Burano, Venetsian laguunin helmi, jota myös pitsisaareksi kutsutaan..

Burano on laguunisaarista värikkäin  joka erottuu hyvin selvästi jo  kaukaa mereltä katsottuna, eikä yksin värikkäiden talojensa tähden, vaan myös  San Martinon  dramaattisesti kallistuva kellotorni on vaikuttava nähtävyys.  Se on  kuulemani mukaan on vielä enemmän vinossa kuin Pisan torni. Kyläläisten mukaan torni kuitenkin pysyy pystyssä vielä vuosisatoja, ken elää niin näkee? Aika hurjalta se kuitenkin näytti.

Buranossa on valmistettu Euroopan hienointa pitsiä jo 1500-luvulta alkaen ja siitä käytettiin nimeä "punto in aria" (pisteitä ilmassa)  Nykyään se on hyvin harvinaista ja aito Buranon pitsi on saatavilla vain kiven alta,  kun  yhdenkin pienen liinan teko kestää viikkoja ja on lisäksi  hyvin kallista.  Pitsimuseossa on nähtävissä muutama mummo työssään ja katselin heidän työskentelyään ainoana koko siinä huoneessa. Mummoja ei läsnäoloni häirinnyt kun he puhuivat keskenään koko ajan varsin vilkkaasti italialaiseen tyyliin. Minusta itsestäni tuntui kuin olisi elänyt aikaa muutama sata vuotta sitten, niin täydellinen rauha museossa vallitsi. Buranossa toimii vuodesta 1872 pitsikoulu, Scuola dei Merletti, mutta nykyään sinnekin ovat kiinalaiset pitsit vallanneet tilaa halpojen hintojen tähden.

Buranolaiset elävät etupäässä kalastuksella. Se on myös itse venetsialaisten suosima viikonlopun retkikohde, koska siellä on myös useita kalaravintoloita, joka on myös tervetullutta vaihtelua Venetsian vilkkaaseen menoon.  Ihmettelen,  että en tiedä yhdenkään ystäväni  siellä ennen käyneen ja siksi myös katsoin Buranon ansaitsevan ihan oman blogin, vaikka minun ensin olikin tarkoitus ottaa tähän Murano mukaan, mutta upeita näkymiä on yksinkertaisesti ihan liikaa.

Venetsiasta laivamatka kesti noin tunnin verran ja matkahan menee upeissa maisemissa hyvinkin nopeasti. Matkan hinta on tuo sama kaikkialla eli seitsämän euroa matkan pituudesta huolimatta. Venetsiasta voi ostaa myös viikon lipun, jolla saa matkustaa niin paljon kuin sielu sietää ja se maksoi 60 euroa. Niin, jos menet Venetsiaan, niin älä unohda käydä Buranossa! Eikä siellä ole tarvitse  rasittaa itseään edes liikaa kävelemällä,  kun kaikki on niin  lähellä ja talojen värikylläisyyttä ei lakkaa hetkeäkään ihmettelemästä. Rakastuin ehdoitta Buranon saareen, johon on vielä joskus pakko päästä uudestaan. Suosittelen muillekin!

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu