Ikebana on japanilaista kukkienasettelutaidetta, kukkanäyttely Espoossa,

Ikebana on japanilaista kukkienasettelutaidetta, joka on ollut pinnalla jo kauan meilläkin, mutta vielä melkoisen pienmuotoisena harrastuksena, joka juontaa juurensa kauas Japanin  papiston, samurain ja hoviylimistön keskuuteen. Ikebana taidemuotona sai varsinaisesti alkunsa Buddhan alttarille tehdyistä asetelmista, josta se vähitellen levisi  1600-luvulta tavallisen kansan keskuuteen. Tosin miesten yksinoikeus harjoittaa tätä jaloa taidetta päättyi kuitenkin vasta 1863, jolloin myös  naisille suotiin mahdollisuus saada siihen virallista opetusta.

 

Perinteinen ikebana kuvaa  ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä. Perusasetelmassa on kolme päälinjaa, jotka kuvaavat taivasta, ihmistä ja maata. Kaikilla, niin oksilla kuin kukillakin on asetelmassa oltava oma tarkkaan määrätty paikkansa ja ikebana-asetelma on epäsymmetrinen, jotta siihen tulee tyhjä tila, josta ajatus mahtuu kulkemaan. Ihana ajatuksenakin:)

 

Ikebana-asetelman pitää olla tekijänsä näköinen teos, joka viestittää hänen tunnelmiaan ja mielentilaansa. Paitsi kasveja moderneissa teoksissa voidaan käyttää jopa muovia, metallia ja paperia, eli melkein mitä tahansa materiaalia, jolla tekijä haluaa ilmaista tunnelmiaan.  Ikebanataide on kehittynyt ja monipuolistunut aina ajan mukana ja Japanissa on nykyisin yli 2000  ikebanakoulukuntaa ja yli 200 koulua, joissa voi opiskella tätä jaloa taidetta.   Modernimmat koulukunnat  ovat Ohara ja Sogetsu. Tunnetumpia ova edellämainittujen lisäksi Ikenobo ja Saga Goryu-koulukunnat.

 

Suomen Sogetsu-ikebana ry:n järjestämästä näyttelystä ovat myöskin nämä blogini  ohessa olevat kuvat, paitsi viimeinen kuva, joka on otettu suoraan  omasta kirjastani "Ikebana, Spirit & Technigue"

Tapiolan kulttuurikeskuksessa nyt  oleva kukkanäyttely on juuri Suomen Sogetsu-ikebana ry:n järjestämä ja on auki sunnuntaihin saakka 20.3.  Ideoita omiinkin pääsiäisasetelmiin saa runsaasti, vaikka ei tiukkaa ja kurinalaisia sääntöjä noudattaisikaan.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu