Kieli-info ja Levyraadin arviointia 3

Puheenvuoron kiertäminen oikealta vasemmalle merkitsee takaperoisuutta sekä orientaalisuutta. Uuden Levyraadin värityksen tummuus symboloi luolaa joka on sekä kristinuskon että islamin kehto. Lähi-idän kulttuuri on luolan kulttuurin jälkeläinen, eihän Jumala näe ryyppäämistäkään jos se tapahtuu pimeän aikaan suljetuin ovin.

Edellisessä Levyraadin jaksossa kappaleiden saamat pistemäärät eli annettujen pisteiden summat muodostivat peräkkäisten kokonaislukujen sarjan ennen viimeisenä esiintynyttä kilpailukappaletta, joka loikkasi ylemmäs kuin vain seuraavaksi korkeimpaan, joka olisi ollut 36. Pokerissa neljän peräkkäisen kortin käsi pätee jo johonkin saakka.

Suomen ja englannin sekoitusta pidettiin hyvänä ajatuksena vaikkei sanoista selvää saanutkaan. Eikö olisi helppo sanoittaa kappale pistämällä puolet tavuista suomenkielisistä ja puolet englanninkielisisitä sanoista ja kävellä kassan kautta kotiin; tätä nykyähän Teosto noteeraa sanoituksen puolikkaaksi koko laulua koskevasta luomistyöstä.

Jos kerran sanoittaminen on noin helppoa ei ole oikein jos myös säveltäminen ei ole. No onhan se kun voi vain kiskoa tietokoneeseen pätkän sieltä toisen täältä, vähän muokata ja sekoitella, sikäli kuin musiikissa melodiaa piti ollakaan. Musiikki voi rauhassa olla ilmaisullisesti älytöntä ja sanoitukset tunnistamatonta äännepötköä.

Asenteet ovat rapautuneet jos kaksikielisyyttä pidetään niin suurena rikkautena ettei puheesta tarvitse mitään selvää saada kunhan se vain on sekasotkua.

Olisikohan se nainenkaan edeltäneessä jaksossa yhtä nohevasti sipaissut ”up in the ass” jos tuo olisi pitänyt artikuloida suomeksi. Koko musiikkihan on tänä päivänä vahvasti sieltä ja kaiholla voi muistella sitä lyhyeksi jäänyttä aikaa kun kappaleet piti vielä säveltää ja sanoittaakin.

Tuo aika alkoi 50-luvulla ja päättyi 70-luvulla. 50-luvulla alkoivat Euroviisut joiden sääntöjen mukaan kilpailussa etsitään parasta laulua. Kyllä, parasta laulua eikä parasta sovitusta, puvustusta, tanssiesitystä tai parhaiten senhetkiseen muotiin istuvaa esiintyjän henkilöä. Folk-liike alleviivasi laulun tärkeyttä kaikessa esitystavan ja sovittamisen riisuttuudessaan.

70-luvulla korttitalo hajosi kun tuli discoa, punkkia, heviä eli jytää, glamia eli purkkaa ja jytää ja muuta sellaista. Iskelmä ajoi karille koska kukaan ei osannut matkia Burt Bacharachia paremmin kuin hän itse, eikä liverpoolilaisnelikon laulunteolle paljon haastajia ole ilmaantunut. Eikä yleisö enää ole ollut kiinnostunutkaan.

So let me close this paragraph with richness called half-lingualism. Once again, an example of genuine Chinese pottery under the title Bowl of Gold:

Hit or Miss – did I make it for the next slash?
Words keep mixing in a pot that’s bold
what exactly is a stash

velipesonen

Olen syntynyt vuonna 1968. Olen insinööri, isä, poika ja muusikko.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu