Pärnu on positiivinen, kaunis, vehreä ja iloinen kesäkaupunki..

Ohi ovat ne ajat, kun Via Baltican reittiä pidettiin vaarallisena ja epäilyttävänä, näin sain lukea vanhasta lehdestä vuodelta 1993. "Kunhan heinäkuussa avataan uusi raja-asema Puolan ja Liettuan välille, jonka toivotaan helpottavan ruuhkaa. Ongelmat ovat enemmän naapurimaiden asenteissa kuin rajaselvitysten teknisessä hoitamisessa." Aika aikaa kutakin, mutta nyt kaikki on toisin.

Tiet ovat hyvässä kunnossa ja alle kahdessa tunnissa ajaa Tallinnasta Pärnuun. Pitkiä suoria riittää ja nopeudet ovat hyvin kohtuullisia aikaisempiin kertoihin verraten. Virolaiset ovat jo onneksi saaneet kokeilla uusia autojaan tarpeeksi ja nyt voi ottaa rauhallisesti liikennemerkkejä noudattaen.

 

Vietimme Pärnussa neljä päivää ja  vieläkin  mieleeni  jäi kaipuu viipyä muutaman päivän lisääkin. Vaikka asuimme kylpylähotelli Tervikessä, niin minulla ei ollut "aikaa" ottaa hoitoja tai mutakylpyjä, kun ympärillä oli niin paljon mielenkiintoisia rakennuksia, puistoja ja ennen kaikkea upea "Uue Kunsti Muuseum"    Jo 22. kertaa järjestettävä taidenäyttely Mies ja Nainen syventyy nyt Ingmar Bergmanin innoittamana taiteilijoiden mansikkapaikkoihin. Museovieraisden ihasteltavana on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja valokuvia myös Suomesta, Ruotsista, Ukrainasta, Belgiasta ja Virosta. Suomen edustajina ovat kuvataiteilijat Mika Vesalahti ja Viggo Wallensköld. Näyttely on kesäisin auki joka päivä 9-21.00 !! Upeaa, kun ei tarvitse pelätä "väärää aikaa", kuten muissa maissa yleensä museot ovat kiinni maanantaisin.

 

Pärnussa on säilynyt vielä paljon vanhoja puutaloja, toki osa on melkoisen rapistuneessa kunnossa, mutta se lisää vain viehkoutta – ainakin minun silmiini.  Kävely hotellista keskustaan oli aina mielenkiintoinen,  kun käytti eri reittejä. Vehreää puustoa ja tunnelmallista miljöötä riitti joka kadulla…kesä on tietysti sitä parasta aikaa.

Pärnun museo on taas yksi Baltian nykyaikaisempia historiallisia museoita, joka tarjoaa elämyksiä kaiken ikäisille. Perusnäyttely on "1100 vuotta historiaa – elämyksiä menneiltä ajoilta" kivikaudesta nostalgiseen neuvostoaikaan.

Minizoosta löytää noin 60 erilaista matelijaa – suuria pythoneita, myrkkykäärmeitä, liskoja, niilin krokotiilin ja myös tarantelloja. Pärnun Laserpuisto on jännittävä ja adrenaliinilla ladattu ajanviettopaikka aikuisille ja lapsille, mystisessä ympäristössä, kertoo esite. Ruoka- ja juomapaikkoja on runsaasti ja parhaisiin pitää  mennä jo varhain illalla, jos haluaa syödä hyvin kivassa paikassa.

 

Pärnu on minun mielestäni myös selkeästi halvempi kuin Tallinna, joka kai selittää myös sen, että lapsiperheitä oli kaikkialla paljon ja erityisesti suomalaisia. Torilla katselin haikeana halpoja marjoja, sieniä, vihanneksia ja kukkia, joita olisi mieluusti ottanut mukaansa, mutta lämpimän ilman takia ne piti jättää taakseen. Pärnulaiset ovat myös panostaneet hyvin puistojen ruusutarhoihin ja puiden hauskoihin ja koristeellisiin "kiipeilijöihin", joista on viimeinen kuvanikin.

 

Joen runsaat sadat lumpeen kukinnot olivat ihania ja sanoinkin heti ne nähtyäni, että jo niidenkin takia olisin tänne halunnut tulla. Enpä voi kuin suositella Pärnua kaikille lomalaisille ja vielä kun tuo laivareissukin Helsingistä Tallinnaan on aina yhtä mukava ja nopea matkustustapa.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu