Kun Leipä Loppuu

Nyt kun paljon kirjoitetaan ja puhutaan ruoan hintojen noususta, joka tietää sitä, että edessä ovat vaikeammat ajat kuin tähän asti ovat olleet. Kun rahaa ei riitä, niin leipä loppuu, koska sitä ei pysty enää kaupasta ostamaan. Eräs keskustelija sanokin, että
– No, sitten täytyy ostaa leipäkone ja alkaa leipoa leipää kotona…!
– Niinpä. Helppoa se olisi!, jos siellä kaupassa olisi vielä niitä jauhoja!?
Leipäkauppa

Vuosi on 1955. Kuva otettu Volossovan kaupassa Leningradin alueella.
Kun olin tullut kesälomalle Arkangelista opiskellessani silloin Pedagogisessa korkeakoulussa. Sulo-enon kanssa mentiin leipäkauppaan. Leipä-auto ei ollut vielä tullut.
Astuimme sisään, jossa oli myyjä tiskin takana ja hänen lisäkseen kaksi asiakasta odottelemassa leipää. Minä kehuin kaunista myyjää ja siistiä kauppaa! Kun ei siellä ollut leipämurustakaan! niin hyllyt ja tiski olivat tosi siistejä!
Pyysin lupaa kuvaukseen, johon myyjä suostui mielellään. Kuvassa ovat myyjä, kaksi asiakasta ja Sulo-eno.
Olimme jonon kolme ensimmäistä asiakasta. Sitten siirryimme ulos jonoon odottamaan, kun muitakin alkoi ilmestyä paikalle.
Leipä
Muistan ne nälkävuosien ajat. Pahin oli talvi 1941 – 1942!
Sota alkoi! Meidät siepattiin syksyllä 1941 kotipöydän äärestä, “… muka suojaan pommituksen alta ja lupasivat tuoda pian takaisin”, mutta se olikin valhetta. Meidät kyyditettiin suoraan Perin asemalle härkävaunuihin ja matka alkoi kohti Siperiaa.
Aikuisten kertoman mukaan, jopa tee jäi juomatta ja syömätöntä leipääkin jäi pöydälle. Sen jälkeen lähes kuukauteen leipää emme nähneet!
Perillä päämäärässä ei katettu pöytä meitä odottanut! Kuinka paljon kului aikaa en muista, kun meille kävivät antamaan sen pienemmän määrän mukaisen leipäannoksen 250 grammaa päivässä. Leipäkone tässä tapauksessa olisikin auttanut, jos olisi olut jauhoja! Ei niitä taivasta meille tullut, niin kuin Taivaan Manna, jolla Vanhan testamentin mukaan Jumala ruokki päivittäin israelilaiset, kun nämä olivat 40 vuoden vaelluksellaan…!
Varpu-mummo ja Leipälimppu
Se oli varmaan jo toinen talvi kun aikuiset saivat hieman jauhoja palkaksi työstä ja ne olivat nimenoman ruisjauhoja. Varpu-mummo ja Amalia-täti olivat nyt, jos voin sanoa, leipureita. Se oli varmasti ensimmäistä kertaa, kun minä seurasin Varpu-mummon leivontaa. Siksi se on jäänyt mieleeni.
Kun jauhot olivat sekoitettu sellaisen puiseen pyttyyn ja taikina nousi sieltä, niin minä seurasin parvelta, kun Varpu-mummo käsitteli taikinaa survomalla sitä astiassa. Se oli kiva katsella! Sitten olin varmaan jo mummon-vieressä, kun hän teki taikinasta pyöreän leipälimpun, teki leivän päälle omalla kädellään ristinmerkin, laittoi sen pitkävartisen puisen leipälapion päälle, nopealla liikkeellä heitti sen kuumalle uunin pohjalle ja veti leipälapion pois. Ja vielä seuraavan … ja seuraavan. Sitten laittoi uunin aukolle pellin tiivisti kiinni!
Juhlapäivä!
Se oli juhlapäivä, kun uunista oli saatu ne tuoksuvat leivät ja Varpu-mummo taas jakoi koko 12-henkiselle perheelle pöydän ääressä tiettyyn palan sitä tuoksuvaa Leipää! Pikku veljenikin sai oman annoksen, mutta hän oli vielä niin pieni, ettei pystynyt leipää syömään, joten äitini pureksi sitä hieman suussa ja laittoi sen sitten harsokankaan sisään ja sitoi sen tiivisti solmuksi, kastoi lämpimässä vedessä ja antoi veljeni imeskeltäväksi. Näin se meni.
Kakkarat ja Amalia-täti
Toinen tapaus leivonnasta on jäänyt muistini kun Amalia-tätini valmisti taikinasta pyöreitä kakkaroita, vatruskoita. Niitä oli pöytä täynnä ja osan hän oli laittanut pöydän ja seinän väliselle penkille. Penkit olivat leveät ja pitkin koko tuvan seinää.
Tuvassa oli yksi ainoa sänky, jossa nukkuivat äitini vauva-veljeni kanssa. Muut nukkuivat joko parvella tai näillä leveillä penkeillä ympäri seinustaa.
Minä usein juoksin omaksi ilokseni niitä penkkejä pitkin! Täällä kertaa minä taas juoksin innoissani penkkiä pitkin ja astuin kakkaran päälle ja huomasin vasta kun se tarttui kanta päähän. Säikähdin kovasti ja kävin itkemään. Amalia-täti halasi minua ja lohdutteli. Kyllä ne uunissa paistuvat nämäkin kakkarat!
Kyllä ne paistuivat ja maistuivat, se Violan vatruskakin!
En tiedä leipätilannetta koko Suomen osalta, mutta Keski-Suomessa Saarijärvellä ei vielä sota-aikaan leivästä ollut pulaa. Peltoja viljeltiin, kuten rauhankin aikana ja satoa saatiin. Se ero siinä rauhanaikaan oli, että naiset joutuivat tekemään peltotyöt, kun miehet olivat rintamalla. Puute iski vasta sodan päätyttyä, kun karjalan hyvät peltomaat pakkoluovutettiin Neuvostoliitolle.
Kaikki ruokatavara oli kortilla, tietysti myös leipä. Tilalliset pärjäsivät jotenkin, kun möivät jauhoja, lihaa, perunoita muita tuotteitaan luvattomasti kaupunkilaisille, jolloin nämä saivat ruokaa korttiannosten lisäksi. Se oli mustanpörssin kauppaa, jota viranomaiset yrittivät valvoa, mutta eivät täysin pystyneet estämään.
Vaatteiden ja kenkien ostoon sai luvan pisteytyksen perusteella. Ei oikein toiminut sekään, kun kaupoissa ei vaatteita ollut, tai oli, mutta paljolti niitä myytiin korkeampaan hintaan ns. tiskin alta. Rahalla sai aina jotain. Kortilla ja pisteillä ei aina saanut, vaikka osto-oikeus oli. Tilannetta korjattiin omatoimisuudella. Etenkin lapsille vaatteita tehtiin leikkaamalla vanhoista vaatteista ehjiä kohtia uudelleen käytettäväksi.
Korttiaika päättyi vasta 1952. Viimeisenä loppui sokerin korttimyynti. Siinä oli reilun vuoden välikausi, jolloin kaupassa oli korttisokeria ja verosokeria. Kun sokerin korttimyynti lopetettiin, sen hinta tasoitettiin korttisokerin ja verosokerin kesken niin, että sokerin kokonaiskulutus maksoi keskimäärin sen, mitä kotitalouksilta yhteensä oli mennyt vero- ja ja korttisokeriin. Toimenpidettä jopa mainostettiin, että noustessaan sokerin hinta laski. Voi sen niinkin todeta. Tärkeintä oli, että ostokorttiaika jäi historiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Moni juttu on ollut samanlainen myös neuvostoliitossa. Korttiaika ruokatavaraan kesti kauan, vaatteiden ja kenkien osto onnistui myös jossain vaiheessa vain tiskin alta ja tuttavien kautta…Musta pörssi kukoisti tavaroitten suhteen. Monen ruokatavaran perää piti jonottaa tuntikausia. En muista oliko meillä sokerin korttimyynti. Suomessa tuo ”korttisokeri ja verosokeri” ei ole minulle tuttu juttu, mutta hyvinhän tuo taisi mennä!?
Kiitos paljon kertomuksesta!
Ilmoita asiaton viesti
Muistelmia vaikeilta ajoilta. Kiitokset Viola ja Viljo!
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran täydennystä, että jatkosodan aikaan maatilojen työvoimapulaa helpottivat olennaisesti venäläiset sotavangit. Eniten heitä sijoitettiin maatiloille. He olivat hyviä työntekijöitä. Palkkaa heille ei maksettu, mutta he saivat majoituksen, ruokaa ja tarpeen mukaan vaatteita. Se oli monille heistä ennen kokematonta vapaata elämistä. Ei heitä maatiloilla mitenkään valvottu. Karkaamisesta ei olut pelkoa. Venäjällä palaajia odotti monen vuoden vankileirituomio. Moni olisi jäänyt sodan jälkeen Suomeen, mutta se ei ollut mahdollista. Joitakin pääsi pakoon Ruotsiin, mutta määristä ei ole tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut kertomuksia venäläisistä sotavangeista, jotka olivat töissä maatiloilla… Entä noin 63 000 inkeriläistä? Jotka siirrettiin Inkerinmaalta Suomeen vuosina 1942-1944? Eikös heistäkin ollut apua maatilojen työvoimapulassa? Joittenkin tutkijoitten mukaan, nimenomaan sen takia inkeriläiset tuotiin Suomeen. Kiitos kun tulit keskustelemaan aiheesta!
Ilmoita asiaton viesti
Meillä asui näitä inkeriläisiä. Itse muistan varsin hämärästi. Itku pääsi niin meiltä kuin heiltä, kun piti lähteä.
Ilmoita asiaton viesti
Pakko oli lähteä, mutta toisaalta toivo oli, että pääsevät Kotiin!
Mutta juna jyskytti pysähtymättä ohi Leningradia ja Leningradin aluetta, eli Inkerinmaata! Sitten vasta selvisi, että kotiin ei milloinkaan! Se oli jokaiselle järkytys! Junassa oli myös tätini äitinsä kanssa. He joutuivat Jaroslavin alueelle.
Ilmoita asiaton viesti
Virolaisia kyllä oli maatiloilla töissä. He eivät olleet sotavankeja, vaan Suomeen paenneita. Monet jatkoivat Ruotsiin heti, kun pääsivät. Suomen jääneistä suurin osa palautettiin Neuvostoliittoon. Ennen sotia Suomeen tulleista osa sai jäädä Suomeen. Heidän jälkeläisiään on myös Saarijärvellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen sotia Suomeen tulleet olivat varmasti jo kaikki saaneet Suomen kansalaisuuden, joten NL-liitto ei voinut vaatiakaan heidät takaisiin. Suomessa on venäläisten imigranttien jälkeläisiä jo alkaen vuodesta 1917.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni näitä ”muistelmia vaikeilta ajoilta” pitää kertoa nuoremmalle sukupolvelle, että tietäisivät miten silloin piti pärjätä päivästä toiseen. Hyvä, että nyt on vielä kaikki hyvin ja rauha maassa, mutta ei sitä koskaan tiedä milloin ne vaikeat ajat voivat tulla eteen! Toivon ettei milloinkaan! Kiitos kiitoksesta!
Ilmoita asiaton viesti
Hannu Pohjonen, kiva kun piipahdit sivulleni ja annoit sydänmerkin kirjoitukselleni! Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Isäukko Pohjanmaalta oli köyhän korpimökin kasvatti.
Itse kertoi, kuinka nuoruudessaan ainoa lehmä kupsahti alkutalvesta ja se haudattiin.
Lopputalvesta lehmä oli pakko kaivaa haudasta ylös, että saivat jotain syötävää.
Myöhemmin elämässään oli varsin hyvätuloinen, mutta elämäntehtävänsä tuntui olleen säästäminen ja vaatetuskin oli hakaneuloilla kursittu kuin kerjäläisellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos paljon kertomuksesta!
Köyhyydestä ei ole kiva keskustella; joten ei tule paljon näin rehellisiä kertomuksia. Köyhyys hävettää, vaikka itse ihminen ei ole siihen mitenkään syyllistynyt!
Mutta kansakunta on jakautunut köyhiin ja rikkaisiin siitä asti kun se on syntynyt. Eikä köyhät katoa minnekään. Raamatussakin on runsaasti aiheesta ja jopa paljon sananlaskuja.
Esimerkiksi:
5.Mooseksen kirja:
”15:11 Koska köyhiä ei koskaan puutu maasta, sen tähden käsken minä sinua näin: Avaa auliisti kätesi veljellesi, kurjalle ja köyhälle, joita sinun maassasi on.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/viovio/225116-ylempi-koyhalisto/
Ilmoita asiaton viesti