Suuri Suomalainen Taiteilija Inkeristä

Toivo Rännäli. Kuka Hän On?

Toivo Vasilievich Rännäli. Inkerin suomalais-Taiteilija ja Kirjailija. Venäjän Taideakatemian kunniajäsen.

Syntynyt 25. lokakuuta 1921 Tozerovon kylässä Leningradin alueella Inkerin talonpoikaisperheeseen. Toivon isä, Vasily Fedorovich Rännäli, itse rakasti taidetta ja hänen isoveljensä Eino maalasi vesiväreillä.

Toivon vanhemmat olivat inkerinsuomalaisia, jotka muiden inkerinsuomalaisten joukossa karkotettiin kotiseuduiltaan. Koko Rännälin perhe — vanhemmat ja neljä lasta — vietiin huhtikuussa 1931 Krasnojarskin alueelle.

Opiskelu

Toivo Rännäli opiskeli Etelä-Jenisein ammattikorkeakoulussa. Vuonna 1939 (18 vuotias). Erityiskomentajan toimiston erityisluvalla hän pääsi Omskin taidekouluun, jossa opiskeli kolmanteen vuoteen saakka (1941), jolloin hänet mobilisoitiin armeijaan, mutta hänet kutsuttiin pian takaisin.

Työ

Hän työskenteli maalaus- ja piirustusopettajana Etelä-Jenisein lukiossa. Hän opetti ensin piirustusta paikallisessa koulussa ja aloitti sitten työskentelyn geologisessa ryhmässä maanmittausteknikkona. Hänen repussaan oli aina maaleja, lyijykynää, paperia, monia luonnoksia ja vesivärejä. Näiden retkien luonnoksista tuli hänen ensimmäisten maalaustensa materiaali.

T. V. Rännälin teoksia on Venäjän taidemuseoiden kokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa Japanissa, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Saksassa, Etelä-Afrikassa, Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä. Yli sata maalausta pidetään Krasnojarskin valtiollisessa V. I. Surikovin taidemuseossa.

Näyttelyt

Vuonna 1946 hän osallistui ensimmäistä kertaa ammattitaidenäyttelyyn, joka oli omistettu Vasily Surikovin muiston 30. vuosipäivälle. Vuonna 1959 oli taiteilija Toivo Rännälin ensimmäinen henkilökohtainen näyttely.

1960-luvulla Toivo Rännälin taidetta on ollut näyttelyissä Moskovassa ja monessa isoimmassa Siperian kaupungissa muun muassa, Novosibirskissa, Krasnojarskissa, Omskissa, Barnaulissa jne. kuin myös useissa Neuvosto-tasavaltojen pääkaupungeissa.

1980-luvulla taiteilija Toivo Rännälin näyttelyt ovat olleet mm. Englannissa, Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Sloveniassa.

Muuttaminen Suomeen

Vuonna 1995  hän muutti perheensä kanssa Suomeen ja asui Vantaalla.

Nettikirjoituksen mukaan, vuonna 2011 taiteilija Toivo Rännälin 90-vuotis-juhlanäyttely pidettiin Helsingissä.

Toivo Rännäli kuoli 91-vuotiaana 15. maaliskuuta 2012 Vantaalla.

Olen kirjoittanut vuonna 2012 blogin Vapaavuoroon ”Toivo Rännäli in memoriam”, josta lainaan:

”… Toivo Rännälin kertomuksen mukaan häntä ei kelpuutettu Suomen taiteilijaliiton jäseneksi. Hän ei saanut myöskään taulujaan maan taidenäyttelyihin.”,

joten voi päätellä, että Inkerin Suomalainen taiteilija oli pyrkimässä niin Suomen taiteilijaliiton jäseneksi kuin myös halunnut laittaa omia taulujaan taidenäyttelyihin Suomessa, mutta miksi Suomen taiteilijaliitto ei hyväksynyt taiteilijaa Toivo Rännäliä liiton jäseneksi, eikä hänen tauluja taidenäyttelyihin Suomessa?

Oliko hän niin epäluotettava vaiko hänen taitonsa maalata oli niin heikko?

Miksi? Ihmettelen vielä kerran ja kysyn: Miksi Suomen taiteilijapiirit eivät hyväksyneet Toivo Rännäliä jäsenekseen?

Nyt ei pysty laittamaan Vapavuoron karuselliin Toivo Rännälin maalauksia, mutta linkin takana venäjänkielen sivulla voi niitä ihailla ja lopussa siellä on myös Jutube-video, jossa kerrotaan venäjäksi taiteilija Toivo Rännällistä.

Virtuaaliluento — muotokuva ”Taiteilija Toivo Rännel”

Lähteitä

+3
viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu