Punkin ”alkuseurakunnallisuus”

Koko dokumentti on pateettinen akti jossa punkista jakavat käsityksiään punk-yhtyeet, punk-fanit ja klubi-isäntä joka hyötyy ilmiöstä taloudellisesti. Sekä tietenkin toimittajat joilla on käsikirjoitus epäilyttävän puhtaasti valmiina ja valmiiksi pureksittuna.

Aivan kuin punk olisi ollut ennen kuin sitä oli ollut, ja sitten vielä julistetaan sen syntyneen ”from among the kids”. Lontoon punk oli marraskuussa 1976 varsin tuore ilmiö, siitä oli kirjoitettu lehdissä oikeastaan vasta saman vuoden kesästä alkaen yhtikäs mitään. Dokumentin esittämät tulkinnat vaikuttavat varmaotteisilta ja pitkälle viedyiltä mikä on täydellisen epäuskottavaa ajatellen että kyseessä ovat toimittajat: yleensä toimittajille pitää sanella heidän omat mielipiteensä ulkoa päin ja päälle vielä huijata heidät uskomaan itse keksineensä koko jutun.

Jossain on joku joka siihenkin kykenee, nimittäin tiedustelupalveluissa. Brittimedian uutisointi ja tulkinnat punk-ilmiöstä syksyllä 1976 ja seuranneena talvena osoittavat yhdensuuntaisuutta jonka taustalla on oltava sanelu. Lisäksi koko ilmiö itsessään sikäli kuin se merkitsi bändien ulosantia ja fanien ulkonäköä on turhan paljon suunnittelupöydältä kotoisin: otetaan sadomasokistien alakulttuuri ja muutama pätkä ranskalaista poststrukturalismia ja eiköhän se siitä.

Narratiivi jota dokumentti aktina ja aktiin osallistuen toistaa on lapsellinen, ylimielinen ja pöyhkeä. Rocktähtien loittoneminen yleisöstään on truismi koska eiväthän he muuten mitään tähtiä olisi. Jos korvaamme sanan ”rocktähti” sanalla ”rockmuusikko” niin joudumme sosiaaliantropologiseen analyysiin jota ei esitetä. Miksi ei, kuka ties siksi ettei se kuulu saneluun eikä varmasti ole osa narratiivia, eli kysymykseen ”miksi” vastaus on ”siksi”. Se ei ole osa aktia.

PUNK IS NO FUN EAT SHIT AND DIE

P.S. Ja mikä ihme on ”60-luvun alun beat-buumi”? Beat-buumi alkoi The Beatlesin tultua Britannian ykkösbändiksi mikä tapahtui täsmälleen 60-luvun ensimmäisen kolmanneksen päätyttyä, keväällä 1963. Kymmenluvun puolivälin alkajaisiksi.

The London Weekend Show Punk Rock 28/11/76 – YouTube

velipesonen

Olen syntynyt vuonna 1968. Olen insinööri, isä, poika ja muusikko.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu