Albert Einstein, mies joka mullisti aikansa tieteellisen maailmankuvan

Albert Einsteinia pidetään, ei vain nerona, vaan myös 1900-luvun suurena ajattelijana, joka osallistui vuonna 1955 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka aktiivisesti rauhanliikkeisiin yhdessä filosofi Bertrand Russelin kanssa.

Itse Albert totesi, ”että jos suhteellisuusteoria osoittautuu oikeaksi, saksalaiset sanovat minua saksalaiseksi, sveitsiläiset sanovat minua Sveitsin kansalaiseksi ja ranskalaiset sanovat minua suureksi tiedemieheksi.
Jos suhteellisuusteoria taas osoittautuu vääräksi, ranskalaiset sanovat minua sveitsiläiseksi, sveitsiläiset saksalaiseksi ja saksalaiset juutalaiseksi.”

Albert on myöskin kysynyt, ”että miksi niin monet ihmiset ihailevat minua, vaikka juuri kukaan ei minua ymmärrä.”

Miksi siis pitäisi edes yrittää blogia ihmisestä, jonka elämäntyö on alueella, jota ei itse ymmärrä, mutta sitäkin enemmän ihailee?

Itse olen työhuoneeni seinässä roikottanut paperikassia jo vuosikausia, jonka sain Bernissä olleesta Albert Einsteinista kertovasta näyttelystä, joka jäi lähtemättömästi mieleeni.

Toinen asia oli  tänään se kun törmäsin säästämääni nivaskaan laskelmia, jotka mieheni sai kauan sitten kurssikaveriltaan Jouko R:ltä, joka oli tehnyt omat laskelmansa  otsikolla :” Valon taipuminen auringon vetovoimasta”.  Niihin laskelmiin en puutu, mutta ihailen ihmisiä, joilla on jatkuvasti pyrkimys ylittää omatkin rajansa, vaikka niissä epäonnistumisen mahdollisuus olisikin suuri.

Einstein julkaisi 1905 ensimmäisenä Brownin liikkeen avulla atomien olemassaolon, josta hänelle ehdotettiin jo silloin Nobelia .
Alberthan julkaisi suhteellisuusteoriansa 1905.

Atomipommiohjelma aloitettiin 1939 ja kun atomipommi oli pudotettu Hiroshimaan,  Albert sanoi:

”Jos olisin tiennyt mihin kaikki johtaa olisin ryhtynyt suutariksi”.

Bernin museossa oli myös taulu, jossa kerrottiin Albertin urasta Bernin patenttiviraston 3.luokan asiantuntijana vuonna 1906. Hänen tuntipalkkansa oli chf 1,95, joka riitti hänen perheensä elättämiseen. Vertailun vuoksi taulussa oli myös työmiehen palkka  chf 0,54 ja tekstiilityöntekijän chf 0,29.

Albertin varsinaisista ajatuksista on minulle kertynyt kaksi helmeä, joita aina silloin tällöin mielelläni siteeraan:

”Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään.”

A.E:n sanoin: ”Jos ihmiset ovat hyviä vain siksi, että he pelkäävät rangaistusta ja toivovat palkintoa, niin olemme todella kurja joukko.”

Näihin ajatuksiin on hyvin helppo yhtyä.

Albert oli myös radikaali juutalainen, joka ei koskaan luopunut vakaumuksestaan eikä unohtanut, että kuului sorrettuun väestöryhmään.  Vuonna 1949 ilmestyneessä lehdessä, hän mm. kirjoittaa:

”Tekninen kehitys johtaa jatkuvasti työttömyyteen eikä työn rasittavuuden vähenemiseen. Voiton tavoittelu yhdessä kapitalistien välisen kilpailun kanssa johtaa pääoman epätasaiseen kerääntymiseen ja käyttöön, mikä aiheuttaa yhä pahempia lamakausia. Rajoittamaton kilpailu johtaa työvoiman valtavaan tuhlaukseen ja tuhoaa yksilöiden sosiaalisen tietoisuuden.

Yksilöiden tuhoamisen pidän kapitalismin suurimpana syntinä. siitä kärsii koko opetusjärjestelmämme. Liioitellut kilpailuasenteet syötetään opiskelijoille, jotka opetetaan palvomaan menestystä tulevalle uralle valmistauduttuaan. Olen vakuuttunut että on vain yksi keino välttää nämä vakavat haitat. Se on sosialistinen talousjärjestelmä, johon liittyy yhteiskunnallisiin päämääriin suuntautuva koulujärjestelmä.”

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu