Yukicon, japanilainen populäärikulttuuri- tapahtuma Espoossa

Tänään on  jo toista kertaa kaksipäiväinen Yukicon peli- ja animee tapahtuma  Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa. Itse liikun tässä aika heikoilla jäillä, kun en sen kummemmin ole koko asiaan paljoakaan  ennen perehtynyt.  Toki jo viime vuoden tapahtumassa katselin kiinnostuneena näitä kauniisti tai/ja  hauskasti puettuja nuoria, jotka liikkuivat täällä Tapiolassa sankoin joukoin erikoisesti pukeutuneina. Onneksi sääkin heitä suosi.

Nyt kaivoin taas Lumiani esiin ja pyytelin nuoria poseeraamaan minulle ja  pienen taivuttelun jälkeen pääsin jopa sisälle ovensuuhun kuvaamaan kun vakuuttelin, etten livahda pitemmälle.

Liput kuulemma myytiin syksyllä 15-minutissa loppuun, joten suosio näyttää olevan suuri. Kiinnostus Japaniin ,  sen kieleen ja kulttuuriin on selvästi noussut myös  tässä lähipiirissä suureen suosioon. Samoin japanilainen  hyvin omaperäinen ja tunnistettava tyyli piirtää on kasvanut huomattavasti mangojen myötä..

Mangan asema Japanissa on paljon vahvempi kuin sarjakuvien asema on Euroopassa. Japanissa mangaa myydään  miljoonia kappaleita ja lukijakunta kattaa kaikki ikäryhmät. Japanissa ilmestyy viitisensataa mangalehteä ja viikottain ilmestyvää lehteä Weekly Shonen Jump-lehteä myytiin v.2011 lähes kolme miljoonaa kappaletta. Aihepiirit mangasarjoissa suunnataan usein tietylle ikäryhmälle tai muuten rajatulle lukijajoukolle. On fantasiamangaa, romanttista, taistelulajeja sisältävää, mutta myös koulutus- ja eläin mangaa on myöskin.

Ensimmäinen Euroopassa laajaa huomiota saanut manga oli Keiji Nazakawan Hiroshiman poika, vuodelta 1984-1985. Suomessa seuraava käännetty manga oli Katsuhiro Otomon Akira 1996. 

Itse aloin kiinnittämään huomiotani japanilaisiin sarjakuviin kirjakauppojen hyllyillä vasta muutama vuosi sitten, mutta nyt se taitaa olla suorastaan räjähtänyt suomalaisten nuorten suosioon. Erilaisia kansainvälisiä nettikerhoja,  vaatteiden myyntiä, musiikkia ja pelejä leviää suoraan Japanista meille Suomeen, joten saamme nähdä  vielä moniakin tapahtumia ympäri Suomea.

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu