Going the Wrong Way on hurja matkakertomus

Chris Donaldsonin teos Going the Wrong Way on jännittävä matkakertomus. 21-vuotias Chris jättää 1970-luvun levottoman Belfastin ja etsii Australiaa väärästä suunnasta. Hän on yksin. Hän ajaa Euroopan halki Lähi-Itään, Afrikan läpi Kapkaupunkiin ja purjehtii takaisin Eurooppaan. Kauan hän ei viihdy kotona, vaan lähtee uudelleen ajamaan Pohjois-Amerikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Kaikilla retkillä hänellä on ratsunaan Moto Guzzi Le Mans 850. Rahaa on vähän, vaaroja paljon. Hän selviää hengissä Syyriasta, Sudanista, Rhodesiasta ja Etelä-Amerikan levottomista valtioista, mikä lukijasta tuntuu pieneltä ihmeeltä. Hän kokee paljon.

Teos on sukupolvitarina. Donaldson on viimeisiä ikäluokkia, joka ei voi olla kaikkien kanssa kaiken aikaa nyt ja aina. Jos hän soittaa kotiin maailmalta, on joulu. Jos hän lähettää sähkeen parin vuoden kuluttua lähdöstä, hän on jumissa Riossa ja pyytää rahaa päästäkseen takaisin Irlantiin.

Luettuani teoksen ymmärsin, mikä minua viisitoista vuotta sitten häiritsi John Boormanin ja Evan McGregorin matkamotoristituotannossa, jolla toki on tehty paljon rahaa. Heillä oli huippuluokan BMW:t, mekaanikot, henkivartijat ja avustajat. Yksin kuvausryhmässä oli 24 henkilöä. Tempaukset olivat huolellisesti suunniteltuja. Maine ja onnistunut markkinointi toi lukijoita ja TV-katsojia. Rautapersekilometrit ovat heilläkin vaativia, mutta matkan järisyttävin seikkailu on suurin piirtein se, kun Mongoliassa on pakko nukkua teltoissa. Ehkä Donaldson olisi tehnyt samoin, jos hänellä olisi ollut yhtään rahaa. Nyt hän tapaa paikallispoliitikkojen ja napaihmisten sijaan huoria ja varkaita.

Going the Wrong Way on kuin värikäs sydämellinen kortti nykyajan haalistuneessa viihdepakassa. Se on suoraviivainen matkaraportti. Nuori Chris joutuu makaamaan missä sattuu, vaikka putkassa, ja hän on muutamankin kerran tulla ammutuksi. Ellei hän olisi jo lapsena IRA:n suorittaman väkivallan kautta oppinut vaistoamaan, milloin pitää ottaa hatkat eikä jäädä säätämään, hän tuskin olisi matkalta takaisin tullut.

Chris Donaldsonin kirja puraisee yksin ajavaa motoristia. Nuubian aavikon läpi ajaminen Guzzin kaltaisella maantiepyörällä ja Khartumin saavuttaminen on suoritus. Eikä hänen matkansa ole sielläkään kuin vasta alussa.

Matka on niin raskas, että vaikutus sellaiseen lukijaan, joka on koskaan kiertänyt maita, on taattu. Donaldson tapaa erilaisia ihmisiä. Joku haluaa auttaa, joku viedä hänen rahansa. Maailman luonne eri kulttuureineen piirtyy sivuille kuin puolivahingossa, ilman turhaa kertovaa selitystä tai analyysia.

Chris Donaldson: Going the Wrong Way: A young Belfast man sets off on his Moto Guzzi Le Mans, to find himself, and the road to Australia. What could possibly go wrong! (2020) Teos on saatavilla esim. Amazonista, © Chris Donaldson
0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu