Murano, lasinvalmistuksen ja lasitaiteen keskus jo vuodesta 1291

Venetsian saarista tunnetuin on Murano, jonka taidokkaat ja maailmalla arvostetut työt ovat edelleen kaikkialla haluttua lasitaidetta. Muranon vauraus perustui aikanaan pelkästään lasiin ja Muranon lasinvalmistajat olivat,   ja ovat edelleen arvostettuja ammattimiehiä.  Koko Venetsian taloudellinen  voima on perustunut paljolti juuri lasiin ja sen voi hyvin aistia kaikkialla, eikä vähiten näyteikkunoiden tuotevalikoimissa, joissa taidokkaat lasiesineet ja lamput ovat kaikkialla etusijalla.

Lasinpuhaltajien työtä voi seurata edelleen kadun varsilla olevissa pienissä pajoissa ja myös muutamissa lasitehtaissa.  Muranossa toimii muutamia maailmankuuluja yrityksiä joissa valmistetaan tunnettujen taiteilijoiden suunnittelemia uusia hienoja ja nykyaikaisia taideteoksia. Ne ovat myös hyvin kalliita ja näin Venetsiassa näyteikkunoissa pieniä teoksia, joiden hinnat liikkuivat 5000 – 10 000 euron välillä.

Lasimuseo, Museo dell`Arte Vetaria, jota itse odotin näkeväni ja saavani sieltä upeita kuvia oli nyt remontissa, joka aiheuttaa nyt  sen, että täytyy päästä sinne vielä ainakin  kerran uudestaan. Ei huono asia sekään.

Muranosaaren nykyinen seurakuntakirkko perustettiin vuonna 1348, mutta tuhoisa tulipalon jälkeen kirkko rakennettiin kokonaan uudelleen vuoteen 1511 mennessä.  Muranossa on muutamia hienoja palatseja todisteena sen menneestä suuruudesta, mutta kuitenkin suurin osa turisteista on eniten kiinnostunut juuri sen lasitaiteesta, joka näkyy myös muuallakin kuin vain kauppojen hyllyillä. Kaduilla, toreilla ja  lukuisten kanavien varrella on toinen toistaan erikoisempia teoksia. Kuvat puhukoon puolestaan.

Merimatka Venetsiasta kesti noin 45 minuuttia ja se ajaa mm. Venetsian hautausmaana toimivan saaren ohitse.. Saarelle voi tehdä myös retkiä suoraan Venetsiasta.  Meidän veneemme ohitse meni juuri vaikuttava venekulkue, jossa vainajan arkkua vietiin saarelle haudattavaksi runsain kukin koristelluin veneineen. Olin niin keskittynyt katselemaan kulkuetta, että ennen kuin sain kännyni esiin, niin kulkue oli jo kaukana meistä ja kuvasta tuli liian huono.

Lopetankin nyt  tämän Venetsian ja sen upeiden saarien hehkutuksen tähän, vaikka vielä itse Lidostakin olisi ollut paljon kerrottavaa. Mutta yritän nyt hillitä haluni kehua yksistään näitä seutuja,  kun Italia kokonaisuudessaan on niin hieno maa ja elämää on toki  muuallakin kuin vain  näillä seuduilla:)

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu