Taiteiden yön äiti… Helka Ketonen lausui syntysanat 27 vuotta sitten.

Taiteiden yön äidistä en ole ennen kuullut kenenkään puhuvan tai kirjoittavan.  Ehkä se on tapahtunut silloin, kun Taiteiden yön syntysanat lausuttiin ensi kertaa Helka Ketosen suusta 28 vuotta sitten.  Tarina sinänsä on aika tyypillinen kuvio, kun tarvitaan vain luova rohkea ihminen sanomaan ääneen sen, mitä muut vain haaveilevat.

Vuonna 1989 Esplanadin puisto eli Espa oli juuri rauhoitettu kaikelta iltakäytöltä, kertoo Hesari  24.8. Kaisa Hakkaraisen jutussa.  Kaupungilla irroteltiin vain vappuna ja uutenavuonna ja silloinkin vain vanhoja tapoja toistellen.  Nyt Helsinkikin on vapautunut. Paikat saavat olla auki milloin tahtovat ja joka puolella kaupungin kaduilla ja toreilla kivaa  ohjelmaa. Aikanaan Helka Ketosta inspiroi muun muassa Venetsian karnevaalit.  Taiteiden yössä on sadonkorjuunmeininkiä, sanoo Ketonen. " Me nautimme siitä, että saamme joskus olla vähän tönittävänä, siitä, että on muitakin ihmisiä".

Nyt nämä juhlaviikot ovat tapahtumia täynnä ja erityisesti juuri tänään Taiteiden yönä. Erilaisia tapahtumia on jopa satoja ja maantieteellisesti ne ulottuvat Espoon WeeGee-talosta Helsingin Aurinkolahteen ja ajallisesti aamusta aamuyölle. 

Ihmispaljous tulee myös kansoittamaan Senaatintorin, jossa värikkäät  muovipussi-nauhat ja liuskat ovat muuttuneet hauskoiksi mereneläviksi osana Kiasmasta tutun Choi Jeong Hwan meriaiheisia installaatioita. Teos viimeistellään kaupunkilaisten kanssa klo 11-18, ja se on nähtävissä 28.elokuuta asti. 

Lapinlahden sairaalaan on viritetty varsin kiinnostava  ääni-installaatio kello 18-24. Ei alle 13-vuotiaille. TV:ssä näin ja kuulin pienen ääninäytteen jonka perusteella  vaikutuin varsin suuresti siitä erikoisesta tunnelmasta,  mikä siellä on odotettavissa. Ammattinäyttelijät osaavat hienosti luoda ehkä vähän kammottavankin sielunmaiseman, mitä ihmiset ovat siellä aikanaan kokeneet.

 

Tänään iltapäivällä väkeä oli jo runsaasti liikkeellä ja erityisen paljon juuri turisteja, ainakin Espalla.  Värikkäät ja nätisti puetut japanittaret ja kiinattaret kiinnittivät erityisesti huomioni. Akateemisessa kirjakaupassa oli jo kuhina ja mitä se onkaan nyt,  kun alkaa 1950-luvun paneeli  ( Kirsti Kunnas, Pekka Tarkka) aloittaa illan kello 17.30 ja viimeinen eli 2000-luvun paneeli alkaa kello 22.30 ( Venla Hiidensalo, Philip Teir, Riikka Pulkkinen) Ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin tungos on melkoinen! 

Varsin kiinnostava on myöskin Helsinki Dance Theatren ja Helsingin tanssiopiston esitykset Kasarmintorilla kello 22-22.45. Vielä ehtii kokea tämän ainutlaatuisen illan parhaat palat ja yöllisen hienon  tunnelman lämpimässä kesäsäässä. Onneksi ei sadetta näyttänytkään ennusteista huolimatta tulevan.  Koko ohjelman voi ladata osoitteessa, www.helsinginjuhlaviikot.fi/taiteidenyo.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu