Mitä On Ekspressionismi
Ekspressionismi
Ekspressionismi on 1900-luvun alussa noussut taiteen tekemisen tapa, johon kuuluvat taiteilijan sisäisen tunteen ilmaiseminen sekä voimakkaat värit ja aiheet. Suuren yleisön edessä nimitystä käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1901 Julien-Auguste Hervén taidenäyttelyssä.
Ekspressionistinen liike oli voimakkaimmillaan vuosien 1905 – 1920 aikana, ja siihen kuului maalaustaiteen ohella myös arkkitehtuuri, näyttämötaide, musiikki ja kirjallisuus. Ekspressionismi on 1900-luvun alussa noussut taiteen tekemisen tapa, johon kuuluvat taiteilijan sisäisen tunteen ilmaiseminen sekä voimakkaat värit ja aiheet, kertoo wikipedia.
– Toisaalta ekspressionismi on saanut nimensä tunteita ilmaisevan eli ekspressiivisen tyylin mukaan. Ekspressionismi-sana tulee latinankielen sanasta expressio, joka tarkoittaa ilmaisua. Sana ekspressiivinen ei tavallisesti viittaa niinkään tyylisuuntaan, vaan yleensä ilmaisevuuteen.
Kaunista on se,
mikä on sisäisesti kaunista.
Ekspressionisteja Menneiltä Ajoilta
Alempana olisi muutaman ekspressionisti-taiteilijan kuvia.
– Franz Marc oli saksalainen taidemaalari ja taidegraafikko. Franz Marcin taide luokitellaan ekspressionistiseksi, ja häntä pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä saksalaisista taidemaalareista.
– Tulilintu, venäjäksi Жар-птица, Žar-ptitsa, on venäläisen Igor Stravinskyn säveltämä baletti. Sen kantaesitys oli Pariisin oopperatalossa 25. kesäkuuta 1910.
Einstein-torni (saks. Einsteinturm) on arkkitehti Erich Mendelsohnin suunnittelema astrofysikaalinen observatorio
– Einstein-torni (saksaksi Einsteinturm) on arkkitehti Erich Mendelsohnin suunnittelema astrofysikaalinen observatorio Albert Einstein -tiedepuistossa Potsdamissa, Saksassa. Se rakennettiin tähtitieteilijä Erwin Finlay Freundlichille ja sitä on käytetty keräämään havaintoaineistoa Albert Einsteinin kehittämän suhteellisuusteorian tueksi.Toiminta käynnistyi vuonna 1924. Observatorio on yhä toimiva ja osa Potsdamin astrofysiikan instituuttia.
Suomi
Ekspressionismin läpimurto oli tapahtunut Suomessa jo ennen 1910-luvun lopulla perustetun “Marraskuun Ryhmän” esiintymistä. Ryhmässä olivat muun muassa Tyko Sallinen, Marcus Collin, Alvar Cawén, Jalmari Ruokokoski, Valle Rosenberg, William Lönnberg ja Ilmari Aalto. Myös esimerkiksi Aimo Kanerva sekä naivistisen tyylisuunnan edustaja Heikki Tuomela kuuluvat tunnettuihin ekspressionisteihin. Liminkalainen taidemaalari Vilho Lampi maalasi nuoruudessaan Tyko Sallisen, Alvar Cawénin ja Marraskuun ryhmän vaikutuksen sävyttämää ekspressionismia.
– Imari Aalto (1891 – 1934) oli suomalainen taidemaalari. Hän oli ekspressionistisen Tyko Sallisen ympärille kasvaneen Marraskuun ryhmän jäsen.
– Vilho Henrik Lampi (1898 – 1936) oli suomalainen taidemaalari, joka tunnetaan erityisesti uhmakkaista omakuvistaan sekä Liminkaa ja liminkalaisia kuvaavista maalauksistaan.
– Aulis Lind, tämän päivän ekspressionisti Suomessa. Tässä FaceBook video hänen näyttelystään vuonna 2019:
Ekspressionistisen taiteen mesenaatin Violan syntymäpäivägalleria
Minulla on iloa kertoa teille, arvoisat blogini lukijat, että olen saanut yllätyksekseni oman syntymäpäivän onnitteluja Faceebook-ystävältäni, nykypäivän Suomen kuuluisalta ekspressionistilta, Aulis Lindiltä sen verran kuva-onnitteluja, että niitä on kerääntynyt jo pienen gallerian verran näyttelyksi asti.
Arvostan kovasti näitä onnittelukuvia ja julkaisen ne kaikille katsottavaksi.
– Kuvaa klikkaamalla näet sen täysikokoisena.
Ihania kuvia, ekspressionismi vaikuttaa tarpeelliselta taideilmaisulta. Ekspressionismin suomalainen kiintiönainen mainittakoon myös, vaikka onkin merkittävää sekin, että ei mainita – Wikipedia kertoo: Ellen Thesleff oli suomalainen taidegraafikko ja taidemaalari. Thesleffiä pidetään yhtenä Suomen ensimmäisistä ekspressionisteista ja yhtenä merkittävimmistä pohjoismaisista kuvataiteilijoista. Hän toimi Suomen kultakauden aikana, mutta työskenteli 1950-luvulle saakka.
Löysin, kun kerran naistaiteilijoitten jäljillä tämän blogikirjoituksen innoittamana olin, myös Sari Moilalan kirjoituksen aiheen tiimoilta (Kuvataiteen koulutusohjelma 2021). Kirjoituksen nimi on Momentum Abstraktin ekspressionismin naismaalarit, linkki kirjoitukseen https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/499200/moilala_sari.pdf?sequence=2&isAllowed=y
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea Ellen, Pirkko Soinisen kirjoittama fiktiivinen Firenzen päiväkirja. Hieno suomalainen taiteilijaromaani, biofiktiota parhaimmillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla mielenkiintoinen romaani. Katsoin kirjastosta. Se on suomenkielinen ja saatavissa. Kiitos kommentista ja vihjeestä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarja K. kirjoittaa: […ekspressionismi vaikuttaa tarpeelliselta taideilmaisulta.] Siltä se tuntuu! Pelkkä väriterapia vaikuttaa ihmisen mielialaan positiivisesti! Kiitos kaikista näistä linkeistä ja sydänmerkistä! Mukavaa kevättä! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tämän aihepiirin käsittelystä. Kirjoitus oli mielenkiintoinen. Asun itse paikkakunnalla, josta on pitkä matka Helsingin ja sen lähiseudun taidemuseoihin.
Ulkomaille matkustettaessa pääsen ainakin suurissa pääkaupungeissa kuuluisien taideaarteiden äärelle ja sitä myös hyödyntänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi, että on vaihtoehto ulkomaat! Se avartaa taideaarteiden saatavuutta! Kiitos kommentista ja sydänmerkistä!
Ilmoita asiaton viesti