Kuka Siellä Inkerissä Kyntää ja Kylvää?

… Kuka siellä ojat kaivaa ja kaivaa?
Kun Inkeristä vietiin ne parhaimmat pojat
Paluumuutto-laivaan …
Lempi Heistonen
Tätini Lempi Heistosen laulamana ja minun nauhoittamanani pätkä tästä laulusta. Nauhoitettu 1980-luvun keskivaiheilla Hatsinassa. Nauhalla Lempin kanssa laulaa tuttavamme Aino Puumalainen:
Lempi-täti heidän omakotitalonsa ikkunassa noihin samoihin aikoihin, kun nauhoitimme lauluja. Kuva otettu Siverskassa Leningradin alueella:
Kyllä siellä Inkerissämme vielä kynnetään ja kylvetään, vaikka Inkerin pojat ovat poissa! Siellä on muita poikia ahkerasti hääräämässä kun saivat hyvät tilat ja maaperät ja talotkin samaan tien haltuun, kun Inkerin suomalaiset pojat ja tytötkin houkutuksesta parempaan elämään sankoin joukoin lähtivät Suomeen Inkerin kansan historian viimeisessä vaiheessa.
Suomessa olen minä syntynyt
Vaikka Suomessa me emme ole syntyneet, vaan meidän esi-isiemme, suomalaiset äyrämöiset ja savakot, muuttivat 1600-luvun alussa Inkerinmaalle. Silti laulu “Suomessa olen minä syntynyt” oli meille Inkerin suomalaisille tuttu, kun minäkin kuulin sitä laulettavan jo pienestä pitäen, aina sieltä evakkomatkoilta asti.
Tässä kappale “Suomessa olen minä syntynyt!” samoilta nauhoilta. Aino Pumalainen laulaa ja Viola taustalla:
Seuraavassa Äitini Hilma-Maria Heistonen 99-vuotiaana muistelee tätä samaa laulua Ruokolahden Palvelutalossa.
Alempana kuvassa Äitini Ruokolahden kunnan palvelutalon asunnossa. Vuosi saattaa olla 2003:
Simo Heistonen
Vaikka Inkerissä edellenkin kylvetään viljaa ja isot pellot kukoistavat ja kasvavat leipää, mutta kukaan ei enää kylvä sillä tavalla kuin Isoisäni Heistonen Simo Henrikin poika.
Muistan kuinka hän kylvi kauraa hevosta varten omalla maatilkulla. Se oli kaunista katseltava. Siemenet hänellä olivat sellaisessa koivun tuohesta punotussa kontissa, johon oli kiinnitetty hihna joka oli sitten heitetty olkapään yli ja sen avulla kontti kesti hänen edessä. Siitä isoisä otti oikealla kädellä ison koprallisen siemeniä ja tietyssä tahdissa askeleitten kanssa heitteli niitä kynnetylle pellolle. Ne siemenet kaunisti leijailivat hetken ilmassa ja putosivat sitten maan pinnalle. Se meni niin monotoonisesti, että voin sanoa, että ehkä isoisäni saattoi siinä jotain ajatella ääneenkin tai jopa hyräillä jotain, siunaten kylvöä ja toivottaen hyvä satoa.
Isoisäni oli hyvä laulaja ja soitti omatekoisella kantelella ja opetti vanhempaa tytärtänsä Aune-Amaliaa soittamaan kanteleella. Sinne ne kanteleetkin jäivät Arvilan talon seinälle roikkumaan kun tuli käsky ja pakko lähteä kotoa pois.
Isoisä Simo Heistonen. Kuva otettu 1950-luvun alkupuolella. Pihkovan alueella Ljadan piirissä Igomelissä. Isoisän päällä lämmin takki ja hattu, toppahousut tulivat merivoimien varusmiesten vaatetuksesta. Kun Viljam-poika pääsi armeijasta merivoimien palveluksesta kotiin, viiden vuoden jälkeen, hän toi vaatteet lahjaksi isällensä. Isoisä oli iloinen!
Nyt ihmisen keksimät koneet kylvävät siellä Inkerissä ja kyntävätkin. Traktorit tulivat Inkerin pelloille jo … ehkä siinä 1930-luvun alkuvaiheessa. Minäkin sen ihmeen muistan liikkumassa Oinaalan pelloilla: se kulki ilman hevosta!
Lempi-täti laulaa Traktorista:
Häät Punanurkassa
Ne olivat niitä aikoja kun kirkot olivat suljettu ja hajotettu, papit vangittu ja viety Siperiaan. Mutta ihmisten elämä jatkui kaikesta huolimatta ja häitä pidettiin. Kun kirkkoa ei ollut, niin häitä pidettiin Punanurkassa. Se oli sellainen kampanjakeskus, jossa kasvatettiin isolla propagandalla uutta sukupolvea palvelemaan uutta neuvostojärjestelmää. Siellä pidettiin kaikki kylän tapahtumat, esimerkiksi kolhoosilaisten kokoukset ja nuorison tapahtumat ja häät. Suomalainen vastine punanurkalle mahtaisi olla seurojentalo.
Siitä ne tulivat laulun sanat “pidetään punaisia häitä”.
Näin sitten taas hieman näitä muisteloita rakkaiden omaisteni muistoksi!
Vielä lisää Suomessa ”syntyneitä” pietarilaisia inkeriläisiä. Inkeri klubin kutsumana vuonna 2015 Imatran Hiljan pihalla vierailevat pietarilaiset spontaanisti alkoivat laulaa:
https://www.facebook.com/inkeri.klubiry/videos/2011299992473133
Ja hauskaa oli! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Jaakko Korpi-Anttila, kiva, kun kävit lukemassa ja vieläpä annoit sydänmerkin! Se ilahdutti! Kiitos ja mukavaa lauantai-iltaa!
Ilmoita asiaton viesti
Oletko Viola jotenkin pettynyt kun olet tullut paluumuuttajana tänne Suomeen? Kirjoituksestasi saa jotenkin sellaisen kuvan. Anteeksi vaan! Koskeeko paluumuuton kritikointisi yleensä vain inkeriläisiä, vai onko asia henkilökohtainen?
Kadutko tuloasi tänne demokraattiseen, vapaaseen, hyvinvoipaan maahan Neuvostoliitosta? Aiempien kirjoitustesi perusteella olit siellä aikuisena onnellinen. (Poislukien lapsuutesi kauhut.) Ainakin ajoittain. Miksi lähdit?
Toki Suomessa on omat puutteensa, mutta niitä ei voi verrata puutteisiin Venäjän autoritaarisesti johdetussa kleptokratiassa, jossa lainkäyttö on ylhäältä johdettua ja täysin korruptoitunutta. Länsimaisista kansalaisvapauksista ja oikeuksista ei puhettakaan. Näin oli jo Neuvostoliitonkin aikana.
Olisiko Sinun ja muiden inkeriläisten paluumuuttajien nyt parempi olla Inkerissä (Venäjällä)? Mitä mietit kun presidentti Putin uhkaa ajaa sodallaan maansa jo toiseen konkurssiin? Uhaten muuta maailmaa ydinsodalla.
Ymmärrän sen, että syntymämaataan (Inkerinmaa) ja kotipaikkaansa jokainen kaipaa. Inkeriläisten olisi varmaankin ollut parempi olla ja elää, kyntää ja kylvää, omissa oloissaan, jos se olisi ollut mahdollista. Myös karjalaisten elo kotiseudullaan Karjalassa oli ollut ihanaa aikaa, näin olen isältäni saanut ymmärtää. – Mutta kaipaatko Viola aikuisaikaa Venäjällä ennen Neuvostoliiton hajoamista?
Mitä ajattelet Suomen liittymisestä Natoon? Olisiko ollut parempi olla edelleenkin Venäjän etupiirissä? Se ei todellakaan ollut auvoista aikaa!
”Kynnetään ja kylvetään” nyt kaikin mieluummin täällä suomalaisten kotimaassa ilman kenenkään vieraan holhousta.
Jos muistat on minulla Sinun kirjasi. Se on mielenkiintoista luettavaa.
***
Paluumuutto on henkilöitynyt presidentti Koivistoon, mutta uusimman tiedon mukaan KGB oli juuri ennen Neuvostoliiton hajoamista asian ”isä”. Halusivat yhden vähemmistökansan pois maasta inkeriläisten mahdollisen separatismin nousun vuoksi. Koivistolle se sopi.
Ilmoita asiaton viesti
Pertti Rampanen, kylläpä tämä blogi herätti sinussa paljon henkilökohtaisia kysymyksiä minulle! Anteeksi, mutta ei ole aikomusta aloittaa tuo laaja keskustelu aiheista, joita toit kommentissa. Se ei sovi tähän blogiin. Jossain muualla ehkä voisi, mutta ei tässä!
Kirjoittelen näitä muistelma-blogeja edesmenneiden rakkaitten omaisteni muistoksi ja kunniaksi. Inkerin suomalaisten paluumuutosta kirjoitan jo yleisesti;katsottuna koko kansan historiaan, joka on tullut jo valitettavasti pääpisteeseen!
Kyllä minä muistan, että Sinulla on kirjani ja kiva kuulla, että se on mielenkiintoista luettavaa. Kiitos!
Kirjoitat: ”Kynnetään ja kylvetään” nyt kaikin mieluummin täällä suomalaisten kotimaassa ilman kenenkään vieraan holhousta. Sitä toivon minäkin, että ei ”kenenkään vieraan holhousta”!
Kiitos kommentista ja sydänmerkistä!Mukavaa syksyn jatkoa!
Ilmoita asiaton viesti
Erinomaista laulua. En voi varmasti sanoa,
että laulajien äidinkieli ei ollut suomi. Vai oliko?
Saitteko puhua suomea lapsena?
Georg Ots tietysti laulaa hyvin, mutta häneltä
puuttuu ”loppuhenkonen”, mikä pajastaa hänen
olevan vieraskielinen.
Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Violan kirjoituksista näkee, että äidinkieli on ilman muuta suomi.
Ots osasi, paitsi laulaa, myös puhua suomea kieliopillisesti ihan virheettömästi, mutta tosiaan tuolla virolaisella aksentilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin minulla olisi virolainen aksentti. Asuimme siellä puolitoistavuotta ja kävin neljättä luokkaa koulua. En enempää. Lieneekö aksentti, jos on, venäjänkielestä tai oma Inkerin murre vaikuttanut siihen. Kiitos sydänmerkistä!
Ilmoita asiaton viesti
Virolainen aksentti liittyi vain Georg Otsiin tietenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, huomasin kyllä! Olin jo unen pöpperössä. Kiitos huomautuksesta. Mukavaa sunnuntaita!
Ilmoita asiaton viesti
Äidin kieli oli suomi. Perheessä puhuimme aina suomea.Niin vahemmat työssä kuin lapset koulussa puhuimme venäjää. Minä puhuin ja kuulin viiden ja puoleevuoteen asti sitä suomea jota puhuivat vanhemmat. Suomenkielistä koulua ehtivät käydä vanhemmat aitini siskot, kun suomenkieliset koulut lopetettiin ja samaan tien luokkaan astui venäjänkielinen opettaja. Niin tapahtui äidilleni. en muista tarkkaa mutta taisi ehtiä käydä pari luokkaa suomenkielisessä koulussa. Kotona puhuimme aina suomea. Minä sitten opiskelin kirjakieltä omin päin. Suomessa olen hionut sitä blogi-kirjoituksissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Minä sitten opiskelin kirjakieltä omin päin. Suomessa olen hionut sitä blogi-kirjoituksissa”. Kiitos, että olet pitänyt suomenkielen yllä!
Kieli on se joka parhaiten pitää suomalaisia yhdessä. Ja nyt kielen ylläpitäminen on niin paljon helpompaa kuin ennen: on kaikenlaiset blogit ja muut keskustelupalstat ja on radio ja on TV lähetyket. On ”enemmän kuin ehdit ja katsella” kuten YLE mainostaa. Ja lähetysten laatu on parantunut paljon. Eipä silti, venäjä on yksi rikkaimmista ja kauneimmista kielistä, mutta pakolla syötetty maistuu aina pahalta.
Minäkin ”roikun” näillä keskustelupalstoilla pitääkseni yllä suomenkielen taitoni. Ja täällä löytyy kaikkein parasta kieltä, eritoten jos sitä on höystetty jollain murteella. Mikään muu ei minua häiritse niin paljon kuin, että joku kirjoittaa jollain muulla kielellä.
Kiitos kaikille ja hyvää syksyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat: ”Kieli on se joka parhaiten pitää suomalaisia yhdessä.”
Se on tärkeä kaikille kansaryhmille! Nyt minunkin heimolaisille, jotka hallitsisivat suomen kieltä, olisi helpompi päästä lähemmäksi suomen suomalaisia, mutta valtaosa ovat venäjänkielisiä, joten se diaspora on turvallisempi. Samalla minäkin olisin siellä missä on yhteinen kieli, jos en olisi säilyttänyt äidinkieltä! Kiitos Äidilleni!
Kiitos ja samalla myös hyvän syksyn toivotukset.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Viola, kiitos kirjoituksesta ja lauluista. Kirjoitus on hyvin sydäntä avartavaa. Moni asia on valjennut elämän aikana minullekin, kun olen nyt jo lähellä seitsenkymppistäni ja kirjailija. Ilman kirjoitustyötäni asiat olisivat jäsentymättöminä mielessä. Kirjoitan vakavasta asiasta, nimittäin uskonnon perusteista kirjassani Kristillinen filosofia. Uskonnosta on moneksi, nimittäin myös liennyttämään samassa maassa asuvien heimojen keskinäistä elämää ja kulttuuria samaan suuntaan, jotta maassa säilyy sopu. Uskonnon puuttuessa tuota liennyttäjää ja elämän pyhittäjää ei ole. Olen surullinen siitä, että monilla nykyisen Venäjän alueilla on ollut uskonnon kieltämistä. Suomen sukuisten kansojen kannattaa mielestäni pitää aina Raamattua pyhänä kirjanaan. Ja myös arvostaa missä kulkevatkaan ja elävätkään sitä, että suomen kieli on saatu myös kirjalliseen muotoon. Tuon työn teki Mikael Agricola aikoinaan ja yhteistyössä Martin Lutherin kanssa muodostivat kristillisen evankelis-luterilaisen uskontotradition. Siinä on vain pelkistetty kirkko ja papisto, jotta ei heräisi liikaa mielikuvitusta kuvien palvontaan. Meillä on Suomessa nimipäiväkalenteri ja sen avulla on muistamista ja kunnioitusta pyhimyksiä kohtaan. Kirjassani Kristillinen filosofia kerron monista elämänarvoista ja myös maapallolla elääksemme ihmisinä myös ajallisesta ulottuvuudesta, mikä tässä elämänmuodossa vallitsee. Kirjan kolmas luku on nimeltään Ihmisen henkinen jatkumo. Usein on sotien melskeeseen unohtunut uskonnon ja kulttuurin kunnioitus, jota tarvitaan rauhalliseen elämään ja sen jatkumiseen. Hyvää syksyn jatkoa myös! 11.9.2022 Tarja Kaltiomaa
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat: ”Suomen sukuisten kansojen kannattaa mielestäni pitää aina Raamattua pyhänä kirjanaan.”,
– Meillä ei ollut silloin vaaelluksessa Neuvostoliitossa mukana ei suomenkielistä eikä muutakaan Raamattua. Sen korvasi meille Isoisä, joka opetti ei vain omat lapset rukoilemaan ja puhumaan suomeksi, mutta me, hänen lapsenlapsetkin ja minä ensimmisenä saimme kuulla rukouksetkin suomenkielellä. Kun olin jo opiskelemassa kaukana muista perheen jäsenistä, niin kirjoitin meijen suomenkielellä kirjeitä ja ilo oli tulla aina lomalle. Kaikki lähiomaiset puhuivat minulle oma hyvin ymmärtävää kieltä!
Kiitos kommentista ja myös oikein hyvää syksyn jatkoa!
Viola Heistonen.
Ilmoita asiaton viesti