Itävallan keisarin Frans Joosefin kesäpaikka Bad Ischl tänään..

Bad Ischl on varsin keskeinen sydän Salzkammergutin alueella ja yksi Euroopan vanhimmista kulttuurin alueista.  Näin kertoo ainakin matkailualan julkaisut, eikä vähiten glamouriin ole vaikuttanut keisari Frans Joseph Sisi vaimoineen, jotka viettivät kesiään huvilallaan Bad Ischlissä.  Ne, jotka halusivat olla lähellä keisaria ja joilla oli siihen varaa, niin viihtyivät kauniissa ympäristössä, jäätiköiden,vuorien, niittyjen, järvien ympäröimässä kylpyläkaupungissa. Erityismaininta vielä suolakaivosten ja puhtaan vetensä ansioista. Itse keisari oli viettänyt täällä kaikkiaan  82-kesää elämästään. Joten ei se voi olla huono paikka:)

Kyläläiset tunsivat hyvin vanhan keisarin, joka vaimonsa Sisin kuoltua (1854 – 1898) käveli kesällä 1913 Bad Ischlin kylpyläkaupungissa vielä 83-vuotiaana syömään aamiaista ja rakastamaansa Gugelhupfia, joka oli tiikerikakun tapaista kakkua. Vanha keisari oli peräisin vanhasta katoavasta maailmasta ja kun  hän oli Itävalta-Unkarin valtaistuimella käsittämättömän pitkään, 65 vuotta, ja Habsburgien suku oli hallinut keskistä Eurooppaa jo 1200-luvulta lähtien.

Uusi aika tuntui hänestä uhkaavalta, hän ei pitänyt uusista keksinnöistä, muodista, taiteista puhumattakaan. Moderni taide oli hänestä mahdoton ajatus: jos taidemaalari maalaa pellon siniseksi, hän on väärällä alalla. Minua huvittikin, että näyttelyn seinällä oli maalaus Franssista, jossa hänellä oli sininen tausta ja melkoisen keltaiset kasvot. Luulen, ettei hän olisi siitä pitänyt yhtään…Kuva on tuolla kuvakavalkadini loppupäässä.

Bad Ischl oli myös Operettisäveltäjä Leharin kotikaupunki ja siellä vietetään mm. Lehar Festivaaleja heinä-elokussa 2015 My Fair Ladyn sävelten tahdissa.

Itse näin jo vuosia sitten meidän tv:ssämme dokumentin  tästä keisarin kesäpaikasta ja puutarhasta ja jo silloin päätin, että tuonne vielä haluan ja onneksi se oli nyt mahdollista myöskin toteuttaa: " Deine Träume wahr zu machen, denn das ist der Weg zum Gluck."  …Ehkei sentään unelman toteutuminen ei takaa tietä onneen, mutta mielenkiintoista oli siellä käydä. Olisi ollut vielä hienompaa, jos aurinko olisi valaissut alpit ja vehreän ympäristön paremmin, mutta hyvä näinkin. Varsinainen ulkopuutarha jäi meiltä lähes katsomatta kun paikka meni kiinni turhan aikaisin..

Nyt meillä oli kuitenkin  ilo mennä  sattumalta suoraan upean puutarhanäyttelyn avajaisiin, jossa meillekin työnnettiin heti vaaleanpunainen kuohuviinilasi käteen ja sitten vain kuvaamaan upeita ruusuja, joita oli valtavat määrät käytetty erilaisiin asetelmiin. Kaunista oli ja tuoksu oli huumaava.

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu