Mato Kananmunassa!

Tiesitkö Sinä, että kananmunan sisällä voi olla sinne kuulumaton mato? — Minä en ainakaan! — Miten ihmeessä se mato siellä kehittyy, jos Kana on terve? Voiko siihen vaikuttaa joku lääkekuuri tai rehu? Vai lieneekö se iät-ajat ollut kananmunissa? Se on varmaan jo ollut kanaloitten ja asiantuntijoitten tiedossa aika pitkään! Me kuluttajat vain uskomme, että Kanat munivat munia ilman matoja, mutta kuulemma niin ei ole.

Mutta Eipä Hätää!

Alan- ja Kanan asiantuntijoiden mukaan se ei ole vaarallista niin munivalle kanalla kuin ihmisellekään. “Kuluttajille päätyneet loiset ovat olleet vasta kehitysasteella munalinjastolla. Ne ovat jatkaneet kasvuaan kananmunassa siihen asti, että ne on kotona huomattu.” sanoo asiantuntija. Jos ette usko, niin lukekaa vaikkapa Yle.fi uutisista: “Matomunia löytyi lisää, samassa kananmunassa luikerteli kaksi suolinkaista. —”Kuin käänteinen lottovoitto”.

Lehtikirjoituksen mukaan perjantaina 23.2.2024 vaasalaisperheestä, joka löysi kananmunasta kahdeksansenttisen elävän madon. Suolinkainen osoittautui kanan yleiseksi loiseksi ascaridia galliksi.

Mato kananmunassa 2024
Mato kananmunassa 2024

Jutun julkaisun jälkeen yhteyttä otti tikkakoskelaisnainen, joka oli tehnyt vastaavanlaisen löydön viime joulukuussa.

Hänellä samassa kananmunassa luikerteli kaksi noin viiden senttimetrin mittaista suolinkaista.

Mato kananmunassa 2024
Mato kananmunassa 2024

Vaasalaisperheen munakennon munat oli pakattu Kaarinassa ja tikkakoskelaisen Närpiössä. Molempien munapakkaamoiden takaa löytyy elintarvikeyritys Dava Foods.

Vaikka suolinkainen on yleinen ja täysin vaaraton sekä kanalle että ihmiselle, niitä ei saa Ruokaviraston mukaan olla elintarvikkeissa.

Käänteinen lottovoitto

Suuri kananmunanpakkaaja Dava Food laski, että korkeintaan yhdestä munasta kymmenessä miljoonassa löytyy suolinkainen.

Dava Foodsin laatupäällikkö Anu Johansson, pettikö munapakkaamoissa valvonta vai miksi suolinkaisia on päätynyt kuluttajille asti?

– Ei pettänyt. Suolinkaisten löytäminen läpivalaisussa on mahdotonta, vaikka Ruokavirasto toisin antoi ymmärtää vaasalaisperheen suolinkaislöytö-jutussanne.

Johansson kertoo, että vain suureksi kasvanut suolinkainen erottuu. Pienempiä ei voi mitenkään erottaa valkuaissäikeistä ja -rihmastoista.

Kuluttajille päätyneet loiset ovat olleet vasta kehitysasteella munalinjastolla. Ne ovat jatkaneet kasvuaan kananmunassa siihen asti, että ne on kotona huomattu.

Dava Foodsista kerrotaan, että suolinkaishavainnot ovat vastaavanlaisia kuin Ruokavirastossa eli kymmenkunta vuodessa.

Paitsi Dava Foods, molempia suolinkaistapauksia yhdistää myös se, että kananmunat olivat S-ryhmän Kotimaista-tuotesarjan munia.

– Täysin sattumaa. S-ryhmälle menevät munamäärät ovat valtavia sarjoja, Johansson toteaa.

– Se on todella harvinaista ja ikävää. Kuin käänteinen lottovoitto, laatupäällikkö Anu Johansson harmittelee.

Dava Foodsista kerrotaan, että kauppaketjulta saadut tiedot ovat johtaneet toimenpiteisiin. Tuottajapalvelupäällikkö on ollut yhteydessä sekä kanaloihin että pakkaamoihin.

Oi ja Voi!

Ja tulossa on Pääsiäinen! Toivottavasti Pääsiäismunissa ei luikertele mato! Uskomme seulontaan kanaloissamme ja kananmunat sirisevät iloisesti kuumalla paistinpannullamme aamuisin! Eikös niin?

Eikö tästä voisi tulla uusi muotivillitys? olemmehan syöneet toukkaleipääkin ja se olisi pientä vaihtelua hyönteisdieettiin!

Kaikesta huolimatta hyvää kevättä kaikille blogin lukijoille!

Linkit

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu