Kupla Helsingin keskustassa. Meriuimala ja Suvelan kuparinen kappeli.

Kolmen sepän patsaan juurelle on noussut yllättävä muovinen läpinäkyvä huntu tai kupla, Miten sen nyt kukin kokeekin. Se on avoinna koko viikon ja sisälle mahtuu kerrallaan noin 60 ihmistä.  Berliiniläinen  taiteilijaryhmä Plastique Fantastique rakensi patsaan ympärille ison kuplansa ja se on Helsinki Desing Weekin pääteos. Yöksi ilma lasketaan pihalle ja aamulla teos täytetään taas pulleaksi. 

Sen merkitys avautuu paremmin, kun on sisällä ja voi istuskella rauhassa sateelta ja tuulelta suojassa. Katsella ulos suoraan utuiseen maisemaan, vaikka Aleksanterinkadulle tai Mannerheimintielle. Teoksen sisällä järjestetään ohjelmaa koko viikon ajan, keskustelutilaisuuksia, konsertti ja ainakin yksi elokuvanäytös. 

Mieleeni tuli voimakkaasti kuplan sisällä ollessani  Kauppatorin Mantan jääminen muutama vuosi sitten hotellin parisänkyjen väliin ja tunne oli siinäkin aika erikoinen. Se oli tietysti rakenteellisesti ja hinnaltaan ihan toista luokkaa kuin tämä, mutta kupla sekin. Kupla, joka purettiin, kun juhlat olivat ohitse, mutta mieleen se jäi kuitenkin  vahvasti elämään. Mitenkähän tämän käy?

Samana päivänä kävimme myös katsomassa  Kauppatorin komean meriuimalan.  Uimareita oli näin arkipäivänä vähän, vaikka ilma oli kovasta tuulesta huolimatta aurinkoinen ja lämmin.  Koko laitos hinattiin Katajanokalle, Kauppatorin kylkeen, josta on suorat näkymät myöskin presidentin linnaan. On siinä uimareille tarpeeksi katsottavaa ja valikoimaakin riittää joka suunnalle.  Kaksi saunaa,  kylmä merivesiallas, lämmitetty allas, jossa on 27-asteista vettä ja vielä lasten allaskin on erikseen.  Meriuimala on auki ympäri vuoden, joten kylmään veteen tottuneet voivat jatkaa talvellakin harrastustaan… Kuvat puhukoon puolestaan. 

Tänään taas kävimme katsomassa Espoon Suvelan uuden kuparisen kappelin, josta luin sunnuntaina HS:stä.  Enpä oikein tiedä mitä mieltä siitä olisin, mutta varmaankin se kuparin vihertyessä on nätimpi kuin nyt. Paikoin näki kiiltävän kuparin vielä hienosti  säväyttävän joistakin kohtiin, mutta muuten se oli aika tummanpuhuva rakennelma.  Sisältä kappelii oli vaaleaa puuta ja teki heleän miellyttävän vaikutelman.

Sinänsä Suvela oli yllättävä sijoituspaikka 14 miljoonan euron rakennushankkeelle, mutta kuten siellä eräs toinen katsojaryhmä totesi, että onhan kirkolla rahaa. Totta. Kuitenkin vähän ihmetyttää tämä näin syrjäinen paikka, jossa maahanmuuttajiakin on jo yli 25 prosenttia ja todennäköisesti luku tulee vielä siitäkin nousemaan.  Muutenkin kirkkosalit kumisevat yleensä tyhjyyttään, mitä itse olen kuullut… Siellä oli kyllä myös hienot tilat lasten päivähoitoon ja hyvin varustettu ulkoilutila, joka on avoin kaikille, niin ainakin ymmärsin.  Mutta riittääkö väkeä siihen tarkoitukseen, mihin kappeli on tarkoitettu, jää seurakuntalaisten  huoleksi tai iloksi. Toivon mukaan jälkimmäiseksi,  eli iloksi ja hyödyksi koko seudulle.

 

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu