Saksan energiapolitiikka umpikujassa

Nykyiseen tilanteeseen, jossa energian hinta on noussut ja kohtuuttomasti on kolme perussyytä: Saksan päätös jo Merkelin aikaan luopua ydinvoimasta, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja siitä aiheutuneet pakotteet.

Euroopassa tuudittauduttiin hyvin laajasti uskoon, että talous voi nojata edulliseen Venäläiseen kaasuun ja öljyyn. Karmea totuus paljastui, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24 helmikuuta tänä vuonna. Sotatoimiaan Venäjä rahoitti paljolti öljy- ja kaasutuloillaan. Siihen siis piti iskeä.

Tulostakin syntyi. Venäjän kaasu- ja öljytoimitukset vähenivät. Toisaalta paljastui Saksan ja monen muun Euroopan maan riippuvuus Venäjän maakaasusta. Samalla nousi energian hinta aivan uudelle tasolle.

Suomea tämä riippuvuus koskettaa välillisesti Uniperin kautta. Fortum perusti Sipilän hallituksen aikaan tytäryhtiön, jonka tehtävänä oli tuoda edullista energiaa Eurooppaan. Perusidea oi terve, mutta siinä ei otettu lainkaan huomioon tulevaisuuden ongelmia eikä varsinkaan sitä, että Venäjä hyökkää naapurimaahansa.

Nyt Uniper on nakissa siten, että voimassa ovat edelleen entisin hinnoin toimitussopimukset, joita se oli tehnyt toimintasuunnitelman mukaisesti. Normaalisti yrityksellä on oikeus korottaa hintoja kustannusten kattamiseksi, jolloin kustannukset siirtyvät suoraan kuluttajien maksettavaksi.

Nyt edellytyksenä on, että Saksan viranomaiset toteaisivat tilanteen olevan riittävän poikkeuksellinen. Siihen Saksa ei ole vielä myöntynyt. Myöntö antaisi Uniperille luvan periä korkeampaa hintaa. Uniperin ei pitäisi maksaa tappioita, sanoo Fortumin sijoittajasuhdepäällikkö Rauno Tiihonen.

Jos Uniper perisi asiakkailtaan kaasusta markkinahinnan mukaisen korvauksen, kaasun korkeamman hinnan maksaisi Saksan teollisuus ja kuluttajat. Tätä Saksa vastustaa ja siitä ministeri Tytti Tuppurainen tänään (14.7.) on Saksassa neuvottelemassa.

Kysymys on mitä suurimmassa määrin Saksan sisäpolitiikasta ja siitä milloin saksalaiset poliitikot uskaltavat siirtää laskun Saksan teollisuuden ja kotitalouksien maksettavaksi. Nyt yrityksenä on siirtää laskua niin paljon kuin mahdollista Suomen maksettavaksi.

Suomen hallituksen ei pidä vaatimukseen suostua, eihän se ole ollut kaupassa mitenkään mukana. Sen tekivät aikoinaan Fortumin silloiset johtajat. He ovat olleet sivussa jo pitkään, eikä heitä vastuuseen saada. Ei ole tarpeenkaan, kun perussyy on Venäjän aiheuttama maailmantilanteen muutos, jota vain harvat osasivat aavistaa.

Viljo Heinonen

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu