Upea kierros Helsingin juhlaviikkojen viimeisenä päivänä

Juhlaviikkojen viimeisenä päivänä oli ihan pakko suunnata itsensä  Helsingin kierrokselle ja kolmen tunnin aikana ehti hyvin ottaa haltuun parhaat palat hienosta tarjonnasta.  Kiinnostavin oli heti kärkeen tuo paljon puhuttu Tatsu Nishinin hotelliksi kuorrutettu Havis Amanda. Suhtauduin siihen vähän ennakkoluuloisesti kun siitä ensi kertaa luin, mutta nyt ihastuin ikihyväksi!

Tosin ihastus vaatii  käynnin sisätilassa ja kokea itse miten viehko tuo Ville Vallgrenin neito onkaan näin läheltä katsottuna.  Kerrotaan, että vuonna 1908 paljastustilaisuuden jälkeen se herätti alastomuudellaan pahennusta, mutta kuten taiteilija on todennut, niin se kuvaa juuri  vedestä nousutta merenneitoa. Kaikki yöpymispäivät ovat jo varattuja (15.8-12.10) Valitettavasti!  Voin kuvitella kuinka hienoa on nukkua Amandan vieressä ja herätä aamulla komeaan näköalaan merelle ja Kauppatorille…

Seuraava näkemisen arvoinen kohde onkin Tommi Toijan Bad Bad Boy, eli veteen pissaava iso poika, joka seisoo sopivasti Enson talon edessä… Alvar Aallon luomus, joka herättää minussa aina harmin väristyksiä. Toivoisinkin, että Bad Boy saisi jäädä pysyvästi juuri tuohon paikkaan ilahduttamaan meitä huumorillaan myöhemminkin ja pehmentämään myös Enson talon massiivisuutta. Pitäisikö siitä tehdä vielä kansalaisaloite?

Seuraava kohde olikin vuoden 2014 World Photo-näyttely Sanomatalossa. Kuvasin sieltä yhden vaikuttavan valokuvan, joka heti kiinnitti huomiotani. Amerikkalaisen Peter van Agtmaelin toisen palkinnon tilannemuotokuvasarjassa saanut Magnum Photos.  Kuvassa on Irakissa sotilasajoneuvon räjähdyksessä ainoana elossa selvinnyt Bobby Henlim, joka menetti onnettomuudessa  kätensä ja 40% ihosta paloi, mutta nyt hän elättää itsensä koomikkona ja enimmäkseen vitsailee vammastaan… Selviytymiskeinoja on monia…ihailuni.

Roskalavapaviljonki oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä  tilataide-ja yhteisöteos. Kokeilukulttuurin, kierrättämisen ja uusiokäytön puolesta liputtava hanke on meille monille kerskakuluttaville ihmisille tärkeä muistutus vastuulliseen kuluttamiseen. Kaikki materiaalit rakennelmiin oli kerätty roskalavoilta. Hyvä!

Entä tuo paljon porua aina aikaan saanut Kiasma?  Kohtahan  se taas menee remonttiin, joka ei liene mitään uutta  helsinkiläisille veronmaksajille.  Näyteikkunassa oli Kiasma-kaupan alennusmyyntikyltti ja kävin kysymässä että miksi näin?  Kuulemma kauppa lopetetaan kokonaan remontin jälkeen. Olin hämmästynyt ja kävin heittämässä terveiset Infoon, että missä maassa ja kaupungissa löytyy taidemuseo, jolla ei ole omaa myymälää tiloissaan. Tiedän monia, jotka taidemuseoissa käydessään haluavat taidekortit, kassit ja esineet muistoksi  käynnistään. Onko siis Kiasmalla varaa poiketa tavanomaisesta käytännöstä, joka on myös itse taidemuseoille kannattava bisnes?  Luulisi Kiasman jo vähentyneen kävijämäärienkin takia pitävän siitäkin tulosta  hyvinkin voimakkaasti kiinni.

Oli hieno kierros ja varmaankin jäi vielä paljonkin mielenkiintoista katsottavaa väliin, mutta hyvä näinkin.

.

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu