Iloista Pääsiäistä teille kaikille ja kaunista kevättä!

Nähtävästi en koskaan malta tyytyä vain muutamaan kuvaan, kun niitä pitää aina olla  monta. Kuten olen aikaisemminkin todennut, niin kauneimman kuvan  valinta on minulle  aina ihan liian vaikeaa:)  Rakastan näitä koreita, vanhanaikaisia kuvia. Nämäkin kaksi ensimmäistä kuvaa ovat alkujaan Saksasta vuodelta 1890.  Jälkipainos on vain tehty USA:ssa.

Kiiltokuvat, joita me varttuneempi väki innolla keräsimme muistokirjoihin ja liimailimme niitä kypsällä perunalla  vihkoon.  Silloin myös muistovärssyissä kaunis käsiala oli aina suuren ihastuksen kohteena..

Alois Senefelderiä  Saksan Baijerista vuodelta 1790 – saamme kiittää näistä vanhoista kiiltokuvistamme, joiden veroisia painoksia ja kuvia ei enää juuri ole paljoakaan jäljellä. Alois keksi kivipainon ja silloin pääsi myös  mielikuvitus valloilleen. Siihen asti maailma oli kuvattu vain mustavalkoisena munkkien kuvittamia  käsikirjoituksia lukuun ottamatta.

Onkin uskomaton ajatus, että 1800-luvun loppupuolella yksin Saksassa oli yli 300 kiiltokuvia valmistavaa tehdasta. Lisäksi kiiltokuvien parissa tuhannet ihmiset työskentelivt kotona kaivaen neulalla esiin pieniä yksityiskohtia, jotta myöskin kuvan pinnasta tulisi elävä ja kaunis.

Muistan itse kuinka nämä "vanhanaikaiset" saksalaiset kiiltokuvat olivat niin arvokkaita, ettei niitä raskinut edes muistoalbumeihin liimata, jos ei vanhojen tätien arkistoista niitä kahta samanlaista löytynyt.  Nythän sekin keräily on jo taaksejäänyttä elämää, joka kuuluu historian hämärään… Nykyiset nuoret tuskin edes tietävät vanhanaikaisen- ja uuden kiiltokuvan eroa:)

 

Eipä sitten muuta kuin leppoisaa ja mukavaa Pääsiäistä teille kaikille! 

Paavikin voisi kuvan perusteella  sanoa: Nomimono kon on-ya happô Wain:) Onegai!

 

Lämpimin terveisin ja aurinkoisia päiviä toivotellen.

kaija

 

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu