Suomalaista Teetä Maitohorsmasta

Tuttavani toi minulle Pietarista teetä nimeltään Ivan-tshai
Sen maku muistutti minua niistä köyhistä nälkävuosista, jolloin ehdottomasti piti kerätä ja kuivattaa Ivantsai -kukkaa. Iivanan teelle on Venäjällä jo pitkä perinne. Kurkistinpa Ivan teen historiaan.
Iivananteen historiaa
Ivan-teen historia on täynnä arvoituksia ja mysteerejä, kuten tämän juoman nimikin. Venäjän parantajat kutsuivat sitä “Ivan teeksi” sen vahvojen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi.
Ensimmäinen maininta tästä lääkkeellisestä juomasta löytyy 1200-luvun käsikirjoituksista. Legendan mukaan Aleksanteri Nevski meni Koporin linnoitukseen, jossa hän taisteli saksalaisten ristiretkeläisten rykmentin kanssa. Tiukan taistelun jälkeen paikallisen luostarin munkit antoivat Suurruhtinalle maistiaisena Ivan-teetä. Juotuaan sitä hän nukahti kuin vauva. Seuraavana aamuna suuriruhtinas tunsi olonsa virkeäksi ja vahvaksi. Aleksanteri Nevski ohjeisti paikallista väestöä keräämään “kapealehtisiä maitohorsmia kohottamaan terveyttä ja lievittämään sotilaiden kärsimyksiä taistelussa”.
Kopor-teetä alettiin valmistaa suuria määriä Katariina toisen hallituskaudella. Keisarinna Savelovin hovi päätti Kiinan matkan jälkeen avata teetuotannon tiluksillaan Koporjessa. Tee tehtiin kapealehtisestä maitohorsmasta, ja maun rikastamiseksi siihen lisättiin muita alueella kasvavia yrttejä. Muutamaa vuotta myöhemmin Koporye alkoi toimittaa teetä Moskovaan ja pian Eurooppaan.
1900-luvun alussa Ivan tee oli toisella sijalla maan vientituotteiden luettelossa. Ei vain Koko Eurooppa rakastanut juoda sitä, vaan myös Aasia, sekä Kiina. Ulkomailla juomaa on kutsuttu venäläiseksi teeksi. Ulkomaalaiset arvostivat teejuomaa sen hämmästyttävän maun ja hyötyjen yhdistelmästä.
Iso-Britannia osti Venäjän keisarikunnalta kymmeniä tuhansia kiloja Ivan-teetä, vaikka sillä itsellään oli suuret teeviljelmät.
Sitten oli kausia, jolloin muut teen tuottajat tulivat silloin tällöin väliin, yrittivät ja saivatkin kilpailijan pois teemarkkinoilta.
Lopulta East India Company onnistui saavuttamaan tavoitteensa, ja Ivan-teetä alettiin ostaa Euroopan maissa vähemmän aktiivisesti. Vuoden 1917 vallankumouksen ja bolshevikkien valtaantulon jälkeen teen tuotanto lakkasi kokonaan.
Venäläisen teen tuotannon osittainen palauttaminen tapahtui Leningradin piirityksen aikana: voimiensa palauttamiseksi sotilaat valmistivat teetä kapeakasvuisesta maitohorsmasta. Tuotteiden ohella teetä alettiin toimittaa Leningradiin sen jälkeen, kun kasvitieteen professori I. Palibin julkaisi lehdessä artikkelin vuonna 1942. Siinä hän ehdotti maitohorsman lehtien käyttämistä teejuoman valmistukseen soveltaen niihin käymistekniikkaa.
90-luku toi Ivan teelle ennennäkemättömän suosion Venäjällä. Lääkärit ja tutkijat olivat jälleen kiinnostuneita sen lääketieteellisistä ominaisuuksista. Lukuisten tutkimusten mukaan Ivan-teetä
- voidaan käyttää missä iässä tahansa.
- Se stimuloi immuunijärjestelmää,
- hoitaa ruokajärjestelmän sairauksia,
- piristää täydellisesti,
- vaikka sen koostumuksessa ei ole kofeiinia.
Teejuoma sisältää 6 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin sitruuna. Se sisältää ryhmien A ja B vitamiineja, polysarakideja, pektiiniä, makro- ja mikroelementtejä sekä muita hyödyllisiä aineita.
Tänään voimme jälleen nauttia Ivan-teen hyvästä mausta ja aromista käyttämällä esi-isiemme kokemusta ja tietoa sen tuotannossa.
Omat muistot
Omat muistot siitä miten käytännössä sitä teetä valmisteltiin ovat heikot. Ehkä prosessi oli aivan tavallinen niin kuin muidenkin teejuomien valmistamisessa. Ja ehkä tätä lääkekasvia käytettiin muutenkin valmistettuna.
Sain pitkäaikaiselta tuttavaltani mielenkiintoisen savonkielisen reseptin, jonka julkaisen tässä. Juuri nyt on vuoden paras aika kerätä ja kuivattaa maitohorsmaa ja sitten talvella nauttia tee tavalla tai toisella. Näinhän Savossakin tehdään. Tätä valmistusmenetelmää en ole ennen kuullutkaan!
MUALIMAM PARAS HIJOSTUSKONSTI
Kotjmaesija luonto-yrttejä, villivihanneksija juoma- sekä syömä-aeneiks aniharvat viksut kerree ja kehittellöö. Tältäkii osin Suomenniik kansa enemmistö pahast or rappeotunt.
Lähes sattumoesim mualimam parraah hijostus- elikkä fermentoentkonstim männä vuonna aekaseks saenj. Toemii tok muillakiik kasviksil mut suosikkinj on helepost hyövynnettävä, ravinteikas, terveösturvallinem maetohorsma elikkä rentur ruusu.
Vennäällä horsmasaekka ikvanaha on, hyvä ja huokee juoma. Inkerim mualla, Narvaj ja Pietarim puoljvälis on Kaprion kylä. Kaprijolaesteh horsmatee olj aekonaal luajalt kuulu ja lavijalt kaopiteltu. Kaporje-saekaks sitä sanottiin, kaporje-tshaiks. Vennääks seo ivan-tshai, iivanin saekka. Horsmookii inkerjläeset ivan-tshaiks nimitti. A ivan-tshaihan se tuossa!
Maetohorsmat koko suven käöttökelepossii ovat, juurakot tok talavelkii. Puhtaemmillaam, parraemmillaah horsmat on eteläeses Suomes touko-kesäkuus. Kätevintä om poemijak 26 – 33 sentim pittuisija latvuksija. Tietyst voejjaar riipijäv vual lehtijä tahip pelekästään kukkija.
Kotosalla levitellään tuoleillep, pöyvvillep puhtaeta, kuivija sanomalehtijä. Niihem pijällel latvukset asetellaam muutamaks vuorokaovveks kuivahtammaa. Sit kul lehet or rapisevan kuiviks vetesäh haehuttanna, ne varsist riivitää. Varret siliputaan sentim pätkiks ja sullotaan sammaa astijaal lehtiin sekkaa. Tölökki täötetään kukkuroelleen, sisältöö koko aejjam pohjoo koht yhä tiukemmim paenellev, vaekkapa peruna- tahikka puolukkanuijjal survoenj.
Puolel litral lasjtölökit on kätevänkokosija käöttö-astijoeta.
Varret on tarpeeh hijostukses sen tähej, jotta ne jonniiv verrav vettä sisältävinä maetohappokäömisev varmistaat. Hiostumineh hoetuu muutamas vuorokaovves. Pitemp aeka väkevämmän saekan synnyttää. Rajasat tietyst silläkii.
Astija ku aevan on täönnä tiukkaan sullottuva kasvi-aenesta, laetetaan tiivis kans tiukast kiinni. Huoneel lämmös hijostumis-rosessi hilijallee etenöö. Tiukkaal litistetyssä, ilimat pihallep puserretussa horsmasilipussa käönnistyy kasvimassal luonnostaas sisältämmiim maetohappobakteerii avul verkkaenen käömistapahtuma, samallaenen ku AIV-rehun, säelörehun tejos. Täs ei apuhappoja tarvita eikä käötetä.
Tälviisii suahaav vahvoo, voemallista horsma-haovve-aenesta. Sitä kun kunnolla nuuhkasoo, tuntuupa tuttu AIV-rehun tuoksu. Tuotetta soppii tietyst muunnellakkii. Esmerkiks silviisii, jotta jo hijostusvaehees tahip peräst päel lisätääh hiukka mustaherukan nuorija lehtijä sekä silimii iloks horsmiin sini-puna- ynnä ruiskaonokij ja sikurin sinikukkaesija. Horsmahaovvetta perinteisest juomiin tejos käötetääm mut soppiipa sitä ruokiinniir ripotellaj ja vaek täötekkakkuin koristelus hyövynnellä.
Yks erityis-herkku ja makosa, veikee eväs on horsmavohvelit mut seon sittej jo oma tarinasa.
Maitohorsman kuivatusta kotioloissa
Kiiom Mikko
23.6.2023
Rentur Ruusu
Nyt kiireesti kaikki keräämään maitohorsmaa ensi talven eväiksi!
Jaakko Korpi-Anttila!
Kiva kun tulit lukemaan ja annoit vielä sydänmerkin!
Kiitos ja mukavaa lavatanssikesää! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Näen kirjoitusta Ivan teestä tässä ensimmäistä kertaa, en ole kuullutkaan. Isäni toi aikoinaan Neuvostoliitossa vierailtuaan mustaa venäläistä teetä tuliaisiksi. Meillä vaikutti olevan jokin näkymätön yhteys nauttia mustasta venäläisestä teestä. Jo hyvin nuorena lapsena arvostin sitä, että kotona oli teetä tarjolla. Tosin jos ei ollut, hyväksyin myös niin sanotun maitoteen iltapalalla. Maitotee valmistetaan niin, että kupissa on pohjalla tilkka maitoa, lisätään sokeria ja kuumaa vettä. Kyllä musta tee maitoteen aina voittaa.
Mistähän sitä Ivan teetä saisi nykyään ostaa? Voisin maistaa…
Ilmoita asiaton viesti
Hei, ei Suomesta näköjään saa mistään ostaa. jos haluat, niin mielelläni lähetän kaksi pientä teepussia maistijaisiksi kirjekuoressa, jos annat jonkun postilokeron numeron.
Mukavaa kesän jatkoa! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Hei,
kiitos maistan mielelläni.
Ilmoita asiaton viesti
Teepussit tulivat postissa, kiitos! Keitin teetä ja sen makuhan on erinomainen. Olisihan se kiva, jos sitä saisi kaupasta tai terveyskaupasta esimerkiksi Iso Omenassa tai Lippulaivassa.
Ilmoita asiaton viesti