Kieli-info ja Levyraadin arviointia

Aloitan yleishyödyllisen artikkelisarjan Kieli-info ja Levyraadin arviointia.

Aikoinaan varalle jeesukseksi pääsi jos oli pitkätukkainen mies. Usein tuollaisen tamperelaisen Soundi-lehden toimittajaa muistuttavan epäsiistin hahmon kutsumanimi oli varajeesus. Varsinaiseksi jeesukseksikin pääsi muttei pitkillä hiuksilla vaan herätyskristillisissä ja vapaakirkollisissa liikkeissä, joissa miehillä oli lyhyet hiukset ja siistit vaatteet.

Varalle pääsi siis täysin eri ansioilla kuin viralle. Nykyaikana varajeesuksen titteli on jäänyt paljolti pois käytöstä mikä joko merkitsee virassa olevan jeesuksen inflaatiota tai – kuten oletan – varamiespulaa. Ammattimiehistä on yleensäkin pulaa.

Ennen vanhaan varajeesuksen tittelin haltija saattoi vain haaveilla ”päätoimisen jeesuksen” tehtävästä ja nykyisin ei muita olekaan. Päätoimisuus on tässä kuitenkin väärä termi koska sen vaihtoehto olisi sivutoimisuus eikä varalla olo; olisi puhuttava virassa olevasta, virkaa tekevästä ja varalla olevasta jeesuksesta.

Levyraadin toisessa jaksossa nähtiin kaksi viiden peräkkäisen kokonaisluvun sarjaa: 2-3-4-5-6 ja 3-4-5-6-7. Molemmat numeron suuruusjärjestyksessä oikealta vasemmalle, jäljenmainittu – joka esiintyi ensinnä – vieläpä niin ettei sitä tarvinnut tulkita renkaana vaan pienin luku oli oikeassa laidassa ja suurin vasemmassa. Entisajoista poiketen Levyraadin puheenvuoro nykyisin kulkee katsojasta katsoen oikealta vasemmalle ja juontaja on oikeassa laidassa. Tämän kirjoittaminen alkaa sivumennen sanoen tuntua jo epäluontevalta vasemmalta oikealle; olisiko jiddisinkielistä kirjoituskonetta kellään ja eikö tämä kaikki ole häiritsevän vanhatestamentillista jo muutenkin.

Levyraadin ensimmäisessä jaksossa nähtiin kolmen kuutosen sarja eli vierekkäiset pisteluvut 6-6-6, mikä lienee ollut presidentinvaaleihin liittyvää piilomainontaa koska Jutta Urpilainen kilpaili numerolla 6 ja Kokkolan postinumero alkaa kuutosella.

Avopokerin eli sökön taitajat voivat muistella kuinka usein sama pelaaja saa peräkkäiset viisi numeroa peräkkäisinä kortteina samassa jaossa.

velipesonen

Olen syntynyt vuonna 1968. Olen insinööri, isä, poika ja muusikko.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu