Helsinki-päivän iloja; Espa, Kiasma, Bonk Expo näyttely, Falun Dafan…

Mieleenpainuvin oli tänään Esplanaadin pilkulliseksi asustetut puut. 87-vuotias Yayoi Kusama  tunnetaan erityisesti pilkkuteoksistaan. Ne leviävät kaikkialle, eikä vain maalauksiin ja veistoksiin, myös ihmisten iholle ja kokonaisiin huoneisiin.  Pilkulliset puut ovat osa japanilaistaiteilijan installaatiota  "Ascension of Polka Dots on the Trees". 

Helsingin talvipuutarhan palmuhuoneeseen tulee puolestaan Kusaman "Narkissoksen puutarha", joka koostuu tuhannesta peilin lailla heijastavasta teräspallosta.  Hieno oivallus Kusamalta, koska kreikkalaisen mytologian mukaan Narkissos rakastui juuri vedestä kuvastuvaan omaan kuvaansa. Teos on esillä 4. syyskuuta saakka. 

 

"Orastavat ajatukset" on taas kätketty jättimäisen suureen villapipoon, joka olikin minun oma suosikkini Kiasman näyttelyssä. Teoksen takaosassa avautuu aukko pipon sisään, josta näkyy yli kuusikymmentä päätä, ja sieltä kuuluu puhetta: yksi ääni kuiskii eri tunnetiloja kuvaavia adjektiiveja, toinen kuvailee keinoja saavuttaa ekstaasi taI ulottua tuonpuoleiseen.  Anna Estarriola kertoo, että hän halusi teoksessaan antaa näkyvän ja kuuluvan osan ajatusten synnylle. 

Korealaisen Choi Jeong Hwa teoksessa Happy Happy katsoja kulkee ohi värikkään muoviviidakon, joka lähemmin tarkasteltuna on koostettu muoviastioista. Hän on Etelä-Korean tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Hänen toinen teoksensa on jättimäisen suuri punainen sika, jolla on osuva nimikin "Love Me".  Hwan käsissä siitä onkin tullut hupsu ja rakastettava jättipossu, joka saa kaikkien huulille syntymään ainakin pienen hymyn:) 

Puhutteleva oli myöskin  tanskalaisten Skeel- Skriverin tekemä tuoksuinstallaatio, joka koostui 29 erikokoisesta ruukusta. Ruukuissa on kasvi-ja eläinperäisiä sekä synteettisiä tuoksutiivisteitä, joita  yleisö näytti innolla nuuskivan. Rivistön keskimmäisessä ruukussa löytyy itse "Babylon": astiassa sekoittuvat kaikki teoksen eri  tuoksut.  Nimensäkin mukaan kaikki kielet, kulttuurit ja ihmiset sekoittuvat yhdeksi ja minusta se Babylonia yhdistyi kuvassanikin esiintyvässä sinisessä ruukussa. Kaunis ajatus tekijöiltä.  

Käytin nyt aikani lähinnä tähän Kiasman teosten selittelyyn, mutta menkää itse katsomaan ja hurmaantumaan ja ottakaa myös lapset mukaan. Ette pety. 

Kiasman edessä oli jälleen tämä Falun Dafan pieni teltta, josta sain tämän kauniin  käsin taitetun paperikukan esitteen kera.   Falun Dafan toi julkisuuteen opettaja Li Hongzhi vuonna 1992 koilis-Kiinassa. Tehokkaaksi todettu gigong-menetelmä sai taakseen Kiinan terveysviranomaisten laajan tuen ja nyt yli 70 miljoonaa ihmistä kaikista yhteiskuntaluokista on alkanut harjoittaa Falun Dafaa.

"Totuudenmukaisuuteen, laupeuteen ja kärsivällisyyteen" uskovat harjoittajat  eivät ottaneet kantaa  politiikkaan.  Harjoitusmenetelmän juuret ovat kuitenkin Kiinan vuosituhantisessa perinteisessä kulttuurissa. Tätä kulttuuria presidentti alkoi pitää uhkana kommunistipuolueen ideologialle. Falun Dafa kiellettiin Kiinassa 1999 ja puolue aloitti miljardeja maksavan vaino- ja propagandakamppanjan.  Vaino jatkuu edelleen ja kymmeniltä miljoonilta on viety perusoikeudet. Tavalliset kansalaiset ovat joutuneet lähtemään pakoon omasta maastaan. 

Europarlamentaarikot Petri Sarvamaa ja Liisa Jaakonsaari ovat olleet mukana päätöslauselmassa, jossa vaaditaan ehdotonta ja nopeaa (elinryöstöjen) lopettamista.  " Parlamentin puolesta asia ei varmasti jää tähän", sanoo Jaakonsaari.

Todistusaineisto on musertava ja jättää sanattomaksi,  me emme voi ummistaa silmiämme tältä", sanoo Sarvamaa.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu