Rut Brykin näyttely Taikalaatikko Espoon modernin taiteen museossa Emmassa.

Rut Bryk on yksi meidän myöskin kansainvälisesti  tunnetuimmista ja palkituista keramiikkataiteen uudistajista, joka teki työnsä Arabian taideosastolla.  Rut Bryk syntyi Tukholmassa ja vietti lapsuutensa Karjalassa. Hänen isänsä oli tunnettu perhosten tutkija, joten ei liene ihme, että Bryk tunnetaan myöskin  ehkä parhaiten  juuri perhostensa kautta. 

Rut Bryk valmistui 1939 Taideteollisuuskoulusta graafikoksi, mutta ala vaihtui, kun hänet kutsuttiin 1942 työhön saven pariin Arabian tehtaalle, mikä antoi valitulle taiteilijajoukolle vapaat kädet tehdä taidettaan omien näkemystensä mukaan.  Taiteellinen idealismi nostikin  Suomen taidekeramiikan huipulle. Sodan jälkeen  Arabian taiteilijat kiersivät Pohjoismaiden jälkeen Euroopassa ja Bryk palkittiin Grand Prix-tunnustuksella Milanon triennaalissa 1951.  

Rut Bryk loi uraansa herkkänä ja aina hienoa eleganssia uhkuvana  taiteilijana puolisonsa akateemikko Tapio Wirkkalan rinnalla. Rut Brykin taide jakautuu selvästi kahteen tyylikauteen. Varhaisten sadunomaisten  ja värikkäiden töiden jälkeen hän siirtyi suurten kaakeliteosten pariin, joista kumpuaa  läheinen yhteys arkkitehtoniseen veistoksellisuuteen.  

Kohti valoa,  valon ja varjon luomiksi tunnelmksi, voidaan kutsua hänen viimeistään työtään Tasavallan presidentin  virka-asunnossa, jota hän teki yli kolme vuotta.  "Jäävirta" valmistui vuonna 1991. Kolmenkymmenen neliömetrin teos on tehty pienen pienistä keraamisista elementeistä, jotka ovat kaikki valkoisia.  Se oli myös kunnianosoitus hänelle niin läheisen Lapin luonnolle, josta molemmat puolisot ammensivat taiteelleen niin ainutlaatuisia teoksia. 

Minulla on itse ottamani kuva Mäntyniemem teoksesta, mutta kunhan sen vielä löydän, niin lisään sen joukon jatkoksi kuvieni joukkoon. Sanottakoon, jottei väärinkäsityksiä tulisi, niin en ollut Mäntyniemessä kenenkään presidentin kutsumana, vaan muinoin rakennuttajan ja arkkitehti Pietilän järjestämällä vastaanotolla vain yhtenä vieraana.

Emman näyttely loppuu nyt Espoon Tapiolassa 4. syyskuuta.  Kannataa käydä kauempaakin, sillä kaikki nuo noin 200 teosta ovat niin suurenmoisia, että yhteen koottuna niitä harvoin saa nähdä. 

Taikalaatikkoa esittelee vielä sunnuntaina 21. elokuuta kello 13 Brykin tytär taiteilija Maaria Wirkkala. Toinen mahdollisuus asiantuntijakierrokseen  on  perjantaina 2. syyskuuta kello 18, esittelijänä kokoelmaintendentti Henna Paunu. Kierros on ilmaisillan ohjelmaa.

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu