Kustodijev ja “Kevät”-maalaus

Boris Mihailovitš Kustodijev. Omakuva (1904).
Boris Mihailovitš Kustodijev. Omakuva (1904).

Boris Mihailovitš Kustodijev (1878 Astrahan – 1927 Leningrad) oli venäläinen ja neuvostoliittolainen taidemaalari. Hän opiskeli alun alkaen teologisessa seminaarissa; mutta oli kiinnostunut maalaamisesta ja otti piirustustunteja. Vuonna 1896 (18-vuotiaana) hän pääsi Keisarillisen taideakatemian korkeakouluun, jossa hän sai opetusta muun muassa Ilja Repiniltä.

Boris Mihailovitš Kustodijev. Omakuva (1912).
Boris Mihailovitš Kustodijev. Omakuva (1812).

Kustodijev oli fyysisesti kovin heikko; sairasti tuberkuloosia ja vuonna 1909 (31-vuotiaana) hänellä huomattiin ensimmäiset merkit selkäytimen kasvaimesta. Hänelle tehtiin useita leikkauksia, mutta ne toivat vain väliaikaista helpotusta. Kerran lääkäri kysyi ennen leikkausta Kustodjievin Julia-vaimolta: “voimme pelastaa joko jalat tai kädet? Mitä tehdään?” Julia oli vastannut: “Hän on taidemaalari; pelastakaa kädet!”

Muotokuva taiteilijan vaimosta Julia Kustodievasta (1903)
Muotokuva taiteilijan vaimosta Julia Kustodievasta (1903 tai 1907, lähteestä riippuen).

Jalat halvaantuneina taiteilija joutui seuraavat viisitoista vuotta elämään pyörätuolissa. Kun sietämättömien selkäkipujen takia pyörätuolissa maalaaminen ei ollut enää mahdollista, taidemaalari Boris Kustodjiev jatkoi maalaamista sängyssä makuuasennossa melkein viimeisiin päiviinsä asti! Keväällä hän kuoli 49-vuotiaana Leningradissa, aivan kesän kynnyksellä! ja haudattiin Aleksanteri Nevski Lavran Tihvin’in -hautausmaalle.

 

Boris Mihailovitš Kustodijev työn ääressä. Omakuva.

Ruumillisista tuskista huolimatta, juuri tämän vaikean elämänjakson aikana hän on maalannut kaikkein eloisimmat ja iloisimmat teoksensa! Yksi niistä on vuonna 1921 maalattu taulu “Kevät”.

Oodi Keväälle ja Elämälle! Tällaisen nimen itse antaisin Boris Kustodijevin taululle “Kevät”. Vaikka nyt lunta on vielä aikamoinen kerros pihallamme ja jääpuikot roikkuvat räystään nokasta, niin kyllähän se kevätaurinko tekee tehtävänsä vaikka hieman myöhässäkin ja kevään tulo pääse voimiinsa meilläkin! Kevään lämpöä ja Kevätpäiväntasausta odotellessa voimme katsella ja ihailla Kustodijevin maalausta “Kevät”!

Boris Mihailovitš Kustodijev. Kevät.
Boris Mihailovitš Kustodijev. Kevät (1921).

Mielestäni on kovin hämmästyttävää miten ihminen kovassa tuskassa pystyi tuomaan tunnelman luonnon heräämisestä tähän tauluun; kevään ilosta ja uudistumisesta! Vaikka taulussa henkilöt on maalattu “paikalleen”, silti siitä syntyy sellainen tunnelma, että kaikki liikkuu ja että se on toimintaa täynnä! Ihmiset kevätpuuhissa, eläimet ja luonto, kaikki on huolellisesti tuotu katsojalle esiin. Jopa oksalla pieni lintu!

Läheisen kosketuksen rikkaaseen venäläiseen taidekulttuuriin, taidemaalari Boris Kustodijevin ja muihin venäläisiin maalareihin ja heidän elämäänsä olen saanut toimiessani oppaana Leningradin matkatoimistossa ja sittemmin vielä Inturistin oppaan jatkokoulutuksessa. Ne lukuisat teoriatunnit opetuksessa ja tutustumiskäynnit esimerkiksi Leningradin Venäläiseen museoon, Eremitaasiin, Pushkinin ja Katarinan Palatsiin; Pavlovskin Palatsiin ja lukuisiin muihin museoihin, antoivat minulle mahdollisuuden tutustua venäläiseen taidekulttuuriin.

Olen iloinen vielä nytkin, että elämäni kaari vei minut tällaistenkin kokemusten äärelle. Näitä taiteen mestareiden teoksia sain sitten vielä kunnian esitellä niin neuvostoliittolaisille kuin myös suomalaisille turisteille! Sainpahan ainakin läheisen ja tuntuvan kosketuksen venäläiseen kulttuuriin.
— Ja hyvä niin!

Oikein hyvää Kevätpäivän tasausta!

+6
viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu