Suomen Vanhin Puurakenteinen Voimalaitos. Purettu.
Tämän blogin aihe syntyi, kun katsoin Raution toimintakeskuksen facebook-sivulla julkaistuja kuvia pienen ryhmän asukkaitten retkestä, jossa myös kuvia autismiin kirjoon kuuluvaa lapsenlapsestani. Julkaisen niitä kuvia alempana blogissa.
Kuvien katselusta tuli sellainen vaikutelma, että olen nähnyt noita maisemia itsekin. Todennäköisesti olin käynyt jonkun eläkeläisten ryhmän kanssa siellä päin ja tuo vanha puurakenteinen voimalaitos kävi kiinnostamaan nyt, joten siitä ensin.
Historiaa
Hiokepitoista käärepaperia valmistanut Aktiebolaget Simpele-yhtiö tarvitsi lisää käyttövoimaa Simpeleen tehtaalleen 1900-luvun alussa. Hiitolanjoen koskista ylimmän, Juvankosken, vesivoima oli jo hyödynnetty ensin sahan, sitten hiomon suorakäytöllä. Niinpä päätettiin jatkaa alempien koskien rakentamista. Insinööri Axel Söderlundin suunnittelema Lahnasenkosken voimalaitos valmistui 1911 ja oli ensimmäinen sähköä tuottanut voimala Hiitolanjoessa.
Voimala oli käytössä lähes alkuperäisellä koneistollaan 2000-luvulle. Vuonna 2001 Vantaan Energia Oy osti Lahnasenkosken voimalaitoksen, jonka sisuksiin asennettiin Ritakosken tapaan neljä Waterpumps Oy:n kompaktiturbiinia. Vanhassa voimalarakennuksessa on museaalinen näyttely, jonne pääsyä voi tiedustella Rautjärven kunnasta. Esimerkiksi mekaanis-hydraulinen säätäjä ja marmorinen valvontataulu ovat alkuperäiseltä rakentamisajalta.
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö osti Lahnasenkosken voimalaitoksen kiinteistön vuonna 2017 Vantaan Energia Oy:ltä. Voimala tuotti sähköä valtakunnan verkkoon 31.7.2022 saakka.
Uutta käyttöä voimalarakennukselle?
Vanhassa voimalarakennuksessa on museaalinen näyttely, jonne pääsyä voi tiedustella Rautjärven kunnasta. Esimerkiksi mekaanis-hydraulinen säätäjä ja marmorinen valvontataulu ovat alkuperäiseltä rakentamisajalta. Rakennuksen tuleva käyttöä pohditaan – hyviä ehdotuksia otetaan vastaan.
Lahnasenkoskessa suurin putouskorkeus
Lahnasenkoski lienee saanut nimensä otollisesta kala-apajasta varsinaisen kosken alapuolella. Tätä rehevää jokisuvantoa on joskus nimitetty Lahnalammeksikin ja tuntuvia nimikkosaaliita saadaan toisinaan edelleen. Rakennettu putouskorkeus on 8 m, voimalan teho oli 0,8 MW ja sähkön keskimääräinen vuosituotanto 4’500 MWh. Voimalan turbiinit pysäytettiin heinäkuun lopulla 2022 ja irrotettiin elokuussa.
Lahnasenkosken pato on purettu syksyllä 2022 – lohikalat rynnivät koskeen välittömästi.
Tällaisia muistoja tällä kertaa.
Ilo nähdä lapsenlapseni retkeilemässä itsellekin tutuilla paikoilla.
- https://hiitolanjoki.fi/lahnasenkoski/
- Raution Toimintakeskuksen Facebook.






Purkuasioita on nykyään paljon, ja ne saattavat ahdistaa melko paljon. Padon purku olikin hyvä luonnon kannalta ja kiva kuulla, että kalakanta hyötyy ja siis ihmisetkin.
Voimalarakennukselle ei siis enää käyttöä löytynyt? Vanhat rakennukset nostavat muistoja mieleen, mutta onneksi niistä jää edes kuvia talteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmeen kauan palvelikin tuo pieni puurakenteinen voimalaitos! yli 100 vuotta! ja tuotti vielä sähköä valtakunnan verkkoon 31.7.2022 saakka! Niin se on, että uusi sukupolvi purkaa heidän mielestä tarpetonta tieltä pois ja rakentaa uutta…kunnes seuraavat sukupolvet tekevät samoin. On se kiva, että käyttöä löytyi tuolle vahvalle vielä rakennukselle!
Kiitos kommentista ja sydänmerkistä!
Ilmoita asiaton viesti
Kun kenraali Talvela neuvotteli Neukkujen kanssa uudesta rajasta sodan loputtua, hän mainitsi muistelmissaan, että ”Simpele saatiin pelastettua”. Vasta myöhemmin tajusin, että Simple oli tärkeä pelastaa, koska Marskin hyvä ystäva kenrl. Walden omisti Yhtyneet Paperitehtaat. Juuri Paperitehtaat tekivät Simplelstä kokoaan tärkeämmän Suomen historiassa.
Usein keväällä paikkakunnan oppikoulut toivottivat kesän tervetulleeksi järjestämällä yhteisen urheilupäivän. Tähän kuului illalla pari tuntia tanssia ja näteimmät tytöt tulivat aina Simpeleeltä. Minäkin tanssin yhden kanssa useamman kerran!
Ilmoita asiaton viesti