Esa Saarinen, kirkkaudesta kirkkauteen ja kiitollisuudesta hyvyyteen…

”Hyvää Joulua nuorelle parille” sanoo Esa Saarinen meille silmät ystävällisesti tuikkien kun poistumme parkkihallin hissistä viime joulun aikaan.. Hetkeä aikaisemmin oli Esa jäänyt odottamaan meitä pitäen hissin ovea auki ja muutaman sanan vaihdettuamme oli ensitapaaminen filosofin kanssa ohi. Tämä viittaus ”nuoreen pariin” oli tarkoitettu ilahduttamaan meitä ja se toki lämmitti mieltäni, joka oli sen tarkoituskin. Jälkeenpäin ajattelinkin, miten mukava on tavata vieras ihminen josta säteilee ilo ja halu myöskin luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä.

Tämä kohtaus elävästä elämästä tuli mieleeni kun luin viime sunnuntain Hesarista Saska Saarikosken haastattelun Saarisesta, jossa hän kertoo puukotuksen aiheuttamista jälkitunnelmista.

Haastattelussa Esa sanoo, että ”taistelu elämästä oli eksistentialistinen kokemus, jossa tuntui tiivistyvän koko hänen elämänfilosofiansa:rohkeus, toiminta, ihmisten välinen yhteys ja hyvyys. Ennen kaikkea hyvyys”.

Näihin lauseisiin oli helppo uskoa ja haastattelun jälkeen myöskin uskon, ettei Saarinen ole tämänkään puukotustapauksen jälkeen menettänyt uskoaan luottaa ihmisyyteen ja hyvyyteen. Saarinen jopa vakuuttaa antaneensa hyökkääjälle jo anteeksi.

Ja mitä voikaan muuta odottaa ihmiseltä, joka vuonna 1994 kirjoittamassaan kirjassa ”Filosofia” kertoo aavistelleensa jo lukioaikoina, että elämän suuremmoisuudet ovat henkeäsalpaavia.

”On suuremmoista tutustua näkemyksiin, joita ilmiselvästi pitää virheellisinä. Aina on syytä lisätä oman ajattelunsa kimmokykyä. Mitä hillittömämpi näkemys, sen mielenkiintoisempi näkemys – jos joku sen pystyy perustelemaan. Olen ponnistellut tehdäkseni oikeutta filosofian valtavalle moninaisuudelle. En tiedä, olenko onnistunut mutta totean tämän: filosofia haastaa ennakkoluulottomuuteen ja henkiseen avaruuteen. Niiden arvojen toivon sykkivän läpi käsillä olevasta kirjasta.””

Filosofia on erilaisuuksien taidetta, sanoo Esa Saarinen kirjassaan ja saa minut vahvasti toivomaan, että hänen kaltaisiaan ihmisiä olisi meillä huomattavasti enemmän. Ehkei se nyt sentään ole yksinomaan filosofian ansiota, vaan siihen tarvitaan myös empatian ja mielen avaruuden lisäksi omaa ponnistelua luoda hyvää ympärilleen… Tahtotila hyvän kierrättämiseen.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu