Talvi Illoin Akkunalla …

Lempi Heistosen Laulut
Lempi Heistonen (Хейстонен Любовь Семёновна) oli isoisäni Simo Heistosen (Хейстонен Семён Генрихович) (1880 – 1963) lapsi toisesta avioliitosta Varpu Heistosen (o.s. Tirranen) kanssa. Ensimmäisenä syntyi tyttö-lapsi Lempi ja sitten vielä neljä poikaa: Eino, Arvi, Viljam ja Sulo.
Kaunis Lauluääni
Lempi-tädilläni oli kaunis lauluääni. Ennen muuttoa Suomeen onnistuin nauhoittamaan radionauhurilla pienen osan hänen lauluista ja monesta niistäkin vain ensimmäisen säkeistön, koska hän ei olisi jaksanut laulaa kokonaan kaikkia lauluja alusta loppuun. Sovittiin, että tavataan vielä tämän asian merkeissä, mutta valitettavasti minä lähdin pian Suomeen töihin ja tapaaminen jäi viimeiseksi.
Mutta hyvä kuitenkin, että jotain jäi muistoksi Lempi-tädin lauluista.
Talvi illoin akkunaan, jäiset liljat kukkimaan …
Tämä laulu on jäänyt kovasti mieleeni, koska siellä vaelluksessa usein talvella olivat asunnot, joihin meidät oli sijoitettu, kylmiä ja talon sisäpuolelta ikkunan puoliväliin asti oli laitettu laudat poikki ikkunan ja ikkunan ja lautojen väli oli laitettu täyteen sahajauhoja. Kesäksi ne purettiin pois.
Kun tuli talvi ja pakkaset, me lapset siinä sitten odotimme milloin ne jäiset liljat ilmestyvän lasin pintaan.
Uraliin Udmurtiaan
Asuimme siirtolaisina Udmurtiassa neljä sodanaikaista vuotta (1941 – 1945) ja laulu Uraliin kaikui kaikkina niinä vuosina usein joukossamme, mutta eniten varmaan kuitenkin laulu:
Ikävällä kaipailen armas kotia;
ajatukset aina ovat siellä.
Luoja kaikkien maan ja taivasten
Suo mun kerran kotiin päästä vielä..!
Mutta meille ei sitä onnea suotu koskaan! Sota tuhosi Kodin!
Uraliin, Uraliin…
Siinä, niinä sodan aikaisina ja jälkeisinä vuosina, monet Inkerin suomalaiset joutuivat syyttömänä vankilaan. Niin myös monet sukulaisemmekin.
Esimerkiksi Lempin tuleva puoliso Ivan Hokkanen / Sergeev oli joutunut Suomeen ja palveli Suomen armeijassa Jyväskylän lentokentällä. Vuonna 1944 hänet palautettiin Neuvostoliittoon ja siellä samaan tien joutui kymmeneksi vuodeksi vankilaan. Hän selvisi hengissä ja löysi meidät Pihkovan alueelta, jossa tutustui Lempi-tätini.
Lempi, tytär ja Ivan. Lempi Heistonen ja hänen puolisonsa Ivan Sergeev / Hokkanen ja heidän esikoisensa Valja-tytär. Kuva otettu Pihkovan alueella Igomelissä 1950-luvun loppupuolella.
Sukulaisemme Tahvana / Stepan Tirranen joutui vankilaan Arkangelin alueelle. Hän oli Oinaalan Tirrasia, samasta talosta, Annukkalasta, josta olivat kotoisin isoisäni Simo Heistosen molemmat puolisot. En tiedä milloin ja missä hänet vangittiin ja kuinka pitkäksi aikaa, mutta jokaisen inkeriläisen lähipiiristä oli joku, joka oli viety vankeuteen. Sukulaisen joutuminen vankilaan oli häpeällinen ja pelottava asia.
Arkangeli
Kun minä, Viola, pääsin opiskelemaan Arkangeliin ammattiopistoon vuonna 1952, niin Tahvana löysi minut sieltä nähtyään lehdessä uutisen, jossa kerrottiin minun voittaneen jonkin luistelukilpailun ja kävi tapaamassa minua yhdessä jonkun nuoremman miehen kanssa. Sanoi minulle, että se on hänen kaveri. Minulla oli sellainen käsitys, että hän oli lomalla vankilasta tapaamassa sukulaista.
Vangin laulu
He tulivat asuntolaan, jossa kaikki kämppäkaveritkin olivat paikalla jo pelkästä uteliaisuudesta. Olihan minulla vieraita vankilasta! Minua pelotti hieman, mutta kyllä niin asuntolan valvoja kuin opettajatkin varmasti tiesivät vierailusta eivätkä estäneet tapaamista. He olivat molemmat aika siististi puettuja ja Tahvana pyysi minut mukaan valokuvaamoon ja myöhemmin lähetti valokuvan minulle. Julkaisen sen tässä:
Vankilassa Tahvana oli niin luotettava ja osaava, että vapauduttuaan hän sai työpaikan samaisesta vankilasta ja hänet myös valittiin vankilan johtokuntaan.
Varpu-mummo
Päätän tämän kertomuksen Lempin äidin Varpu / Varvara Heistosen (o.s. Tirranen) kuvaan.
Varpu-mummo. Lempin äiti Varpu / Varvara Heistonen (o.s. Tirranen). Kuva otettu Igomelissa Pihkovan alueella 1950-luvun puolivälissä.
Tunsin minäkin Lempin äidin, eli Varpu-mummoni hyvin. Hänen vanhempi siskonsa Katri kuoli ja Simo Heistoselle jäi neljä alaikäistä ja äiditöntä tyttölasta. Simo silloin kosi Varpua. Varpu suostui ja lähti vaimoksi perheeseen, jossa oli jo neljä lasta. Sitten Varpu synnytti vielä viisi lasta lisää.
Minä olin Varpu-mummon ensimmäinen lapsenlapsi. Katri-mummoa en ole nähnyt.
Varpu-mummoa kävin tapaamassa myös Leningradin sairaalassa silloin, kun hän oli kovin sairas. Lempi-tytär hoiti äitiään kotona Siverskassa viimeiset vuodet. Sielläkin kävin usein.
Lempi-täti kertoi Varpu-mummon viimeisestä hetkestä. Hän oli puhunut juuri äitinsä kanssa ja poistui hetkeksi. Kun hän palasi huoneeseen, niin Varpu-mummo oli laittanut kädet ristiin rintansa päälle ja nukkunut pois.
Äidin Laulu
”Äidin Laulu” ei ole Lempi-tädin laulamana. Minulla ei ole nauhoitettu, joten tässä nauhoituksessa lauloin yhdessä Aino Puumalaisen kanssa.
Myös monessa paikassa julkaistuissa nyt nauhoituksissa olin hieman tukemassa taustalla, koska Lempi-täti oli jo väsynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Jari-Pekka Vuorela, kiva kun kävit lukemassa ja kuuntelit varmaan Lempi-tätini lauluja! Kiitos paljon ja hyvää kevättä!
Ilmoita asiaton viesti