Auringon Valo On Elämää
- Auringon Valo On Elämää
- Aamuinen auringon valo on tärkeä
- Näin Saat Auringonvaloa Oikein
- Auringonvalon Haitat
- Udmurtia ja Vuosi 1942
- Vuosi 1953. Opiskelu Ammattiopistossa.
- Uimaretki Rostovissa
- Ilta Majoituksessa
- Paluumatka Igomeliin.
- Kenellä kaunein rusketus?
- Melontaa kajakilla
Jokainen meistä on jo pitkään tiennyt, että Auringon Valo on elämää. Lähes kaikki maan organismit (kuulemma, lukuun ottamatta joitakin bakteerityyppejä) elävät ja lisääntyvät ultraviolettivalon vaikutuksesta ja kuolevat sen puuttuessa.
Auringon säteilyä on tutkittu ja tutkivat edelleen, joten ne viisaammat kertovat meille, että Auringon säteet vaikuttavat erityisesti elävien organismien soluihin aiheuttaen niiden kasvun ja kehityksen.
Valon vaikutuksesta ihmisen orvaskeden solut (epidermaaliset solut) erittävät melaniinia, mikä puolestaan luo suojaavan esteen, joka estää säteiden tunkeutumisen ihon syvempiin kerroksiin. Terve orvaskesi pystyy itsenäisesti pidättämään jopa 20 % UV-säteistä, eli rusketus, jota ihailemme niin paljon kesällä, on vain kehon suojareaktio auringon valon haittavaikutuksia vastaan.
Ihon vaikutusten lisäksi ultraviolettivalo vaikuttaa myös moniin kehon sisällä tapahtuviin prosesseihin. Sen vaikutuksesta serotoniinin, onnellisuushormonin, ja melatoniinin, unihormonin, tuotanto lisääntyy, mikä vaikuttaa hormonitoiminnan ja keskushermoston toimintaan.
Tiedämme, että auringonvalolla on poikkeuksellinen vaikutus D-vitamiinin synteesiin, joka vaikuttaa hormonien tuotantoon, osallistuu aineenvaihduntaprosesseihin ja varmistaa fosforin ja kalsiumin imeytymisen.
Tutkijat ovat kuitenkin tulleet siihen tulokseen, että päivittäisen D-vitamiiniannoksen tuottamiseksi riittää, että kasvot ja kädet altistetaan auringonvalolle 15 minuutiksi päivässä päiväntasaajan leveysasteella. Kaukana päiväntasaajasta olevien alueiden asukkaat voivat korvata tämän vitamiinin puutteen ottamalla synteettisiä lääkkeitä ja erilaisia ravintolisiä.
Aamuinen auringon valo on tärkeä
Sainpa käsiini erän tutkimuksen, joka korostaa aamuauringon vaikutuksen tärkeyttä ihmiskehoon. Sen on tehnyt neurotutkija ja Stanfordin yliopiston professori Andrev Huberman. Hän neuvoo ihmisiä menemään
saamaan vähän aamuauringon valoa.
Täällä konstilla saa paremman keskittymiskyvyn ja enemmän energiaa. Huberman kutsuu kikkaa “perustavanlaatuiseksi voimatyökaluksi, joka varmistaa virkeyden päivän aikana ja hyvän yöunen.”
Hubermanin Huberman Lab-podgast on saavuttanut viime vuosina suosiota tarjoamalla kuuntelijoille tieteeseen perustuvia työkaluja arjen ehostamiseksi, kertoo amerikkalainen liike-elämän lehti Inc.
– “Auringonvalo vaikuttaa suoraan mielialaamme, uneemme, kykyymme herätä ja keskittyä, hormonitasoihimme, immuunijärjestelmäämme ja kykyymme selviytyä stressistä”, Huberman kertoo Lab-nettisivustolla.
– “Pidän aamuauringon katselua viiden tärkeimmän toimenpiteen joukossa yhdessä, unen, liikunnan, ravinnon saannin ja ihmissuhteiden kanssa, jotka tukevat mielenterveyttä, fyysistä terveyttä ja suorituskykyä.”
Lukuisat muutkin tutkijat ja tutkimukset puoltavat Hubermanin neuvoa.
Näin Saat Auringonvaloa Oikein
Huberman muistuttaa, että auringonvaloa tai mitään muutakaan kirkasta valoa kohti ei koskaan kannata katsoa suoraan, jottei vahingoita silmiään.
Aurinkoisena päivänä Huberman suosittelee ulkona oleilua vähintään 5 – 10 minuutin ajan, mutta pilvisellä säällä ulkona pitäisi viettää 15 – 20 minuuttia.
– Jos heräät pimeässä tai sää estää sinua menemästä ulos, sytytä mahdollisimman monet kirkkaat sisävalot. Sitten mene ulos heti kun aurinko paistaa, Huberman neuvoo.
– Kotiympäristön kirkkaat keinotekoiset valot eivät kuitenkaan ole tarpeeksi kirkkaita kytkeäkseen päälle kortisoli- ja muita heräämismekanismeja, joita ihminen tarvitsee päivä alkupuolella.
Näin siis neurotutkija ja Stanfordin yliopiston professori Andrev Huberman kertoo ja neuvoo meitä käyttämään auringonvaloa turvallisesti ja hyödyllisesti koko elimistömme hyväksi!
Auringonvalon Haitat
Tiedämme hyvin, että auringonvalo ei kuitenkaan voi olla vain hyödyllistä, vaan liiallinen käyttö voi myös aiheuttaa erilaisia sairauksia ihmiskehossa. No, niistä ei kuitenkaan lähdetä pohtimaan tässä blogissa, mutta haluan kertoa omista kokemuksista — niin, ikävämmästä päästä — kuin myös kivasta rusketuksesta, jota ihailemme niin paljon kesällä, joka muuten tutkijan mukaan onkin vain kehon suojaava reaktio!
Udmurtia ja Vuosi 1942
Synkkänä syksynä 1941 pakosta jouduimme lähtemään Inkeristä kodistamme evakkoon ja lähes kuukauden päästä matka päättyi Ural-vuorten kupeille Udmurtiaan Sulvai’n kylään. Minä olin silloin viisivuotias ja veljeni kahden ja puolen kuukauden vanha. Minun leikkikaverini olivat Isoisän toisesta avioliitosta nuoremmat poikalapset: Sulo, josta tuli kuusivuotiaana minulle Eno ja Viljam, joka oli runsaat pari vuotta vanhempi kuin Sulo-eno. Joten Udmurtiassakin he pitivät minulle seuraa tai oikeastaan minä pyrin aina menemään heidän perässä.
Kerran kuumaana kesäpäivänä Enot lähtivät juoksemaan joelle uimaan ja minä perässä. He pulskahtivat jokeen, mutta kun minä en osannut uida, niin kyykistyin korkean penkeren reunaan ja seurasin katseella heitä. Rannassa ja vedessä oli paljon ihmisiä.
Oli kuuma päivä ja aurinko paistoi kovasti ja mitään suojahattua päässäni ei ollut. Muistan, että yhtäkkiä silmissä pimeni ja tuli paha olo! Menin tajuttomaksi. Sain auringonpistoksen ja aloin vieriä penkereeltä kohti veden pintaa (näin kertoivat myöhemmin minulle). Aikuiset nostivat minut ylös ja laittoivat korkeammalle tasaiselle maanpinnalle valkoisen lakanan alle toipumaan kunnes virkosin. Kuinka kauan siinä olin, en tiedä, mutta kuitenkin tulin tajuihini. Ehkä migreeni päänsäryt olivat tämän takia seuranneet sitten minua vuosia! — Ei silloin lääkäreitä kukaan kutsunut.
Udmurtian Sulvain kyläkoulun oppilaitten kuva. Muistan moniakin kasvoja, mutta en löydä siinä itseäni. Eturivissä istuu vasemmalla koulun opettaja. Hänestä vasemmalle toinen tyttö on minun näköiseni, mutta enpä taida olla minä, koska on liian hyvin pukeutunut, minä kun kävelin tuohivirsuissa. Kuvan sain Udmurtiasta ja siinä on merkintä että vuosi 1946, mutta meidät palauttivatkin sieltä jo syksyllä 1945.
Vuosi 1953. Opiskelu Ammattiopistossa.
Opiskeluaikana aikana siinä oli mahdollisuus halutessaan osallistua erilaisiin liikuntakerhoihin, joita järjesti opiskelijoille liikunnan opettaja. Lahjakkaimmat pääsivät osallistumaan kilpailussa, jonne oli kutsuttu samantyyppiset ammattiopistot ympäri Neuvostoliittoa.
Se taisi olla laskelmieni mukaan kevät 1953, jolloin ammattiopiston yleisliikunnan harrastajat pääsivät edustamaan opistoa hyvinkin arvostetuissa yleisurheilukilpailuissa. Yhdet oli järjestetty etelässä Rostov-nimisessä kaupungissa Don-joen varrella. (Ростов на Дону. — Silloin jo yksi Neuvostoliiton suurimmista kaupungeista.)
Minä olin sen verran urheilullisesti lahjakas, että olin valittu joukkueeseen osallistuman 400 metrin juoksuun ja korkeushyppyyn. Näin pääsin muitten kanssa edustamaan niissä kilpailuissa Arkangelin ammattiopistoa.
Matka Arkangelista oli pitkä (nyt tiedän sen tarkalleen: yli 2’000 kilometriä). Ensin junassa Moskovaan asti ja siellä vaihto junaan Moskova – Rostov. Matkaan meni ainakin pari päivää.
Uimaretki Rostovissa
Silloin oli kesäkuun alku ja pohjoisesta me lähdimme aivan vaaleaihoisina kilpailuun, koska aurinkoa sai siellä liian vähän, että olisimme saanet ihoon rusketusta.
Kun saavuimme perille, niin joukkueemme johtajat menivät kilpailun järjestäjien kokoukseen ja meille antoivat luvan mennä rantaan uimaan paahtavan auringon alle. He varmasti varoittivat, että emme olisi kauan auringossa, mutta kukapa sellaista kuunteli. Oli lämmin jopa kuuma kesäpäivä ja Don-joessa vesi oli lämmintä kuin saunavesi.
Emme huomanneet auringon poltetta, en ainakaan minä, ennen kuin joku aikuinen rannassa tuli luokseni ja kehotti jotain laittamaan kehon päälle tai mennä varjoon suojaan auringosta, koska hänen mielestä selkäni oli jo saanut liika auringon säteilyä.
Ilta Majoituksessa
Illalla sitten olin kovassa kuumeessa. Selkäni oli poltettu niin pahasti, että sitä hoidettiin yön yli ruiskuttamalla kylmää hapanta piimää selälle. Se helpotti oloani.
Mutta minun piti parin päivän päästä lähteä suorittamaan omaa osuuttani kilpailussa. 400 metriä minä kuitenkin juoksin hammasta purren, mutta korkeushypystä minut vapautettiin. Yksinkertaisesti vaan en pystynyt, niin kipeät olivat selkälihakset.
Paluumatka Igomeliin.
Koko joukkue lähti paluumatkalle kohti Moskova ja sen kautta Arkangeliin. Mutta minä erosin joukosta, koska oli kesäloma edessä ja minun piti päästä Leningradin kautta Pihkovan alueelle, jossa asuivat äitini, veljeni ja muut sukulaiset.
Olin kovin pettynyt tapahtumaan, koska en pystynyt kunnolla osallistumaan kilpailuun ja vieläkin huonovointisena körötin Leningradiin. Sieltä matka jatkui junalla (Leningrad – Pihkova / Псков) Plussan asemalle (Плюсса), josta vielä 30 kilometriä kuorma-auton kyydissä kotiin Igomelj’in inkeriläisten kyläyhteisöön rakkaitten omaisten luo toipumaan ja elokuun viimeisinä päivinä taas matkustamaan puolentoista tuhannen kilometrin päähän jatkamaan viimeistä vuotta opiskelua Arkangelin ammattiopistossa.
Onpa tämäkin jäänyt muistiin!
Tämä kuva on ollut ammattiopiston kunniataululla “Opiston parhaat urheilijat” todennäköisesti lukuvuonna 1953 / 1954.
Kenellä kaunein rusketus?
Pedagoginen Instituutti Arkangelissa (1955 – 1959)
Seuraavina vuosina olimme jo viisaampia rusketuksen suhteen. Urheilussa piti kuitenkin yrittää saada rusketusta iholle, koska esiinnyimme vähäisissä urheiluasuissa kilpailussa niin liikuntapaikoilla, sisätiloissa kuin myös sitten ulkoilmassa.
Opiskeluasuntola oli kerrostalo ja jo varhain keväällä kun aurinko alkoi paistaa kovasti, niin me tyttö-opiskelijat nousimme ullakolle ja sieltä löytyi paikka, jonne aurinko paistoi suoraan, mutta tuuli ei päässyt sisään, joten vähän kerrallaan, me haimme itsellemme rusketusta.
Sitten lukuvuoden päättyessä kesäkuun alussa oli koko Arkangelin pedagogisen korkeakoulun instituutin liikuntaosaston kesäleiri, jossa hiottiin osaamista eri urheilulajeissa. Siellä sitten olimme kaikki päivät auringon alla, jos hyvin kävi. Olihan niitä pilvisiä sadepäiviäkin.
Kesäleirillä siten oli hauska kilpailu “Kenen rusketus on kaunein?” Siihen osallistuivat naispuoliset opiskelijat. Tuomaristo taisi olla miespuolinen, joka sitten valitsi voittajat. Sen kilpailun minä voitin. Sain palkkioksi lounas aikana ylimääräisen lasillisen hedelmäkeittoa (компот), joka oli aina lounasaikana jälkiruoaksi ja keitetty kuivatuista hedelmistä.
Leiriläisten ryhmäkuva. Kuva otettu leiriruokalan rappusilla. Viola voittajana tyttöjen eturivissä vasemmalta kolmas.
Leiriläisten ryhmäkuva. Kuva otettu leiriruokalan rappusilla. Viola voittajana tyttöjen eturivissä vasemmalta kolmas.
Neljäntenä oleva kurssilaiseni tummaihoinen tyttö oli pettynyt, koska hänen mielestä rusketus oli parempi kuin minulla. Mutta tuomaristo jätti hänet toiseksi, koska hänen rusketus oli lian tumma. Kuvassa näkyy, että häviäjä on kääntänyt minulle hieman selkää.
Kiva muisto muuten tämäkin juttu sieltä kaukaa menneisyydestä!
Melontaa kajakilla
Viola meloo yksipaikkaisessa kajakissa. Tentti leirillä, jossa piti esittää osaamista. Vaikka ei ollut aurinkoa, mutta myös kesäinen tuuli lisäsi rusketusta pintaan.
Tähän blogiin sopii erinomaisesti venäläinen laulu “Kiva kuin Don-joki tulvii”, muistoksi itselleni, kun seikkailin aikoinaan siellä Don-joen rannoilla. Laulun esittää kuuluisa ranskalainen nuori nainen:
Turvallista oloa kaikille ja kaikkialla, missä liikuttekaan polttavan auringon alla!
Nuoret on nuoria ja tytöt kauneita, asuivatpa he missä maassa tahansa.
Leiriläisten ryhmäkuva voisi olla 50-luvun Suomesta, vaikka Imatralta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se on! Ihmiset kuin ihmiset ovat nuorena kauniita.”Leiriläisten ryhmäkuva voisi olla 50-luvun Suomesta, vaikka Imatralta.” Kyllä! Nimenoman Suomesta, vaikka Imatralta. Mehän olemme jo satoja vuosia naapurimaat ja genettisestikin hieman sekoittuneet. Mutta leiriläisten yhteiskuva ei voi olla samanlainen kuin esimerkiksi Afrikan tai Amerikan mantereilla.
Kiitos kommentista ja sydänmerkistä.
Ilmoita asiaton viesti