Berliinin East Side Gallerya on sanottu maailman pisimmäksi ulkoilmanäyttelyksi

Berliiniin on päästävä aina uudelleen ja uudelleen, ja jos kaikki varsinaiset turistinähtävyydet on jo moneen kertaan katsottu, niin nuo muuriin maalatut kuvat sykähdyttävät aina uudelleen ja uudelleen.

Berliinin itäpuolen pätkä koristeltiin Saksojen yhdistymisen kunniaksi taiteella, jota vuonna 2010 jouduttiin uudestaan korjaamaan kun sää ja töhrijät olivat tehneet pahaa jälkeä 1, 3 kilometriä pitkässä palassa muuria.  East Side Gallery avattiin 1990 ja se on ollut vuodesta 1992 suojelukohde taiteen vuoksi, mutta myös siksi, että se on pisin alkuperäisellä paikallaan seisova muurin osa.

Elokuussa  13. päivään 1961 asti Länsi -Berliini oli avoin kapitalistinen saareke keskellä DDR:ää. Sen kautta siirtyi 2,7 miljoonaa henkeä pois Itä-Berliinistä ja pääasiassa koulutettua väkeä. DDR:N johdon kannalta tilanne oli niin huono jo talouselämänkin kannalta, että  puoluejohtaja  Ulbricht sai tahtonsa läpi Nikita Hrustsovilta. Muuri rakennettiin Eric Honeckerin johdolla ja virallisen selityksen mukaan se oli ”antifasistinen suojavalli”.   Muuri repi kansakunnan kahtia ja se vaati ainakin 200 kuolonuria kun rajavartiat kylmästi ampuivat pakoon yrittäneitä kansalaisiaan. 

Minulle tämä muurinpätkä on aina ollut vapauden symboli, joka toivon mukaan säilytetään edelleen sukupolvelta toiselle. Muistan vielä hyvin kuinka suuri suru saksalaisilla oli aina  kun taas joku epätoivoinen nuori oli ammuttu  muurille ja sanomalehdissä oli lukuisia murheellisia kuvia tapahtuneesta..

Onhan Berliinissä paljon muutakin kuin muuri, niin taidenäyttelyitä, museoita, hieno eläintarha, jossa mm. kuuluisa jääkarhun pentu Knut syntyi ja joka sai berliiniläiset ihan sekaisin. Itse olimme siellä siihen aikaan, mutta jonot olivat sitä luokkaa, ettei nähty Knuuttia ja nythän se onkin jo iso poika.

Huhtikuussa Britzer Gartenissa kukkii silloin tuhannet tulppaanit ja väriloisto on todella hieno… sanoisin jopa lähes Keukenhoffin tasoa… Se on myös valittu yhdeksi kauneimmaksi Saksan puistoista.

Televisiotorni on 368-metriä korkea ja sieltä on huikaisevan upeat näkymät 200-metristä. Minulla on kuvissani tornin edessä liikkuvasta autosta näpätty kuva, jossa sen edessä on St. Marienkirchenin torni, joka on Berliinin toiseksi vanhin käytössä oleva kirkko vuodelta 1292.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu