Lehtikaali – rakkaani, uusin trendiruoka-villitys myös amerikkalaisilla

Lehtikaalia kaikissa muodoissa voidaan käyttää tuoreena, kuivattuna, sipseinä, smoothina, marinoituna ja jopa minun mielestäni  myöskin upean  kauniina kimppuna  maljakossa. Pidinkin jo syksyllä isoa lehtikaalikimppua pöydällä ja sen syvän vihreät lehdet näyttivät niin kauniilta, että ne voittavat monet leikkokukatkin  ihan kevyesti.

Ilahduinkin tänään kun näin HS:ssä Laura Saariikosken kirjoituksen kuinka USA on hurahtanut lehtikaaliin.  Tieto sinänsä oli aika yllättävä, vaikka toki lännestähän aina kuuluu jotain kivaa uutta,  jota ei nyt heti olisi arvannut juuri lehtikaalista. The New York Timesissä alkoi jo viisi vuotta sitten ilmestyä mainintoja  lehtikaalista ja jo vuonna 2013 se mainittiin lehdessä peräti 264 kertaa. Missähän yhteydessä maininnat ovat olleet. Ehkä terveyteen ja syöpiin liittyen, oletan?

 Mikähän ruokalaji tai aine mainitaan meillä arvostetuissa lehdissä niin usein.  Olisikohan peruna, liha ja viljat?  Täytyypä alkaa tarkkailla niitäkin, jos ne maininnat nyt ennustavat uusia ruoka terendejä meillekin. Amerikkalaismedian mukaan seuraava superruoka tulisi olemaan  kukkakaali – ei mikään huono valinta minunkaan mielestäni. Kuulemma trendiruoka leviää suurkaupunkien ykkösravintoloista suoraan sisämaan ketjuravintoloihin hyvinkin nopeasti  ja ennen lehtikaalia oli muodissa mustekala, aurinkokuivatut tomaatit, pesto ja vuohenjuusto. Siis lähes samat kuin meilläkin , mutta mustekalasta en ole itse tehnyt mitään poikkeuksellista näköhavaintoa:)

Whoole Foods -kaupoista saakin lehtikaalia kaikissa muodoissa raakana, paistettuna, mehuna ja jopa  jäätelönä,  ja sieltä voi ostaa myös collegepuseron, jossa huippuyliopisto Yalen nimi on korvattu sanalla Kale. Hauska idea se olisi meidänkin ruokaketjuille – nyt vain painamaan paitoja, jossa koreilee seuraava muotivihannes, kukkakaali koko kaikessa kauneudessaan:)  Nimi pitäisi vai liittyä johonkin trendikkääseen juttuun tai vielä mielummin älyyn ja viisauteen.. Keksitkö mikä olisi kiva?

Taitaa olla vain taivas rajana mitä lehtikaalista  voi tehdä. Itseäni kiinnosti eniten nuo sipsit ja niiden tekoohjeen kaivoinkin esiin netistä ja kuvasin sen valokuvieni joukkoon. Näytti muutenkin ohjeita lehtikaalista olevan pilvin pimein, joten näyttää se meilläkin olevan jonkun sortin suosikki vihannes. Hyvä niin.

Kunnon blogissa jossa puhutaan ruuasta, niin pitää olla kai esillä yksi reseptikin ja sen kopsaan suoraan lehdestä. Maku lienee ihan mahtava ja vielä super terveellinen:)

Lehtikaalimuffinssit:

Lisää tavalliseen muffinssitaikinaan 2 dl raastettua omenaa ja 1,5 dl hienoksi hakattua tai soseutettuna lehtikaalia. Mausta kanelilla, muskotilla, hunajalla ja vanilijalla. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. 

Ja sitten vaan nautiskelemaan.

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu