Onko Jokainen Taiteen Tekijä Taiteilija?

Ylen palstoilla on keskusteltu aiheesta Onko Jokainen Taiteen Tekijä Taiteilija. Tästä aiheesta on keskusteltu Ylen Uutisissa 29.3.2021.

Asiasta kertoo Päivi Puukka otsikolla Kuka tahansa ei kelpaa taiteilijaksi. Laura Friman (toimittaja, kirjailija) kirjoitti ja aloitti kiivaan väittelyn — kysyimme asiantuntijalta, kuka tittelin ansaitsee.

– Frimanin mukaan taiteilija ei ole se, joka maalaa aikansa kuluksi sohvaansa sopivan taulun… Kuka tahansa ei kelpaa taiteilijaksi… Hän kysyi, onko jokainen taiteen tekijä taiteilija. Ja tuli siihen tulokseen, että ei ole. En tässä nyt lähtisi Yle:n sivulle keskustelemaan. En ole itse taiteilija, mutta pidän koko keskustelua aiheesta hieman outona ja jopa merkityksettömänä.

Ei taidetta voi kuka tahansa tehdä vaikka haluasikin eikä pakosta taidetta tehdä.

– Mielestäni taiteilija on henkilö, joka luo taidetta ja se luominen syntyy ihmisen sisimmässä maailmassa.

– Ehkä sisimmästä voi tulla sellainen tunne, että on pakko jotain luoda… maalata, piirtää tai veistää ja tuoda esille katsojalle niitä tunteita jotka on upotettu taideteokseen. Eikä siihen tarvita edes erikoiskoulutusta ja jonkun viranomaisen hyväksyntää.

Itseoppineita taiteilijoita on maailmalla vaikka kuin paljon. Itseoppineiston parhaimmistoon kuuluu ehdottomasti tämän blogistanin taiteilijamestari Ari Alsio. Pieni osa hänen tuotannostaan on parhaillaan esillä Uuden Suomen Vapaavuorossa.

Kannattaa tutustua!

+2
viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu