Keväällä Kerran Tirolissa

Näihin aikoihin kesän kynnyksellä 22 vuotta sitten …
Vuosi oli 2000 ja toukokuun loppupuoli. Asuin silloin Vantaan Myyrmäessä.
Kävelin kerran aamusta Uomatieltä, jossa asuin, tuttua reittiä kohti Myyrmanni-ostoskeskusta. Olin saattanut kouluun lapsenlapseni. Edellisenä päivänä jotkut tapahtumat olivat edelleen painanet mieltä kovasti ja mietin mistä syystä ja miten yrittää hoitaa asiat oikeudenmukaisesti? Ja pää alas kävelin syvällä ajatuksissani.
En huomannutkaan, kun olin jo Myyrmannin sisätiloissa ja hissillä nousin kolmanteen kerrokseen. Siellä oli pieni kahvila jossa oli kiva joskus juoda kuppi kahvia ja katsella alas lasiseinän läpi ihmisten vilskettä alhaalla.
Poistuessani hissistä nostin katseeni. Edessä oli jonkun matkatoimiston (taisi olla Area) kyltti ovessa ja katseeni osui sanaan “äkkilähtö”! Se jotenkin pysäytti minua ja astuin toimistoon ja kysyin, että mikä se “äkkilähtö” on.
Matkatoimisto
Virkailijat olivat tosi ystävällisiä ja tuntui, että olisivat juuri minua odottaneetkin! Muita asiakkaita ei ollut sillä hetkellä, joten sain täyden huomion! Se piristi minua ja sainkin tietää, että parin päivä päästä pääsisi äkkilähtö-tarjouksena Innsbruckiin Itävallan Tirolin osavaltion pääkaupunkiin, joka sijaitsee keskellä Alppeja. Ja vieläpä sen kautta toimiston ensimmäiselle matkalle Seefeldiin 25.5. – 2.06.2000. Hintakin oli minun kukkarolle sopiva!
Jatkoin mietteissään matkaa kahvilaan. En muista pitikö varata jo lippu vai ei! Nyt se asia pyöri päässäni ja hyvä niin! Kahvilasta soitin tuttavalleni, toiselle paluumuuttajalle, Hiljalle. Halusin houkutella häntä matkalle, koska en halunnut yksin lähteä.
Hiljan Kesäloma!
Yllätys oli hieno kun Hilja oli saanut päivä sitten kesäloman ja mietti minne lähteä lomalle!? Hän jopa ilahtui. Minä järjestin omat asiat niin, että pääsin minäkin lomalle ja pian me olimme jo kahdestaan Vantaan lentokentällä matkalaukkuinemme turistiryhmän “Aurinkomatkat” kanssa kiipeämässä lentokoneeseen!
Lentokoneessa
Kaikki mukana matkustajat olivat innoissaan, niin kuin mekin. Matkustamossa hälinää riitti! Kaikki hääräsivät etsien omaa istuinpaikkaa ja pian kaikki hiljenivät odottaen lentokoneen nousua. Se odottaminen kesti ja kesti ja sitten noin parin kymmenen minuutin päästä ohjaamosta ilmoitettiin, että lento myöhästyy perillä olevien huonojen sääolosuhteiden takia! Ei sen vakavampaa!
Odottelu taas jatkui ja jatkui ja alkoi jo kovin hermostuttaa. Minua alkoi pelottaa jo koko matka ja olisin halunnut poistua koneesta, mutta kuitenkaan en lähtenyt ja jättänyt matkakumppania yksin. Ohjaamosta olivat edelleen hiljaa. Sitten leveästi hymyilevät lentoemännät toivat meille salonkiin pientä purtavaa ja halukkaille tarjosivat jopa samppanjaa. Minä en uskaltanut ottaa! Pieni ateria oli syöty ja samppanjat juotu ja lentokone vaan pysyi paikallaan.
… Oli kulunut jo tuskallinen koko tunti. No,vihdoinkin, puolentoista tunnin päästä ohjaamosta tuli ilmoitus kiinnittää turvavyöt ja moottorit käynnistyivät ja pian olimme pilvien yläpuolella. Aurinko paistoi ja oli kaunista katseltavaa. Kaikki rauhoittui. Minä taisin nukahtaakin.
Laskeutuminen
Ilmoittivat ohjaamosta ja alkoi luonnollisesti taas jännittää, miten se laskeutuminen onnistuu!? Minä istuin ikkunan puolella ja tarkkaa seurasin maisemia, jotka näkyivät selkeästi alhaalla. Sitten huomasin, että ainakin jo toista kertaa tulee ihan saman näköinen maisema ja ihmetelleen sanoin sen ääneen. Takana istuva miesmatkustaja selitti minulle, että kone on liian iso ja ensimmäistä kertaa laskeutuu näin iso kone tälle kentälle, jossa on vain kapea sola vuorten keskellä laskeutumista varten! Siinä täytyy olla tosi tarkka!
Tämän tiedon jälkeen laskeutuminen todella pelotti! Se taisi olla Innsbrukin lentokenttä! Kolmannella kierroksella koneen lentäjä uskalsi ohjata koneen maanpintaa kohti!
Kun lentokone kosketti maanpintaa niin ikkunasta näkyi vain vuoren kiviseinä ja kone vaan jatkaa kovaa vauhtia eteenpäin! No, pysähtyi se kuitenkin. Kun pääsimme koneesta ulos, niin ihmettelimme, miten se siihen solaan osui? Koneen nokka oli aivan lähellä kivistä vuoren seinää! Ja molemmin puolin kiviset korkeat kalliot!
No, kaikki meni hyvin ja olimme nyt helpottuneena tukevasti maan pinnan päällä. Sitten meidät kuljetettiin pienillä avovaunuilla linja-auto asemalle ja sieltä matka alkoi vuoristoa ylös Seefeld-nimiseen paikkaan.
Tiesin jo ennestään, että se on kuuluisa paikka Alpeilla, jossa oli monesti järjestetty talviolympialaiset, joita seurattiin Neuvostoliitossakin.
Vuoristoradan vaunussa pelotti. Porukkaa ei ollut paljon kun vielä ei ollut alkanut lomasesonki.
Seefeld
Kiipeäminen linja-autolla ylös vuoristokylään Seefeldiin oli tosi jännittävää mutta kauniit avautuvat maisemat vähensivät sitä jännitystä. Taisin linja-auton ikkunasta kuvata Inn-jokea ja maisemia. Alppikylä hämmästytti meitä kauneudellaan. Majoituksen saimme Hiljan kanssa pienessä viihtyisässä Dietrich-hotellissa.
En oikein muista järjestystä missä milloin mentiin. Mutta kokonaisuudessa pääsimme tutustumaan Tirolin pääkaupunkiin. Ja vuoristorataa nosti meidät kerran ainakin noin tuhat metriä korkeammalle Seefeldiä. Nouseminen sinne ja laskeutuminen oli myös pelottavaa! Mutta vuoristomaisemat kahlitsivat katseemme ja se helpotti.
Pian tämä matka oli loppunut ja lentokoneella takaisin Helsinkiin.
Matkailu oli kivaa ja pian tämän jälkeen meille tulikin taas äkkilähtö, tällä kertaa rahtilaivalla Saksan Rostokiin.
Rostock.
Kiva paikka Rostock olikin. Kauniita rakennuksia, pikkukahviloita ja pääsimme retkelle pienellä laivalla muistaakseni Kalastajakylään, josta kävelimme kansainväliselle purjehduskeskukselle. Siltä vielä matkustimme junalla Müncheniin.
Pienellä laivalla kansainväliseen purjehduskeskukseen. Olin laivalla ensimmäisenä.
Tämä kokonaisuus oli minulle ensimmäinen kosketus näihin maihin Suomessa asuessani. Siinä oli vielä se kiva juttu, että pääsin kokeilemaan omaa saksan kielen taitoa!
Kiva katsella nyt näitä vanhoja kuvia, muistoja matkan varrelta.
… Näihin aikoihin kesän kynnyksellä 22 vuotta sitten.
Itävallassa onkin upeita maisemia, olen matkustellut junalla ristiin rastiin. Tirolissa en, mutta käynyt aika lähellä Mittersillissä, loppumatka kapearaiteisella junalla. Mitä saksan kieleen tulee niin hihkaisin kerran junaa vaihtaessani puhuuko kukaan englantia kun en keksinyt mistä pääsee hakemalleni raiteelle, vaikka teki mieli kysäistä puhuuko kukaan saksaa; en näet ymmärtänyt paikallisesta murteesta hölkäsen pölläystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli minulle ensimmäinen matka Eurooppaan, joten vaikutus oli suuri! Uskalsin lähteä senkin takia, että hieman ymmärsin saksaa. Olin sitä opiskellut koulusta korkeakouluun asti, mutta ei siinä puhekieltä opetettu. Sattui niin, että muutama vuosi ennen tätä matkaa kävin Myyrmäessä työväen opistolla saksankielen kurssilla. Se auttoi matkalla ”haastamaan” paikallisia asukkaita. Se oli kiva! Ja kivat muistot koko matkalta. Niin Itävaltaan kuin Saksaan!
Kiitos, Seija, kommentista ja sydänmerkistä! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Eihän paikallista kieltä välttämättä tarvitse toimeen tullakseen paljon osata, luin kerran työväenopistossa puoli vuotta italiaa ja hyvin sujui.
Mutta piti kerran mennä ulkomailla elokuviin ennen kuin välähti, että väkirikkaammissa maissa ne dubataan. Ystävättäreni itävaltalainen mieskin ihmetteli aluksi miksi nauroin kun katsottiin TV:stä länkkäriä, jossa John Wayne puhui oudolla äänellä saksaa. – On se hyvä, että Suomessa ulkomaiset elokuvat tekstitetään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä toimeen tullakseen riittää muutama lause ja vielä sanakirja taskussa. Eikä sitäkään tarvita, jos matkaopas on vieressä. Mutta minä nautin siinä kielen taidon hiomista, vapaana kulkiessamme paikan päällä.
Niin maassa kuin maassa on omat tavat! Niitten rikkominen voi tuoda epämiellyttäviä kontakteja.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko ihana matkakertomus, huolella tehty, kiitos rakas Viola 💜💜💜🙏🌹
Ilmoita asiaton viesti
Pikku-Hilkka, kiitos kiitoksesta! 🙂 Ilman työtä ei mitään synny! Muistelmia nämä on jo menneiltä ajoilta täällä Suomessakin! On kulunut siitäkin kesästä niin kauan….!
https://www.youtube.com/watch?v=qixSsQ86Kvo
Keinussa kesällä kerran
Ilmoita asiaton viesti
Oih, olipa ihana tuo: ilman työtä ei mitään synny! 💜🙏
Ja kiitos juutuupista, miekipä laitan, Suvivirsi meänkielelä: https://youtu.be/iyBD-JmvKrU
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos paljon Suvivirrestä teänkielellä! Ihan hyvin ymmärsin teänkielen. Kiva kun teitte omalla kielellä! 🙂 Lämmintä, kaunista ja turvallista kesää! Maassa Rauha ja hyvä niin! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Olen kerran lentänyt Wienistä Innsbruckiin pienellä propellikoneella, joka tärisi ja vaappui vuorten yllä koko matkan. Alas kuitenkin tultiin – mikä toki on odotettavaakin …
Lentomatkojen riskikokemuksista erikoisin on lento Itä-Berliinistä Varsovaan 80-luvun puolivälissä. Kyseessä oli itäsaksalaisen Interflug yhtiön neuvostoliittolainen Iljushin kone. Kun kone kohosi ilmaan ja kaikilla oli vielä turvavyöt päällä, putosi katosta yhtäkkiä käytävälle noin puolen neliömetrin kokoinen muovi- tai lasikuitulaatta ja putoamisen aiheuttamasta aukosta katossa alkoi roikkua sähköjohtojen varassa erilaisia elektronisia komponentteja ilmassa käytävän päällä.
Kun turvavyömerkkivalo oli sammutettu, lentoemäntä kiirehti paikalle, otti muovilaatan lattialta, työnsi sähköjohdot ja komponentit takaisin välikattoon ja kiinnitti laatan napsahduksella paikoilleen. Ilmeisesti siis rutiinia.
Kahden viikon kuluttua luin kuitenkin Helsingin Sanomista uutisen, että Interflug-lentoyhtiön Iljushin mallinen kone oli pudonnut alas matkalla Itä-Berliinistä Varsovaan ja kaikki matkustajat olivat menehtyneet.
Ilmoita asiaton viesti
Se Iljushin taisi osua kohdalle työmatkalla, ei kai olisi muuten tullut mentyä?
Ilmoita asiaton viesti
Niin juuri. Olin silloin huolinta-alalla ja kilpailutimme Puolan Pekaes rekkafirmaa DDR:n Deutransia vastaan Suomesta Itävaltaan irtoperävaunujen vetokustannuksista. Perävaunut lastattiin Sompasaaressa ilman vetoautoa laivoihin ja ne vedettiin mannermaisen kuskin toimesta määränpäähän. Joinain vuosina diili meni Puolalle ja joinain vuosina DDR:lle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kaikenlaista se voi tapahtua matkan varrella ei vain maan päällä, mutta ilmassakin! Onneksi lentoemäntä tiesi ongelman ja korjasi pikaisesti! Ei hätiä! Ja teitä seurasi Onni, jos verrataan matkaan…Itä-Berliinistä Varsovaan!
Kiitos kommenteista ja sydänmerkistä!
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittajan tarkoittamat olympialaiset ovat olleet vuosina 1964 ja 1976, ja nimenomaan Innsbruckin kisoina. Seefeld on kaupungin ulkopuolella sijaitseva vuoristokylä, jossa järjestettiin hiihtolajit.
Sapporon talviolympialaisten v. 1972 päättyessä esitettiin lopputervehdyksenä ”Tavataan Denverissä 1976!” Jonkin ajan kuluttua paljastui, etteivät Denverin resurssit tulisi riittämään olympialaisten järjestämiseen. Innsbruck keksittiin lennosta varapaikaksi, ja tapahtuma toteutui siten Itävallassa varsin lyhyellä varoitusajalla.
Muistan omat vierailuni saksalaisella kielialueella runsaan 40 vuoden ajalta. Ainakin 1990-luku jäi muiden kiireiden vuoksi väliin, mutta yhteensä visiittejä lienee kymmenkunta. Sinä aikana saksan kielen käyttötarve on pudonnut jokseenkin nollaan ainakin kaupunkipaikoissa. Perusturismi hoituu nykyään englannilla, mikä on toisaalta helpotus, toisaalta sääli. Samassa tahdissa oma saksani on ruostunut murheellisesti.
Innsbruckin vanha kaupunki (Altstadt) on pieni, mutta sielläkin pääsee kivaan urbaaniin tunnelmaan. Kauniit julkisivut, yleinen siisteys, joki ja sillat. Tietysti myös keskusaukio, josta blogissa on kuvakin. Viihtyisää!
Ilmoita asiaton viesti
Muistan varmaan Innsbruckissa 1964 ja 1976 olympialaiset. TV-katselu henkilökohtaisesti oli ainakin jo 1976 ei vielä 1964.
Sinulla onkin saksankielinen kielialue hyvin tuttu.
Vieraskieli ruostuu aika nopeasti, jos sitä ei käytetä säännöllisesti.
Tähän asti harmittaa kun emme lähteneet matkakumppanin kanssa taksilla paikkaan, jossa joka kymmenes vuosi ja, se sattuikin olemaan silloin, esitetään pääsiäisenä Kristuksen ristiin naulitsemista ja muka mallina on ihan elävä ihminen. Joko meistä tuntui pelottavalta vai lieneekö ollut liian kallis taksikyyti? Sinä varmaan tiedät tästä jutusta? Pitääkö se paikkansa?
Ilmoita asiaton viesti
Oberammergaun kärsimysnäytelmä? Kyläläiset lupasivat itselleen Jumalalle, että järjestäisivät toistuvasti muistokuvaelman, jos Hän pelastaisi väestön tietyltä ammoin raivonneelta kulkutaudilta. Huikeaa perinnettä kristityssä Euroopassa; luvattu mikä luvattu!
Ilmoita asiaton viesti
Münchenistä Oberammergauhun olisi kyllä ollut aikamoinen taksimatka, vaikka suhteellisen lähellä onkin. Ei kai toista sellaista paikkaa kuitenkaan ole.
Ilmoita asiaton viesti
Työn puolesta piti matkustaa paljon idässä.
Omalla kustannuksella matkustin vain kerran etelään Limassoliin Kyprokselle.
Muuta en nähnyt kuin suuria hotelleja rinta rinnan loputtomasti.
Hotellihuoneessa ei ollut ilmastointia, ja keskikesällä se oli kuin sauna. Yöllä jotkin moskiitot kävivät imemässä verta ja ukon täyteen punaisia täpliä.
Siivoojatyttö kävi ahdistelemassa uintiliikkeineen ”go to swim.”
Menin rannalle, mutta en uimaan, vaan lähdettiin pikaveneellä avomerelle, jossa odotti isompi vene.
Ukko kaksipaikkaisen liitovarjon valjaisiin, ja hinasivat taivaalle.
Liitovarjo alkoi keinumaan julmetusti sillä toista ihmistä ei ollut painona. Hinasivat äkkiä alas, ettei tullut volttia. Taivaalla keinumisen jälkeen tutisin kuin haavan lehti, ja lihakset kramppasivat.
Siinähän ne etelän kokemukset olivatkin.
Ei kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ai, sinulla on tämmöisiä kokemuksia etelästä! Kävit liitovarjolennollakin! Onneksi ei volttia tullut!
Kyllä meillä matkakumppanin Hiljan kanssa olivat hienot olot majoituksessa. Kodinomaisessa hotellissa me olimme alakerrassa. Suihkuhuoneessa oli ammeen ja lämmin talo muutenkin! Ei muita turisteja näkynyt aamupalalla ja muutenkaan. Jossain he olivat, koska talon pihalla oli henkilöautoja. Talossa oli aina hiljaista.Huoneisto oli meille kahdelle ihan sopiva.Aamupalalla emäntä tervehtien tuli kysymään kahvia vai teetäkö ja laittoi pyynnöstämme kahvipannun eteemme, toivottaen hyvää ruokahalua ja poistui. Kaikki oli valmiina itsepalveluun.
Tämä oli minulle ensimmäinen matka Eurooppaan ja ei muita matkoja sen jälkeen jä eikä ole enää aikomusta liikahtaa minnekään.
Kiitos kommentista!
Ilmoita asiaton viesti
On niitä elämyksiä mantereellakin, joskaan ei noin hurjia. Unohdin Ateenassa kylppärin ruuantuoksuiseen kuiluun aukeavan ikkunan auki, ja aamulla sitten liikkui ritilämaton välissä jalan alla jotain. Kerroin aamiaisella parille ruotsalaiselle nuorelle miehelle että näin elämäni suurimman torakan, ne siihen että näkisitpä minkä kokoisia Turkissa on.
Ilmoita asiaton viesti
Kukapa tietää missä maassa majailevat ne isommat torakat!? Entisessä kotimaassani tuli tutustua niihinkin! Kuulemma, ne eivät ole kadonneet sieltä minnekään. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Enpä tiedä, enkä haluakaan tietää. Minä kun en tykkää ötököistä niin olen kierrelyt vain Eurooppaa ja jenkkilää. Etelä-Euroopassakin on torakoita, ei tarvitse kuin sanoa että haluaisin olla kylpyhuoneessa yksin, niin joku menee ruiskun kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaana kansalaisena olet paljon kierrellyt maapalloa! Miten olisi Aasia ja Afrikka..? 🙂
Ötökät ovat sitkeitä kun viihtyvät maapallon pohjois-ja eteläpuolellakin!
Ilmoita asiaton viesti
Eniten torakoita ja suurimpia sellaisia olen nähnyt Floridassa. Niitä on siellä kuuman kosteassa ilmastossa kaikkialla.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonkohan niitä on siellä sun täällä hotellien keittiöissä..
Ilmoita asiaton viesti
No työn puolesta on päässyt matkustelemaan, ja lasten vielä kotona ollessa mies niin paljon että joutui, joten vein yksin lapsiakin ulkomaille.
Vapaasta kansalaisesta tuli mieleen että istuttiin ystävättäreni kanssa 80-luvun lopulla Italiassa junassa kun vastapäätä olleet miehet kysyivät ollaanko Virosta. Me siihen, että luuletteko että sieltä pääsee noin vaan matkustelemaan – selvisi että olivat käyneet ja kieli muistutti. Taisivat olla aatteen miehiä kun olivat siellä käyneet.
Tällä hetkellä ei tee oikein minnekään mieli, ehkä syksymmällä avoimella kutsulla sukuloimaan ulkomaille.
Ilmoita asiaton viesti
70-luvun lopulla koin merkillisen episodin kun matkustin Helsingissä paikallisjunalla keskustasta Kannelmäkeen.
Minua vastapäätä istui kaksi nuorehkoa miestä, jotka puhuivat viroa. Kuuntelin heitä jonkin aikaa sanomatta mitään, kun he pähkäilivät keinoja seuraavan Suomen matkan luvan saamiseksi.
Sitten aloin hiukan Viron kielen taitoisena kysymään heiltä kuinka he ovat Suomeen tulleet, kun en ole aiemmin törmännyt täällä virolaisiin. He menivät täysin vaitonaisiksi eivätkä puhuneet edes keskenään mitään ja poistuivat seuraavalla pysäkillä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä olivat keksineet jonkinlaisen ohituskaistan, ja pelkäsivät sanoneensa liikaa? Ei tuosta oikein muuta osaa arvella.
– Ja aikamoisessa pelossa siellä elettiin, kun vaikenivat ja poistuivat.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei vastaa niin sillä on tietty merkitys ja tämä riippuu tilanteesta. Saattoi olla jotain laitonta tai hämärää. Venäläinen sanonta: ”Слово не воробей, вылетел не поймаешь” / ”Sana ei ole lintu, se jos lensi, et saa enää kiinni!”
Tämä on vielä lisäksi huonoa keskusteluetikettiä, se loukkaa kysyjää.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitossa oli ja Venäjällä on torakoita kaikkialla.
Eipä nuo elikot ihmiselle mitään tee.
Sankan yleisyyden syy on leväperäinen jätehuolto.
Noin 10 senttinen torakka elää keski-Amerikassa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Megaloblatta
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne ovat inhottavia. Minä kun kouluikäisenä väsyneenä nukuin sitkeästi, ne olivat kerran jotenkin kyynärpään ihoa pureskelleet ja siihen tuli sellaisia ruskeanvärisiä pieniä rupia, jotka sitten ajan mittaan kuoriutuivat pois. Ja jos ne pääsevät ruokatarvikkeihin, niin vaikea päästä eron.
Uralilla, Udmurtiassa isossa talossa, jossa me asuimme, ei meillä ruokatarvikkeita kaapissa ollut, mutta kun niitä sikisi paljon, niin mikään muu ei auttanut kun piti talvella kovassa pakkasessa avata ovet ja jäädyttää ne. Sitten ne tippuivat lattialle ja sai lakaista ne ulos!
Ilmoita asiaton viesti
Eivät kai torakat mitään tee, mutta ei niitä tuliaisiksi kotiin halua. Yövyttiin 90-luvulla koiranäyttelymatkalta palatessa Vilnassa, pidin matkalaukkuni visusti kiinni ja heitin varmuuden vuoksi koiranruokapussin Tallinnan satamassa roskuun.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmankos siellä on torakkalaulukin.
https://www.youtube.com/watch?v=cRxMOMQqPv4
Ilmoita asiaton viesti
Nuo Keski-Amerikan Cucarachat ovat juuri niitä samoja, joista mainitsin Floridasta. Asuin siellä kesällä 1978 ja myrkkysumutetta piti kämpälläkln käyttää kosolti. Niillä oli erikoinen ominaisuus, kun murskatessa ne kahtia toinen puoli lähti kävelemään toiseen suuntaan ja toinen toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
LOL. Tapoin kerran lapiolla kyyn pihaan ja sekin kiemurteli, vaikka oli pää irti.
Ilmoita asiaton viesti
Taas muistoja Udmurtiasta!
Tapaus jonka olin silminnäkijä! Ei liity käärmeen vaan hanheen! Eräs inkeriläinen perhe osti paikallisilta elävän hanhen ja se piti tietenkin teurastaa ennen kattilaan laittamista. Löytyi asianosaaja ja katkaisi kirvellä hanhelta pään pois kaulasta ja…se yhtäkkiä lähti lentoon! Se oli tosi ihme ja pelottavakin. Omistaja kauhuissaan juoksi sen perässä! Onneksi se ei lentänyt pitkälle vaan putosi pian perunapellolle.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa hyvä ettei paisti lentänyt näkymättömiin:)
Ilmoita asiaton viesti
Silloin oli köyhyys ja hanhi oli aika kallis! Siihen varmaan menivät kaikki säästöt! Ehkä oli kova tarve saada lihaa vaikkapa sairastuneelle! Ei siinä kukaan todellakaan nauranut. Siinä oli jotain sellaista mystistä…kun hanhi lentää ilman päätä!
Ilmoita asiaton viesti
Oletkos kuullut sanontaa juoksee kuin päätön kana? Ts. kyllä se jonkin aikaa onnistuu.
Mutta asiasta toiseen, tuli mieleen Lintukauppias ja
https://www.youtube.com/watch?v=GqCKRBVolI8
Ilmoita asiaton viesti
En kanasta ole kuullut! Kiitos kun vaihdoit aiheen. Sopii erinomaisesti Tirolissa kun ollaan! Kiva katsella ja kuunnella, vaikka en saanut kuuloon selkeitä ymmärrettäviä sanoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kas tästä sanat
https://www.jiosaavn.com/lyrics/der-vogelhandler:-schenkt-man-sich-rosen-in-tirol-lyrics/MzobBTBXBwI
Ilmoita asiaton viesti
Tämä pieni jäähyväislaulu Moskovan Olympialaisista 1980 on jäänyt mieleeni! Se oli käännetty moneen kieleen.
https://www.youtube.com/watch?v=LDRiK3fYOQc
Rudi Schuricke mit einer Neuaufnahme seines großen Hits!
Tässä olisi venäjänkielellä Olympialaisita 1980 Moskovassa:
https://www.youtube.com/watch?v=ZC2alvRq3us
Ilmoita asiaton viesti
Tuttu laulu. Ehkä tämäkin
https://www.youtube.com/watch?v=-snRz5L3Ups
Ja nyt minä painan päätä tyynyyn:)
Paitsi että piti tulla tämä
https://www.youtube.com/watch?v=r3-z_KKsYhA
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää huomenta! Tykkään. Kiitos paljon! Oikein mukavaa alkanutta viikkoa! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, samoin! Keittelen raparperihilloa ja kun keskusteluilla on tapana rönsyillä niin tällaista,
Inkivääri-raparperihillo
500 g raparperia
3 cm inkivääriä raastettuna
1/2 dl vettä
2 dl hillosokeria
joskin aion laittaa loppuvaiheessa tuoreen inkiväärin sijaan inkiväärihilloa, josta en sinänsä erityisemmin tykännyt, mutta on tapana käyttää kaikki ostamani. Ans kattoo mitä tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Mika Lamminpää, kiva kun piipahdit sivulleni ja kirjoitus kelpasi luettavaksi ja kuvat katsottavaksi! Kiitos sydänmerkistä ja tervetuloa uudelleen!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä aitoa tirolilaismeininkiä:
https://www.youtube.com/watch?v=e5Uz5TL4xWY
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos paljon! On mahtavat maisemmat ja vauhti päällä niin laulajalla, kuin urheilijoille vuoristolumikentällä! 🙂 🙂 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”…kone on liian iso ja ensimmäistä kertaa laskeutuu näin iso kone tälle kentälle”. Jokaiselle lennolle sattu tälläisi ilon pilaajia, jotka eivät tiedä lentämisestä mitään, mutta haluavat tehdä kanssa matkustajiin vaikutuksen tiedoillaan.
Liikennelentokone ei edes yritä laskeutua jos kentta on liian ”pieni” ko koneelle. Tietysti tuulille ja pilville ei mitään mahda ja sitten mennään toiselle kentälle. Lennonjohto ei edes anna laskeutumislupaa, jos olosuhteet eivät ole 100% kunnossa. Ja vanhemissakin koneissa on eletrooniset navigointilaitteet.
Kaikille kanssamatkustajille tiedoksi, että todennäköisuus on suurempi saada täysosuma lotossa, kuin kuolla liikennelennolla. (n. 1 / 100-miljoonasta)
Ilmoita asiaton viesti
”Tietysti tuulille ja pilville ei mitään mahda ja sitten mennään toiselle kentälle.”
Olin mukana tällä lennolla:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005396611.html
Kun olimme lähteneet matkaan Helsinki-Vantaalta, sanoi kapteeni muun kuulutuksensa ohessa, että ”meillä on varakenttänä Teneriffa”. Ihmettelin hetken, miksi tuo piti ilmoittaa, mutta säätieto Madeiralta oli ilmeisesti jo alun alkaen ikävä.
Sekä Finnair että Aurinkomatkat tekivät kaikkensa asiakkaiden hyväksi. Palveluasenne mitataan nimenomaan ongelmatilanteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niitä läheltä piti tilanteita voi tulla kun tarpeeksi lentelee.
Kerran olin lähdössä illalla Oslon kentältä pienkoneen reittilennolla Helsingborgiin Ängelholmin kentälle. Ilma oli hyytävän viileä ja, tuulinen ja tihkuinen. Kone käynnisti propellinsa ja alkoi nousukiihdytyksen. Juuri ennen ylösmenoa moottoreista kuului voimakas kirskunta, kone alkoi jarruttaa kiitoradalla ja pysähtyi häthätää radan päähän. Ilmeisesti jäähileet olivat tehneet tepposensa.
Kone palasi terminaalille ja meidät määrättiin poistumaan koneesta. Jonkin ajan kuluttua kuulutettiin, että lentokenttä suljetaan. Sain Oslosta sitten junakyydin Helsingborgiin.
Ilmoita asiaton viesti
Otin hiukan selvää tuosta todennäköisyydestä. Ihan noin pieni se ei ole kuin Matti ylempänä mainitsee. Maailmassa tehdään noin 40 miljoonaa reittilentoa vuodessa ja onnettomuuksia sattuu niistä noin 20:lle vuodessa.
Eli tilastollinen todennäköisyys olla mukana sellaisella lennolla on noin yhden suhde kahteen miljoonaan.
Toki matkakilometreihin suhteutettu onnettomuustodennäköisyys tekee reittilennosta kaikkein turvallisimman matkustusmuodon pitkille matkoille. Mutta se ei tietysti lohduta ketään onnettomuuteen joutuvaa, että ”tulipahan tässä jo muutama tuhatta kilometriä matkustettua turvallisesti”. Todennäköisyyttä pitää siis anaysoida nimenomaan lentokertojen perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
V. 2009 olin Kreikassa, kun ranskalainen matkustajakone syöksyi Atlanttiin: 228 kuollutta.
V. 2015 vietin aurinkolomaa Gran Canarialla, kun järkensä menettänyt lentoperämies ohjasi saksalaiskoneen kohti vuorenseinämää: 150 kuollutta.
Tuhoisista onnettomuuksista tulee aina kurja olo, ja tunteessa on mukana tietty säikähdyskerroin, jos on itse sattunut matkustamaan lentokoneella samoihin aikoihin. Entä jos… jne?
Ilmoita asiaton viesti
Oppaana ollessaan Leningradin Inturist firmassa lensin kerran Kaukasuksenvuorten yli pienellä Jak-40 konella n.20 henkilöä suomalaisen turistirymän kanssa. Laskeutuminen oli lennon pelottavin vaihe. Lentokone tärisi ja vähän väliä aina niin kuin olisi putoillut ilmakuoppaan. Oli sellainen tunne, niin kuin olisimme olleet hevoskyydissä puupyöräisillä rattailla pitkin kuoppaista kärritietä.
…Siinäkin saimme tietää, että ehkä paripäivää ennen samanlainen kone törmäsi vuoren huippuun huonon näkyvyyden takia. 300 km/h nopeudella. 17 matkustajaa ja 4 miehistön jäsentä olivat menehtyneet välittömästi. Olen kirjoittanut siitä matkasta blogin Peheenvuorossa, jos kiinnostaa.
Elämäni Koulut. Osa 90. Opastus Abhasiaan.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/viovio/elamani-koulut-osa-90-opastus-abhasiaan/
Ilmoita asiaton viesti
Yksi aiempi suomalainen kolleegani kuoli muutama vuosi sitten Afrikassa tapahtuneessa reittilento-onnettomuudessa. Yksi kilpailevan firman edustaja, joka minun oli määrä tavata eräällä messulla kymmenkunta vuotta sitten, kuoli lento-onnettomuudessa matkalla Espanjasta Saksaan ja muuan Indonesissa asunut ekspatriaattikontaktini kuoli 90-luvulla sikäläisen kotimaan reittilennon onnettomuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi onnettomuustyyppi on tämä: herraskaisen harrastuksen riskien laukeaminen murheellisesti.
https://yle.fi/uutiset/3-10524852
Ilmoita asiaton viesti
Ojanpää oli juuri se kolleegani ennen L&T:n palvelukseen siirtymistään.
Ilmoita asiaton viesti
Jäi tuossa yllä tarkentamatta, että numerot joita annoin yllä sisältävät vain USAn ja Länsi-Euoroopan.
Joskus myrskyisän ja pomppivan lennon lopussa irvileuka kapteeni varoittaa matkustajia, että nyt kun jatkatte matkaa tien päällä olkaa varovaisia, sillä turvallisin osa matkasta on ohi! (vaimo ei tätä tietenkään usko)
Ilmoita asiaton viesti
Unohdin mainita myös, että yksi lapsuuden perhetuttavamme lentokapteeni Hattinen kuoli Koivulahden lento-onnettomuudessa 60-,luvun alkupuolella. Asuimme silloin lentokentällä kun faija oli lennonjohdon tutkavastaavana.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on muistoesineenä Saimaasta 1970-luvulla nostettu Gloster Gladiator -hävittäjäkoneen kappale. Sen tarina ei tietenkään liity siviili-ilmailuun, vaan talvisotaan. Tanskalainen pilotti syöksyi alasammuttuna jään läpi järveen, ja vasta vuosikymmeniä myöhemmin koneen hylky paikallistettiin ja osittain nostettiinkin vedestä.
Moottorin alumiininen suojapelti jätettiin kiitokseksi isälleni, joka oli lainannut sukeltajaryhmälle venettään. Kangassiipinen kaksitaso Gladiator oli ensimmäisen maailmansodan konemalli, eikä se mitenkään voinut pärjätä uusille neuvostohävittäjille tässä taistelussa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruokolahden_ilmataistelu
Ilmoita asiaton viesti
Sähköpostiini sain tuttavaltani aiheeseen liittyvän kommentin:
[…Kerran vuonna 1967 kävimme Insbrukissa. Yövyttiin pienessä vuoristohotellissa matkalla. Jossain noustiin köysiradalla vuorelle, mutta alastulo takaisin oli hankalaa sandaaleissa ja päätettiin välillä oikaista polkuja, jouduimme laskemaan pyllymäkeä hengenvaarallisesti soraista rinnettä pitkin, olisi voinut irrota kivivyöryä…! En muista muuta.]
Meitä houkuteltiin myös köysiradalle liukumaan huipusta toiselle, mutta emme sitä lähteneet kokeilemaan. Vähän ajan päästä kun palasimme Suomeen sanomalehdessä oli kerrottu tragediasta, joka tapahtui niillä kulmilla kun vaunu matkustajineen irtosi köydestä rotkoon.Se oli kesä 2000.Vahinko ei tule kello kaulassa!
Kiitos kommentista. Vuorten rinteet ovat sandaaleissa seikkailuun vaarallisia! Hyvin kuitenkin teille kävi, kun pääsitte omin voimin takaisin!
Ilmoita asiaton viesti
Tirolin alue omine kulttuurineen jatkuu saksankielisenä vielä pitkälle Italian puolelle.
Ensimmäinen kokemukseni Italiasta oli, kun vuoden 1979 tammikuussa matkasin rekan mukana Suomesta Italiaan, jonne saavuimme pimeässä asamuyössä Brenneron tunnelin läpi Itävallasta.
Kaikki tiekyltit olivat edelleen saksaksi ainakin sata kilometriä eteenpäin, ympärillä oli synkkää lumista aarniokuusikorpea, pakkanen paukkui ja sudet ulvoivat. Ihmettelin, että onko Italia tällainen.
Ilmoita asiaton viesti
Garda-järvellä pärjäili saksalla, luulin että se johtuu saksankielisistä turisteista?
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Italian Bolzanossa tuntui, että suurin osa puhui saksaa äidinkielenään.
Ilmoita asiaton viesti
Otin selvää, siellä Bolzanossa puhutaan saksaa (kappas vaan, muistin kartasta että se on tedesco), Gardalla ilmeisesti johtui turisteista.
https://www.languagesoftheworld.info/europe/languages-of-italy.html
Ilmoita asiaton viesti
Italialaisissa huippu-urheilijoissa on tietty ”saksalaiselta kuulostava” vähemmistö. Vaikkapa Manfred Mölgg on pesunkestävä tirolilainen, joka on alppihiihdossa edustanut nimenomaan Italian maajoukkuetta.
Ilmoita asiaton viesti
No se Bolzano, jossa Juha oli, on saksankielinen:
Bolzano in the far north of Italy consistently earns top marks for quality of life, scoring well on everything from jobs to civic engagement. The Local finds out what makes the German-speaking city so special.
https://www.thelocal.it/20150205/what-makes-life-in-bolzano-so-good/
ja koko maakunta
Italy’s German-speaking province makes U-turn on scrapping Italian name
https://www.euractiv.com/section/politics/news/italys-german-speaking-province-makes-u-turn-on-scrapping-italian-name/
Ilmoita asiaton viesti
Junan ikkunasta näkyi Itävallan vuorilla niitä ylhäältä alas ulottuvia soraisia kaitaleita, joista lumivyöryt, keväällä sulanut lumi ja jää tms. oli repinyt kasvullisuuden. Unohdin kysyä mikä.
Mutta maisemat ovat ilo silmälle, kyläilin kerran Kirchbach in Steiermarkissa ja kun heräsin paljon ennen talonväkeä kapusin ylös vuorenrinnettä niitylle, haeskelin neliapiloita ja katselin kylää alas laaksoon. Mieleen painunut aamu.
Ilmoita asiaton viesti