran halveksivat mustia ihmisiä niin paljon, kuinka he voivat olla kiinnostuneita arvioimaan näiden tekemisiä mitenkään?

 

Valkoisen muusikon tekemä melodianpätkä ei siis ole minkään arvoinen ennen kuin päästään selvyyteen, mitä hän sillä tekee. Mustan muusikon keksimä melodianpätkä saa olla hyvä tai huono ihan itsekseen. Eikö tällainen ole tasa-arvon puuttumista?

 

Ja sitä paitsi kuulkaa hyvät ihmiset: harva on niinkään viisas että jaksaa ajatella muuta kuin että musta on hyvä kun se on musta. Meillä on maailma kylässä.

velipesonen

Olen syntynyt vuonna 1968. Olen insinööri, isä, poika ja muusikko.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu