Illalla Kun Äiti Peitti Mua Nukkumaan
Sain ystävältäni Pirkolta luvan julkaista hänen kertomuksensa karjalaisuudesta.
Illalla kun äiti peitti mua nukkumaan
en aavistanut mitä aamu tuopi tullessaan
Yöllä oli metsään tullut julma tykkipatteri
evakoiden tumma rivi tiellä hiljaa vaelsi…
Häipyi rakkaat mannut sekä kotikujan pää
sinne kattoin päälle oma taivasläntti jää
Kyyneleiden määrää en vain enää ole muistanut
Karjalaisten elon tahtoa ei sota suistanut…
Pirkon Kertomus Karjalasta ja Karjalaisuudesta.
Sanotaan, että kestää kolme sukupolvea selviytyä suurista tragedioista kuten sodista, evakkomatkoista ja maahanmuutoista ennen kuin pystyy kotiutumaan uuteen ympäristöön, kulttuuriin ja maahan.
Karjalainen Perheeni
Vanhempani Jalmari L. syntynyt 1903 ja äitini Helmi L. (os. H.) syntyneet 1904 ja olivat kotoisin Heinjoelta.
Isäni Jalmari oli totinen hiljainen mies, mukana Nuorisoseurassa ja Suojeluskunnassa. Vanhempieni avioiduttua 1928 (häät olivat olleet 3 päiväiset, ensin morsiammen kotona sitten sulhasen kotona) äitini muutti tavan mukaisesti miniäksi miehen kotiin, jossa taloa pitivät Jalmarin isä ja äiti ja 5 sisarusta.
Äitini Helmi ei kuitenkaan viihtynyt miniän osassa ja miniän töissä ja nuori pari muutti Ensoon. Isäni meni töihin Enson tehtaalle. Jalmarin isä Juho suuttui tästä ja kielsi poikaansa koskaan enää tulemasta sukulaisiin Heinjoelle. Hän piti anteeksiantamattomana, että maalaistalon poika meni tehtaaseen töihin. Jalmarin äiti piti kuitenkin salaa yhteyttä nuoreen pariin Ensossa.
Ensimmäinen lapsi Sirkka syntyi 1930, jolloin valmistui myös Helmin ja Jalmarin omakotitalo Enson Halolaan, tehdas antoi tontin ja lainasi rahaa. Enso-kirjasta olen lukenut, että tehdas tuki monin tavoin työläisten kulttuuri ja liikuntaharrastuksia. Tehdas myös tuki yhteiskoulun perustamista, jonka ensimmäiselle luokalle Sirkka sisareni myös laitettiin 1943.
Ensimmäinen Evakkomatka
Ensimmäinen evakkomatka Ensosta alkoi talvisodan syttyessä 1939 äitini Helmi, Sirkka (s.1930)ja Kaisu siskoni(s.1933) lähtivät junassa härkävaunuissa evakkomatkalle, isä jäi vielä Ensoon sotatoimien takia ja pakkasi tavarat ja vei ne asemalle. Isäni Jalmari, palveli talvisodassa tykkimiehenä.
Talvisodan evakkomatkan sijoituspitäjä oli ensin Ikaalinen ja sitten Kiukainen. Matka oli pitkä ja kylmä härkävaunussa. Kaisu 7 v. sairastui 1940 käytyään muutaman kuukauden koulua Kiukaisissa ja joutui Porin sairaalaan, jossa hänellä todettiin nivelreuma ja lähetettiin kotiin kuolemaan. Sairaalassa ei hyväksytty vanhempien vierailuja mutta isäni lomalla käydessään meni Kaisua katsomaan. Minulla on kirjeitä joita isäni ja äitini ja kummi lähettivät sairaalaan Kaisulle. Kaisu kuoli sitten kotona evakkotalon yläkerran huoneessa Kiukaisissa isän syliin 1941, mikä on ollut suuri tragedia vanhemmilleni ja erityisesti 10 v. siskolleni. Kaisun kuolemasta vanhempani eikä sisareni halunneet kertoa enempää.
Välirauhan aikana äitini halusi palata takaisin Sirkka tyttärensä kanssa Ensoon. Oma koti Enson Halolassa oli poltettu ja vanhempani aloittivat uuden talon rakentamisen, joka valmistui keväällä 1944.
Toinen Evakkomatka
Toisesta evakkomatkasta jatkosodan aikana äitini on kirjoittanut “Elämän Aamun Auetessa” lapsuuskirjaani, jossa valokuvia ja kertomuksia Pirkko-pienokaisen ollessa 5 kuukauden ikäisenä. Myöhemmin Pirkon sisko Sirkka oli antanut kirjan pikkusiskolle.
Kirjaan merkityn mukaan minä, Pirkko, ehdin syntyä uudessa kodissa ja joutuin 2 viikkoisena mukaan toiselle evakkomatkalle 21.6.1944 Ensosta Vuoksenniskalle ja Saimaata pitkin proomulla Ristiinaan ja sieltä Mäntyharjun Varpasen myllylle.
Sama kun ensimmäiselle evakkomatkalle toistui myös 1944, jolloin isäni oli sotapoliisina Ensossa ja pakkasi taas kaikki tavarat. Siksi minulla on edelleen kaikki äidin tekemät arvokkaat käsityöt, valokuvat ja karjalan huonekaluja mm. häälahjana saatu makuuhuoneen kalusto.
Kaksi evakkomatkaa kokeneille lapsille ei ollut terapiaa, piti vain olla ahkera kiltti ja tottelevainen että vanhemmat olisivat jaksaneet paremmin rakentaa uutta elämää ja maksaa kalliita sotakorvauksia.
Vanhempieni kertomaa Karjalassa elämisestä.
Molemmat vanhemmat olivat aluksi käyneet kiertokoulua ja sitten ehkä 4 luokkaa kansakoulua, minulla on edelleen heidän koulutodistuksiaan. Molemmat olivat maalaistalojen lapsia, erityisesti äitini innokas käsitöitten tekijä, nuorisoseurassa näyttelijä ja runonlausuja olisi halunnut pyrkiä Sortavalan seminaariin, opettajansa oli käynyt äitini isää Juho H. taivuttelemassa Helmin opiskelulle myönteiseksi mutta Juho sanoi että tytöt menevät naimisiin ja koulunkäynti on turhaa.
Sirkka-sisko
Äidilleni oli tärkeää että Sirkka kävisi koulua joka evakkopaikkakunnalla, Mäntyharjulta ja seuraavalta evakkopaikkakunnalta Korialta käsin Kouvolan tyttökoulua, sitten Laukaaseen muuton jälkeen Jyväskylän tyttökoulua ja Suolahden yhteiskoulua.
Siskoni Sirkka valmistui Hämeenlinnasta kotiteollisuusopettajaksi, työssä ja vapaa-ajalla kangaspuilla kutominen ja yleensä perinnekäsityöt olivat hänelle hyvin tärkeitä.
Eläkkeelle jäätyään Siskoni muutti Vihtiin, minne hän rakensi toisen talon. Ensimmäisen hän rakensi Palokkaan, ehkä vanhempien mallia seuraten koki, että pitää olla oma talo.
Vihti oli taas heinjokilaisten sijoituspitäjä, jossa asuu äidin ja isän sukulaisia ja siskoni halusi suvun lähelle.
Siskoni, Karjalasta 14 vuotiaana lähtenyt, oli lapsillemme tärkeä täti, joka siirsi ehkä enemmän karjalaisuutta heille kuin minä, Pirkko, joka jätin Karjalan taakseni kaksiviikkoisena kapaloituna äitini sylissä.
Sirkka siskoni sairastui muistisairauteen jolloin ei enää halunnut puhua mitään Karjalasta. Hoitokodista siskoni vietiin joskus sodan muistopäivien juhlaan, jolloin hänet piti tuoda kesken pois hillittömän itkun takia.
Sirkka-sisko kertoi ikääntyneenä, että hän näki narkoosien aikana aina samaa painajaisunta: oli evakkomatkalla junassa ja hänet unohdettiin risteysasemalle.
Siskoni asui viimeiset 13 vuota Sipoossa palvelukodissa jossa asui myös muita Karjalan evakkoja joiden kanssa lauloivat laulua Karjalan kunnailla. Lapsena aina ihmettelin miksi äiti ja sisko itkivät karjalan kunnailla laulun aikana!
Mäntyharjulta Muuttaminen
Mäntyharjulta muutimme ensin Elimäelle ja sitten Korialle, jossa pääsimme asumaan isäni poliisiveljen H.L.taloon joka myös auttoi isääni saamaan työpaikan TVH:n autokorjaamolta Korialta.
Kun Autokorjaamo muutti Laukaaseen 1948 isäni ja äitini päättivät myös muuttaa, ehkä halusivat rakentaa omaa elämää ja itsenäisyyttä.
Laukaassa asuimme ensin autokorjaamon työntekijöille rakennetulla asutusalueella Peurunkajärven rannalla, se oli lapsille ihana asuinpaikka, paljon leikkikavereita joiden kanssa pidän edelleen yhteyttä. Kaikki korjaamon työntekijät olivat muuttaneet muualta Laukaaseen, ei kukaan erottunut joukosta oliko karjalainen tai sitten mistä kotoisin.
Kolmas Talo
1952 vanhempani rakensivat kolmannen talon, nyt Laukaan kirkonkylään, jossa vanhempani osallistuivat innokkaasti Laukaan karjalaisten yhdistystoimintaan. Laukaa oli Laatokan karjalaisten sijoituspitäjä. Helmi-äitini toimi myös aktiivisesti sotainvalidien naisosastossa, kaatuneiden omaisissa ja seurakunnan diakoniatyössä ja oli perustamassa Laukaan yhteiskoulua, — varmaan karjalaisen yhteisöllisyyden piirre.
Tämä Laukaan koti myytiin Laukaan kunnalle ja on nyttemmin jo purettu. Se oli meidän lapsillemme rakas paikka, ensin isovanhempien eläessä ja sitten siskoni asuessa Jyväskylän Palokassa.
Karjalaisuus
Karjalainen tunteellisuus, “ilo pintaan vaik sydän märkänis” — iloitaan ja itketään yhdessä — oli lapsuuteni arkea. Karjalaisuus jonka tunnistan itsessäni on ehkä periksiantamattomuus, ei valiteta, hommat hoidetaan, ei sorruta elontiellä.
Sukurakkaus oli perheessämme myös tärkeää, Laukaasta käsin kävimme joka kesä sukulaisissa Korialla ja Vihdissä ja sukulaiset kävivät Laukaassa. Pidän edelleen yhteyttä Helmi äitini kanssa samalla matkalla olleen, kaksi evakkomatkaa tehneen Taimi T.:n tyttöjen kanssa ja muistelemme äitiemme evakkokertomuksia.
Karjalaisuus ja omat juuret ovat alkaneet kiinnostaa yhä enemmän. Kun kertojia ei enää ole, luen evakkomatkoista kirjoitettuja kirjoja ja väitöstutkimuksia ja yleensä Suomen sota-aikojen historiaa. Realiteetit asettuvat kohdilleen perinnetiedon kanssa.
Pirkko Jalmari-isän sylissä. Vieressä Sirkka-sisko ja Helmi-äiti. Oikealla Pirkko Sirkka-siskon sylissä. Vieressä Helmi-äiti.
Pirkko L.
Toisen polven karjalainen.
Karjalaiset ovat kivaa porukkaa,
osaavat itkeä ja nauraa samaan aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa me inkeriläiset olemme samaa geeniperimää. Karjalastahan lähtivät meidän isiisiemme!
Kiitos kommenttista ja sydänmerkistä! Hyvää syksyä!
Ilmoita asiaton viesti
Juhani Penttinen, kiva kun kävit sivullani ja tykkäsit blogista.
Kiitos ja tervetuloa uudelleen!
Ilmoita asiaton viesti
Ajatuksia herättävää asiaa taas kerran Violalta!
Näitä karjalaisten, ja inkeriläisten, perhekohtaisia elämäkertoja olen aina mielelläni lueskellut. Kulkihan pappani perhe, isäni siinä mukana, Valkjärven Siparilan kylästä samanlaisen evakkotien (tiet) kuten blogin perhe. Koki samanlaiset surut, myöskin myöhemmät ilot.
Lopputoiveeseen totean: Et niihä myö tehhää!
***
Kun silloin tällöin saan käsiini kirjan, jossa käytetään paljon karjalan murretta, on se mieltä ylentävää luettavaa. Kotini perua osaan sitä melkoisesti itsekin tarvittaessa puhua vaikka olen Kanta-Suomessa syntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Monen ja monen teikäläisten (karjalaisten) ja meikälästen (inkerilästen) tiet ovat samankaltaisia. Mutta ne henkilökohtaiset polut ovat jokaiselle omat muistoineen.
Miten olet säilyttänyt karjalan kielen taidon? Minulta on unohtumassa kokonaan inkerin murre, koska ei ole kenen kanssa puhua.
Blogini vuodelta 2012, jolloin Itä-Suomen koulu aloitti karjalan kielen opetuksen. Miten lienee nykypäivänä.?
Hei, karjalan kielestä kiinnostuneet! Hyviä uutisia!
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/viovio/95496-hei-karjalan-kielesta-kiinnostuneet-hyvia-uutisia/
Kiitos taas kommentista ja hyvää… alkavaa tämän viikon torstaita! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
En täysin tunne karjalaisuutta ja inkeriläisyyttä mutta laitanpa tähän linkin kuvaan jossa vaarinikin esiintyy :
https://sampo.karjalansivistysseura.fi/aineistot/kuvakokoelmat/aanislinnan-ortodoksinen-kirkkokuoro
Ilmoita asiaton viesti
Pentti Itkonen! Kiva kun huomasitte tämän blogin ja laitoitte linkin, jossa teidän vaarikin esiintyy! Sivu sukuhistoriaa siinäkin kuvassa!
Kiitos kommentista ja hyvää syksyä!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos rakas Viola, olipa upea, syämmen ihana ploki 💗🙏🌹 t. Viipurissa syntyhneen äitin tyär ja Vienankarjalassa syntyhneen mummon vunukka ❤🙋♀️
Ilmoita asiaton viesti
Ihana Pikku-Hilkka! 💗🙏🌹 🙂 Kiitos blogista ystävälleni Pirkolle! 💗
Olet siis toisen polven karjalainen Viipurista ja kolmannen polven Vienan karjalainen! 💗🙏🌹 🙂 On sinullakin hieno tarina! 💗🙏🌹
Hyvää syksyä ja lämmin halaus 💗 Violalta! Kiitos sydänmerkistä! Ensimmäisen polven Inkerin suomalaiselta. 🙂
Ilmoita asiaton viesti