Palkittu dokumentti Pakistanin koraanikoulusta…kuvina!

Katselin eilen järkyttyneenä tätä kuuluisaa, palkittua ohjelmaa, joka antaa harvinaisen mahdollisuuden päästä näkemään ja kuulemaan Pakistanin sekavasta tilanteesta ja heidän pienistä koululaisistaan.  Mumbain terrori-iskussa 2008 ystävänsä menettänyt intialainen dokumenttiohjaaja Hemal Trivedi päätti selvittää tilannetta Pakistanissa. Hän huomasikin, että suurin osa pakistanilaisista oli itse uhreja.

Hän alkoi kuvata ohjelmaa  jo 2009 pakistanilaisen  Mohammed Ali Navqviin kanssa ja dokumentti valmistui 2015. Alussa haastatellaan  Punaisen moskeijan koraanikoulussa pääimaami Abdul Azizia, jonka tavoitteena on saattaa islamilaisen sharia-lain alle Pakistan ja muu maailma. Kaikkiaan Punainen moskeija hallinnoi 30 koraanikoulua. Yhteensä niitä sanotaan olevan Pakistanissa jopa 30 000. Niitä epäillään terroristien kehdoksi. 

Haastattelussa on vastavoimana ydinfyysikko Pervez Hoodbhoy, joka vastustaa voimakkaasti koraanikouluja.  Säälittävämmässä asemassa ovat pienet lapset, joita köyhät vanhemmat panevat kouluihin, koska siellä saa ilmaisen ruoan, majoituksen, vaatteet ja opetuksen.  Dokumentissa käy myöskin ilmi, etteivät vanhemmat oikein tiedä, mihin lapsensa panevat, ja mitä siellä opetetaan. Monilla ei näytä edes olevan muuta vaihtoehtoa köyhillä ja kurjilla alueilla. Lapset aivopestään  jo pieninä vihaan kaikkia toisuskovia vastaan. Kuten yksi opettajista sanoi, lapset ovat nuorina kaikkein oppivaisempia omaksumaan koraanin opit.

Pääosassa on muutamia lapsia ja yksi heistä on pieni, kaunis nauravainen tyttö Talha, joka on karannut koraanikoulusta kiipeämällä muurin ylitse.  Hän kertoo saaneensa yhden palan leipää päivässä ja nyt kotona ollessaan hän on päässyt kyläläisen pitämään kouluun, jossa opetetaan muitakin aineiita kuin vain koraaninlukua.

Toinen koulun pieni oppilas, ehkä noin 6-vuotias poika, näytetään heti alussa  latelevan pääimaamille ulkomuistista jihadistien opetuksia vihaisella äänellä, koska aiheena oli sotaisa saarna.  Sydän siitä jo melkein kääntyi nurin tavalliselta länsimaalaiselta äidiltä ja kun vielä kuuli Talhan kertomuksen Koraanikoulun päivän ohjelmasta.

Heidät herätettiin ennen auringon nousua ja koraania luetaan iltayhdeksään asti.  Mitään muuta ei opeteta.  Pääimaami kyllä kertoi, että nämäkin pienet lapset saavat uurastuksestaan palkkion paratiisissa.  Ei nyt mainittu lasten kuullen neitsyeitä, mutta sen sijaan he saavat kultaisen kruunun, jossa on kimmeltäviä timantteja.

Joulukuussa 2014 talibanit hyökkäsivät Peshawarissa kouluun ja tappoivat yli 140 ihmistä enimmäkseen lapsia. Se oli yksi järkyttävä käänne Pakistanin armeijan ja ääriryhmien taistelussa, jossa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä.  Yli miljoona on joutunut sisäiseen maanpakoon.

Dokumentissä näytetään kuinka suureen vihan kohteiksi joutui myöskin nämä koraanikoulut, joita armeija on myöskin tuhonnut ja myös päinvastoin, koraanikoulun taistelijat ovat tuhonneet tavallisia kouluja. "Silmä silmästä", kuten pääimaami Aziz elokuvassa sanoo. Kirjoja, musiikikasetteja, kitaroita ja muuta kiellettyjä asioita poltetaan roviolla ja uhataan naisopiskelijoita haponheitolla. 

Yhdessä haastattelussa kysytään nuorelta pojalta koraanikokeen jälkeen, että ymmärrätkö, mitä siinä sanotaan?  "En" vastaa poika, eikä se sinänsä ole ihme, niin paksu kirja näyttää olevan ja jos ei sanomaa edes ymmärrä, niin vaikeaa se onkin. 

Dokumentin lopussa kerrataan nuoren Talhan "pakkonaittamisesta" kun isä kertoo, ettei heillä ole mahdollisuutta enää ruokkia Talhaa ja hänen sisartaan.  "Olemme vielä niin nuoria, eikä ketään ikätovereista ole naitettu näin nuorena" tytöt anovat, "haluamme käydä koulua".  Viimeisessä kuvakollaasissani on kuva neuvottelusta ja myöhemmin vuoden kuluttua kuva Talhasta, jolla on jo syntynyt pieni tytär . 

Dokumentti oli varmaankin hyvin harvinainen jo siinä mielessä, että molemmat vastapuolet puhuivat hyvin avoimen ja rehellisen tuntuisesti. Katsojalla oli vaikeaa nähdä ja kuulla miten järkyttävissä olosuhteissa ja maailmassa tälläkin hetkellä vielä sadat miljoonat ihmiset joutuvat elämänsä viettämään.  Köyhiä sanotaan olevan 800 miljoonaa ja tämä kertomus oli yksi niistä, joka vie ihmisen siihen maailmaan, jota ei edes haluaisi nähdä. Nähdä pienten viattomien lasten kärsivän niin paljon ja miksi? Uskonnon ja takapajuisuuden kirouksen tähden?

 

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu