Sara Hildenin taidemuseon hyperrealistinen näyttely Tampereella

Ron Mueck on yksi meidän aikamme merkittävimmistä kuvanveistäjistä. Australiassa 1958 syntynyt Ron oppi jo vanhemmiltaan kädentaidot ja toimi jo ennen varsinaista taiteilijauraansa itsekin nukentekijänä, kuten vanhempansakin.   Mueckin läpimurto kansainväliseksi taiteilijaksi tapahtui vuonna 1997 Royal Academyssä Lontoossa, missä hänen veistoksensa Dead Dad (1996/1997) oli mukana näyttelyssä Sensation: Young British Artist from the Saatchi Collection. 

Hänet tunnetaan ihmistä esittävästä todella hyperrealistisista veistoksistaan. Peruslähtökohta hänellä on pysähtynyt liike ja pikkutarkkat yksityiskohdat, jotka tekevät teoksista hämmästyttävän eläviä, ja jos ne eivät olisi niin suuria, luulisi niitä oikeiksi ihmisiksi. Hän pyrkii vangitsemaan hetken ihmisen elämästä, jolloin ihminen on kaikkein haavottuvimmillaan. Syntymä, lapsuus ja nuoruus, aikuisuus ja vanhuus, myös kuolema. 

Ron tekee veistoksistaan ensin pienoismallin savesta tai vahasta, johon hän luo asennot ja ilmeet. Saviveistoksesta tehdään lasikuituinen muotti, johon on jo valmiiksi maalattu värit. Hiukset, silmät ja ihon tarkemmat viirut hän maalaa myöhemmin, kuten ottamastani kuvakopiosta selviää.  Koko urallaan Ron on tehnyt vain noin neljäkymmentä  veistosta, mutta ottaen huomioon teosten suuren koon, niin voisi olettaa prossesin olevan varsin hidasta ja aikaavievää. 

Ron Mueckin teoksia ei ennen ole nähty  Pohjoismaissa ja voisin kuvitella, että näyttelyn suosio kestää hyvin  lokakuuhun saakka. Sara Hildenin avarat ja upeat taidemuseon tilat sopivat hyvin näille suurille ja vaikuttaville teoksille.  Suurin teoksista on vastasyntynyt vauva, joka on viiden metrin mittainen. Onneksi se saa olla isossa tyylikkäässä tilassa ihan yksin, ja kuvaajia riitti ympärillä ihan kiitettävästi.

Niin, ja lopuksi haluaisin vielä kiittää taidemuseoita siitä  niin meillä, kuin muuallakin maailman metropoleissa,  että meille kuvaajille annetaa vapaat kädet kuvata teoksia. Se on tosi hienoa, kun voi vielä  myöhemminkin palata teosten pariin oman tietokoneensa kautta.

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu