The Baltic Guide – Taidemuseo Kumu – vuoden 2014 matkustajatilastot

Sattuipa sopivasti kun sieppasin marketista Viron mainion ja tietorikkaan opaslehden helmikuun numeron. Sopivalla tarkoitan tuota Keskustan viimeisintä ehdotusta vahvemman oluen siirtämistä  myytäväksi vain Alkoon. Suomi jää siten yhä enemmän paitsi verotuloja, niin myös  samalla alkoholista johtuvat sairaudet  maksetaan vallan muista tuloista. 

Voi herranpieksut! The Baltic Guide kertoo karua kieltään vuoden laivamatkustajatilastoista seuraava: Tallinnan ja Helsingin välillä tehtiin kaikkiaan viime vuonna 8 miljoonaa laivamatkaa. Matkojen määrä kasvoi 5,1 prosenttia.  Noin 4 miljoonasta edestakaisesta matkasta suomalaisten osuus on kaksi kolmannesta. Ja minä joka ikinen kerta laivassa saan todeta, kuinka alkoholilastit aina vain tuntuvat kasvavan ja tuskin kukaan reissun lopuksi menee käytävää pitkin vain pienten nyssyköiden kanssa.

Ennustaa voikin, että pienistäkin kylistä lähdetään yhä useammin autolla Tallinnaan ja tuodaan olusia kerralla enemmän koko kylälle. Niin, se siitä aiheesta:)

Varsinainen kohde meillä oli taas kerran tuo iki ihana Kumu, joka jo rakennuksena viehättää huomattavasti enemmän kuin meidän oma Kiasmamme, mutta Kumu onkin suomalaisten suunnittelema…öhöm.

Otin paljon kuvia ja huomaan tykkääväni aina vain eniten noista samoista kohteista, kuin mitä ennenkin olen jo kuvannut. Heti sisääntuloaulassa on tuo mahtava pari jättituoleja, joita jaksan aina ihastella ja mieluusti kävisin niissä istumassakin.

Tässä samalla haluan vielä  myös varoittaa Tallinnan takseista. Kannattaa katsoa aina taksin ikkunassa tai ovessa olevaa hintataulukkoa. Normaali kilometri hinta liikkuu noin 0,69 – 0,75 euron pinnassa, mutta on villejä kalliita takseja, jotka näyttävät päältä ihan samannäköisiltä kuin muutkin, mutta hinta onkin sitten yleensä tasan 5 euroa kilometri. Kuskit pitävät kyllä taulukon esillä samoin kuin muutkin, mutta kuinka moni niitä katsoo – varsinkin jos ottaa auton lennosta. Kerran me emme katsoneet.

Ajoimme eläintarhaan Rocca al Mareen ja edellisellä kerralla taksi maksoi 10  euroa ja tämä kallis veroitti täydet 50 euroa. Eivät pulinat mitään auttaneet ja tyhmän pään takia oli pakko maksaa, mutta oli sitten meillä se viimeinen kerta kun tyhmyydestä sakotettiin. Kumuun on niin lyhyt matka, että se kannattaa päivämatkalaisen  ajaa taksilla jo ajan säästämisenkin takia ja yhteen suuntaan velotus oli vain 7 euroa.

Tallinnan vanhakaupunki mielyttää aina ja museoitakin on niin paljon, että jokaiselle kerralle riittää aina joku uusi kohde – miehitysmuseo on minulta vielä näkemättä, mutta Eestin kiehtova taideteollisuus-ja designmuseo pitää ainakin kerran vuodessa kiertää kun se vielä on niin sopivasti keskustan tuntumassakin.

Lehdessä oli vielä haastattelu suomalaisesta Pia Ruotsalasta, joka on asunut siellä jo vuodesta 2009. Kiinnitti erityisesti huomiotani hänen oppinsa työelämästä, että  "kaikki on sujuvaa, koska sähköinen todellisuus mahdollistaa jatkuvan työnteon. Joustavuus ja innovatiiviisuus ovat niitä Viron vahvuuksia". Eipä ihme,  kun siellä  tietotekniikassa rynnistettiin nopeasti meidän ohi ja jo peruskoulussa opitaan innostuneesti ohjelmointia.  Onkohan meillä koululautakunta- tai  opetushallitus ajatellut käydä opintomatkalla Tallinnassa, vaikkei se Singaporeen verraten ole kovinkaan seksikäs matkakohde.

.

 

 

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu