Puurakentamisen taidonnäyte Sevillassa, mutta sopisiko sama tyyli Guggenheimiin?

Guggenheim-kisa on vasta alkumetreillä ja jo nyt  vahvoja mielipiteitä riittää vähän jokaisella. Koska puurakentaminen on tullut  vahvasti esiin , niin kaivoin minäkin vanhat kuvani Sevillasta, jossa on liki 30 metriä korkeita päivävarjojen laella kierteleviä näköalatasanteita.  Näky on hämmästyttävä, kun sitä katsoo  vähän kauempaa ja näkee kuinka ahtaalle paikalle se on vielä rakennettu.

Katutasolla on kauppahalli ja muita liikkeitä ja sen yläpuolella on avoin 3500 neliön ulkotila. Ylempänä rakennuksen katolla kiemurtelee 250 metriä pitkä kävelykatu, josta on upeat näkymät Sevillan kattojen ylle.  Ihmeen vähän siitä on yleensäkin puhuttu, vaikka toisin luulisi?  Toki Sevilla jää vähän syrjään tavanomaisista turistikohteista.

Metropol Parasolin on suunnitellut saksalainen arkkitehtitoimisto Jurgen Mayer H ja sen rakentamiseen on käytetty suomalaista puuta ja puuosaamista.  Rakentamiseen on on mennyt  3400 kestopuusta tehtyä elementtiä. Teknisesti haaste on ollut vaativa erityisesti liitosten suhteen, jotka jo kuviakin katsomalla selviävät hyvin maallikollekin. Liitoksia kuullemma laskettiin vuosia monen insinöörin voimin.

Se oli myös yksi maailman suurimmista ja teknisesti vaativimmista puurakennuksista ja päivävarjojen rakentaminen maksoi 80 miljoonaa euroa, josta Metsäliitolle hanke toi liikevaihtoa 10 miljoonaa euroa. Lukuisten pinnoitteiden  päällä on maali, joten  Metropol Parasol ei näytä edes puulta, kaukaa kylläkin. Kustannusarviot koko hankkeessa olivat mittavat ja jos oikein muistan, niin budjetissa ei pysytty lähimainkaan odotetusta.

Itse suhtaudun puurankentamiseen varauksella, enkä myöskään ymmärrä, miksi suomalaisten pitäisi osallistua kilpailun kustannuksiin koska alunperinkään ei niin ymmärtääkseni  sovittu?  Koko hanke on mielestäni epärealistinen ja kallis kun muitakin rahareikiä Suomessa näyttää riittävän.  Suunnitellut kävijämäärät ovat liioiteltuja ja tarkoitushakusia, mutta irtonaista rahaahan meillä näyttää vain riittävän kun kohde on tarpeeksi näyttävä ja sulkia satelee moniin hattuihin.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu