Älä Tingi Unesta!

Tiedämme, että jos nukumme 8 tuntia vuoro­kaudessa, niin kolmanneksen elämästämme vie uni. Esi­merkiksi 60-vuotias on ollut hereillä vain 40 vuotta ja 20 vuotta vaan nukkunut Maa­pallon tuuditta­mana! Sille ei voi mitään, koska unitila on ihmisen toinen olomuoto. Se käsittää kolman­neksen koko elämästä.

Miksi Nukkua

Miksi meidän täytyy mennä yöllä nukkumaan ja miksi me tarvitsemme niin paljon unta?

Ei se ole uutta tietoa, että muinaisina aikoina ihmiset elivät luonnon­järjestyksen, eli vuoro­kautisen päivän ja yön vaihtumisen mukaan. Ei ollut muita valaisimia kuin päivällä aurinko ja yöllä kuu. Tämä on muokannut ihmisen vuorokausi­rytmejä, jotka sitten ovat periytyneet ihmiseltä toiselle suku­polvesta suku­polveen ja jatkuvat nyt edelleen meissä itsessämme. Vuoro­kausi­rytmit ovat nyt kehomme sisäisiä biologisia rytmejä, joiden jakso on noin 24 tuntia ja niiden muuttaminen saattaa häiritä koko elimistömme tasa­paino­tilaa.

Mikä Merkitys On Unella?

Sitä ovat pohtineet jo muinaiset kreikkalaiset filosofit ja yksi vaikutus­valtaisimmista ajattelijoista tällä alueella oli antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies Aristoteles.

Aristoteles. (kreikaksi Ἀριστοτέλης, Aristotelēs; 384 Stageira – 322 eaa.!) Hän laati kokonaisen tutkielman (Περὶ ὕπνου καὶ ἐγρηγόρσεως), jossa tutkitaan unen alkuperää ja pohditaan sen etuja.

Aristoteleen mukaan uni … on välttämätöntä rentoutumiseen. Tarkemmin sanottuna aistien rentoutumiseen, joka ei voi loputtomasti havaita ympäristön ärsykkeitä. Lisäksi unta tarvitaan ravinteiden palautumiseen ja kasvuun.

Tätä Unitilaa ovat tutkineet ja tutkivat edelleen ympäri maailmaa niin neurologit, psykologit, antropologit, sosiologit ja muut tiede­miehet, mutta tuntuu siltä ettei mitään uutta löydy kuin se vanha totuus, että unta tarvitaan riittävästi ja unen puute on haitallista tervey­dellemme! Tutkimukset osoittavat, että riittä­mättömän unen seurauksena sairas­tumisen riski lisääntyy kolmin­kertaiseksi.

Ei ihme, jos sanotaan: uni parantaa.

Uni Parantaa

Viisaimmat kertovat meille, että aivo­terveyttä ei ole ilman unta. Nukkuessaan ihmisen aivot puhdistavat ja uudistavat itseään. Unen aikana immuuni­järjestelmä valmistaa sytokiineiksi kutsuttuja proteiineja. Mitä enemmän infektioita elimistössä on, sitä enemmän tarvitaan niitä. Mutta jos henkilö nukkuu vähän, terveyden kannalta tarvittavaa määrää sytokiineja ole kehossa.

Uni on terveyden tae. Unen aikana elimistö tuottaa myös tärkeitä hormoneja. Tapahtuu kudosten uudistuminen ja fyysinen voima lisääntyy. Aivot eivät myöskään ole tyhjä­käynnillä: jotkut sen alueista akti­voituvat vieläkin aktiivi­semmaksi kuin hereillä olemisen aikana.

Vielä viisaimmista viisaimmat tietävät kertoa meille, että syvässä unessa aktivoituu aivojen ihmeellinen viemäri­verkosto nimeltä glymfaattinen järjestelmä. Se löydettiin aivoista vasta seitsemän vuotta sitten, ja nyt sen häiriöiden arvellaan olevan aivo­rappeuma­sairauksien merkittävä riskitekijä.

Ohhoh!
Onpa meidän elimistön järjestelmä viisas kun on keksinyt oman viemäri­verkostonkin?

Joten nukkukaamme riittävästi, ainakin yritetään sen verran, että tämä viemäri­verkosto ehtii putsata aivomme puhtaaksi ja heräämme uuteen päivään virkeänä.

Uni on terveyden tae.
Älä tingi Unesta!

Pysykäämme terveenä!

0
viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu