Kävellen Juhannukseen 450 kilometriä

Lähtisitkö kävelemään 450 kilometriä Juhannusviettoon?
Sellaisiakin kavereita löytyy Suomessa! Uutisvuoksi kirjoitti 23.6.2022 otsikolla “Kävelleen Turusta Imatralle Juhannukseen viettoon” – Anu Partanen.
Lehtikirjoituksen mukaan Jussi Vaittista, oli jo kauan kiinnostanut lähteä kokeilemaan matkaa kävellen Turusta Imatralle. Matka alkoi lauantaina 4. kesäkuuta. Silloin hän heitti selkään saman repun, johon oli pakannut kaiken maallisen omaisuutensa yli 11 vuotta sitten, kun hän lähti Imatralta maailmalle.
Turusta hän käveli juhannuksen viettoon entiseen kotikaupunkiinsa. Matkaa kertyi 450 kilometriä. Matka kesti päivää vaille kaksi viikkoa. Patikoijan päivävauhti oli keskimäärin 35 kilometriä.
Kunnat vähenevät
Matkan aikana Vaittinen ehti paitsi miettiä mennyttä elämää, myös tutkia puolen Suomen verran eteläsuomalaisia kuntia. Yllätys oli, miten kunnat ovat määrällisesti vähentyneet. — Kävelin puolen Suomen läpi ja kuljin vain 16 kunnan läpi.
Ihmisten välinpitämättömyys
Alkumatkasta Vaittinen pani merkille, miten paljon tienvarsilla näkyi roskaaminen. Pulssin sai kohoamaan ihmisten välinpitämättömyys, joka näkyi lojumaan jätettyinä autonrenkaina ja kodinkoneina.
Juoma vesi ja yöpyminen
Alkumatkasta lämpötila oli yli 20 astetta, ja siksi vettä piti olla paljon mukana.
Kanta-Hämeessä Hollolan seuduilla näkyi jo tietty tuttuus järvimaisemissa. Nyt veden kantamista saattoi myös vähentää. Karttapalvelun avulla löytyivät näppärästi lähteet, joten vettä ei enää tarvinnut kantaa 5 – 6 litraa kerralla. Yhtä yötä lukuun ottamatta Vaittinen nukkui teltassa.
Välillä piti tsempata
Yksin kulkiessa mieli vaelsi omia reittejään. Vaeltaja Vaittiselta pääsi monet itkut ja naurut, kun hän muisteli oman elämänsä vaiheita, mutta niistä hän ei halua erityisemmin puhua julkisuudessa.
Pitkänmatkan kulkijan vertaistuki
Vaittinen kertoo, miten tärkeää oli toisen pitkänmatkan kulkijan tuki. Hän piti somen kautta yhteyttä erääseen suomalaiseen naiseen, joka oli lähtenyt kävelemään 4’500 kilometrin matkalle Espanjasta.
Isä Juhani matkusti Helsingistä Imatralle varta vasten vastaanottamaan kävelijäpoikaansa. Ylpeä Isä esitteli sotilaskuvat kaikista kolmesta pojastaan. Kun Jussi oli kahden viikon kävelyurakkansa päätteeksi saavuttanut määränpäänsä, poksautti Isä pojan kunniaksi kuohuviinipullon auki.
Matka Turusta Imatralle oli reserviläistoimintaa harrastavalle miehelle pisin tähänastisista kävelymatkoista. Suunnitelmissa on lähteä noin tuhannen kilometrin mittaiselle taivallukselle UKK-reitille.
Miten on? Lähtisitkö Sinä kokeilemaan oma kestävyyttä?
Niin, jalkojen hoito on erittäin tärkeä kävelymatkoissa.
Lehtikirjoituksen mukaan Vaittinen kertoi, että ensimmäisinä päivinä oli jalkavaivoja, mutta hyvällä jalkapesulla ja-huololla hän vältti rakot. Kokemuksistakin oli hyötyä. Viime vuonna Vaittinen osalistui muun muassa Porin kesäyön marssiin, jossa marssittiin pitkät matkat asfaltilla.
– Asfaltilla käveleminen on raskasta, koska iskukuorma lihaksiin ja jalkapohjaan on isompi kuin maastossa käveleminen ja vaimennustarvekin on isopmi asfaltilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaikille sivulleni piipahtaneille, blogin lukijoille ja keskusteluun osallistujille! Oikein hyvää kesänjatkoa! 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=ChNX0cGKr4s&t=10s
Ilmoita asiaton viesti