Oopiumiunikko, (Papaver somniferum) lumoavan kaunis viljelykasvi..

Vihdoinkin sain taas pitkän odotuksen jälkeen nähdä unikkojeni puhkeavan kukkaan, joita joka ikinen kesä odotan suuremmalla innolla kuin mitään muuta puutarhani kasvia. Rankkasateet  täällä pääkaupunkiseudulla onneksi tulivat jo pari päivää ennen ensimmäisten kukkien puhkeamista, mutta monille aikaisemmille lajikkeille ne olivat melkoisen tuhoisat.

Pitemmittä puheita toivotan teille kaikille lämmintä ja sateentonta juhannusta! Iloa ja hyvää kesämieltä tuskin huonotkaan ilmat  kovin paljoa haittaavat kun tulossa on jalkapalloa… ja taas vieläkin enemmän jalkapalloa:)

 Toivon mukaan tulee niistä kiinnostuneille paljon  hyviä otteluita katsottavaksi juhannuspyhienkin ratoksi,  jos  nyt lumikuurot vielä sattuisivat armaan isänmaamme ylle laskeutumaan..

Pieni lisäys unikoiden "hyötykäytöstä."

Oopiumin nimi tulee kreikkalaisesta sanasta opos (mehu) ja somniferum (unen antaja). Oopiumin lääkekäyttö alkoi luultavasti Persiasta, josta se levisi arabien mukana myös kreikkalaisten ja roomalaisten käyttöön.

Oopiumia oli aikaisemmin käytetyissä Laudanumissa, Thielemannin tipoissa, Rosénin rintatipoissa ja yskäleivässä. Niitä käytettiin mm. unilääkkeenä, ripuliin ja punatautiin. Lisäksi se auttoi ”ankarassa kouristuksessa, vavahteluissa ja emän verenvuodoissa” (Kodin Lääketieteellinen Käsikirja 1897). Käytössä oli oltava kaikin puolin hyvin varovainen. Lönnrot luki sen myrkytyksiä aiheuttavien kasvien joukkoon, mutta varovasti käytettynä sitä saattoi käyttää peräruiskeisiin: ”Huowittawiin ja lewottawiin pannaan keittäissä sekaan wähän walmunpäitä taikka rahtunen hullukaalin lehtiä, tahi humaloita; wirwottawia laitetaan kylmänhaaliasta wedestä seotettuna maitoheralla tahi etikalla, taikka otetaan siksi tawallista piimäwettä paljaaltaan” (Suomalaisen talonpojan kotilääkäri 1856)

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu